2022 legjobb magyar lemezei

2022.12.12. 18:43, RRRecorder

wide_41.jpg

2022 ismét erős éve volt a magyar zenének, olyannyira, hogy még a tavalyinál is több, 30+20 albumot, EP-t vettünk fel szokásos évvégi listánkra. Erős lemezeket hoztak a mainstream legújabb generációjának előadói csakúgy, mint a legkülönfélébb műfajok és szubkultúrák képviselői, a hiphoptól a pszichopunkig, a dream poptól a csűrdöngölős technóig. Ez a cikk először a Recorder magazin 100. számában jelent meg.

6363: M3T4M5T1K4 / Elveszett

6363 és Lusta Geri pompásan működő duója a Metamatika-lemez kompaktabb, ütősebb párja után egy továbbra is frappáns, de jóval borongósabb, több érzelmi mélyütést is bevivő EP-vel állt elő.

Aebsence: Sűrű

Elsőre is hatásos, de tényleg sűrű, sok hallgatást igénylő folk-prog-metal, nem a szokásos módon: olyan, mintha a népzene egy élő hagyomány lenne, ami magába olvasztotta a hard rock és a grunge stílusjegyeit.

All Machines Will Fail: And We / Iamyank: Láttam a jövőt meghalni

Iamyank az évet egy sötét, de felszabadító, rituális posztmetal-lemezzel indította az All Machines Will Fail trióval, majd egy önmagával szemben is kíméletlen, de erőt adó elektronikus albummal fejezte be.

Analog Balaton: Csússz le

A zenekartól meglepő sebességgel jött meg a tavalyi album folytatása. Továbbra is okos-bulis, önironikusan alteros tánczene ez, de az idei EP-n a befordulás mellett több lett a felszabadultság.

Azahriah x Desh: A ló túloldalán / Desh: Deshperado / Azahriah: Silbak

Ilyen lehengerlő sikert ritkán lát a magyar mainstream pop, és most ráadásul megérdemelt is: Azahriah és Desh együtt és külön is hozzák a mindent, de tényleg, a drilltől a mulatósig mindent magába olvasztó hookparádét. 

Beton.Hofi: Playbánia

Beton.Hofi továbbra is az a figura, akihez nagyon sokfelől lehet kapcsolódni. A korábbinál több az önéletrajzi részlet, tágultak a műfaji határok: van boom bap, drum and bass, de még house is.

Bongor: Testi mesék

Bongor kíméletlenebb, mint egy gengszterrapper, elsősorban magával szemben, de a hallgatóval is, hiszen mindenkiben megvannak azok az elemi ösztönök és az az önreflexió, amik a számaiban túlpörgetett módon jelennek meg.

Carson Coma: Digitális / Analóg

Hamar berobbant, de azóta is fejlődik a Carson Coma. A korábbiaknál gitárcentrikusabb a lemez, még pop-punk is van rajta; de megmaradt a slágeresség, a kisrealista humor, és sorjáznak az egyből becsípődő telitalálatok is. 

Дeva: Csillag

Дeva korábbi számainak egyértelmű slágerességét bátran elhagyva teljes albumon át épít egy ívet. A többszólamú, népi ihletettségű énektől az elektronikus hangzásokon át az apró zörgésekig minden a helyén van.

Esti Kornél: Nyitva hagytam

A korábbiaknál sokszínűbb az Esti Kornél hatodik lemeze, ráfértek slágeres dalok és kísérletező megoldások is. Szerintük kevésbé önsajnáltató, de azért a legjobb szám a Világvége (noha abban pont van vicc is).

HIÚZ: Félig szabad

Felszabadult, felemelő, energikus, kiabálós, zúzós punkos indie rock, ami olyan sallangmentesen mondja ki szomorúságainkat, mámorainkat, hogy az ember tényleg nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen.

Hundred Sins: Opera

A legmenőbb fiatal producer számos vendégénekessel készült albumán az EDM (és néha a metal) harsányságát a kortárs pop befordultabb irányaival hozta össze, és ebből valószínűtlenül jól működő dalok jöttek ki.

Jazzbois: Danubian Phases

A Jazzbois nemcsak Spotify-playlisteken arat, hanem élőben is vagy akár Beton.Hofi mögött. Erős évüket egy olyan EP-vel zárták, ami Dom Beats szaxofonjának köszönhetően jazzes hiphop helyett már inkább hiphopos jazz.

KYTARO: Temporary Internet Files

„Pseudo-exotic psych-math” szinti-gitár-dob felállásban. A metálos zúzástól az elektronikus kalandozásokon át a keleties dallamokig nagy íveket járnak be, de úgy, hogy mesterien vezetik a hallgatót.

Lady / Bird: Minden

Éteri dream pop pszichedelikus hatásokkal; ablakon kibámulós, kellemesen ellazult vasárnap reggelek tökéletes háttérzenéje. Minden dal egy óda, például a semmittevéshez vagy éppen a fiatalság idealizmusához.

LAIHO: We Are What We Hide

Erős hangulatú, személyes bemutatkozó album, ami nagy utat tesz meg a melankolikus indie folktól az art popon át a dühösebb indie rockig, de összefogja Lajhó Dorka és zenésztársai szerzői-előadói tehetsége és művészi víziója.

Meszecsinka: Árnyék

A Meszecsinka továbbra is népi hagyományokból, ősi transzzenékből és pszichedelikus rockból merít, de az extázis helyett most az egó feloldása a cél. Amitől ez működik, az még mindig Oláh Annamária éneke és a zenészi teljesítmények.

Mörk: In The Golden Hour

A Mörk eddigi legegységesebb és legerősebb lemezén édes-melankolikus pszichedelikus soul hallható. A hangzást szitár-gitár teszi egyedivé, a sztárvendég pedig Kuroda Takuya japán jazztrombitás.

Muzsik és Volkova: Soha jobbkor

Finom, melengető folkot játszanak a Farkas testvérek, azonban (az énekes-dalszerző hagyományt is továbbgondolva) kíméletlen őszinteséggel beszélnek emberi történetekről, a mai magyar társadalommal a háttérben.

Nasip Kismet: Live from SuperSize Recording

Minden kultúrnemzetnek kell legalább egy török pszichedelikus folkot játszó zenekar. Már nekünk is van, de a stílust etnojazzes ízekkel beoltó Nasip Kismet nemcsak ezért jó, hanem mert elvarázsol és/vagy megtáncoltat.

OHNODY: Sietünk meghalni

Az Egy igaz szerelem megmutatta Hegyi Dórit mint nagy, sérülékenységeit is vállaló énekesnőt. Ez a lemez egyenes folytatás, egyértelműbb R&B-s, elektronikus hatásokkal, a szerelem és gyötrelem mellett néha játékossággal.

Padkarosda: Sötét Végek

Habár a zenekar, ami visszatette a punkot a posztpunkba, bő két éve inaktív, szerencsére idén előkerült a fiókból ez a 2019-ben felvett album, ami a korábbi anyagaikhoz hasonlóan hibátlan, éjsötét pogóalapanyag.

Pátkai Rozina Minka: Tilos csillagon

A nagyszerű Minka után Pilinszky-versekkel állt elő Pátkai Rozina. A sötétebb, elektronikusabb és kísérletezőbb lemezen a zene és a szöveg szétszálazhatatlan egységbe forr, egymást gazdagítják.

Platon Karataev: Partért kiáltó

A zenekar első magyar nyelvű lemeze az énvesztés, énmeghaladás témáját járja körül, a víz-folyó-part metaforákra építve. A pszichedelikus folkba posztrockos hatások kerültek be, megbízhatóan hozva a csúcspontokat.

Power Puff: PP2

Mumble rap all stars: Grasa, Szalai és gyuris (plusz vendégek). Tíz szórakoztató sláger, olyan frappáns szövegekkel, amiket csak még ütősebbé tesz, hogy teljes természetességgel folynak ki belőlük.

Reisz Gábor: Légy

Reisz Gábor első filmjéből nőtt ki a VAN Filmzenekar, itt pedig ő maga zenél: indie folkos, beatzenés dalaiban ott a finoman fanyar humor, no meg Stohl András pörköltszaftja és a magyarok neurózisai.

River Flows Reverse: The Homing Bird's Trace

Hömpölygő, a hallgatót magába szippantó pszichedélia, ahol a műfajtól első hallásra idegen hangszerek (bendzsó + trombita) csak még egyedibbé teszik a folkos hatások felé is gyakran kikacsintó anyagot.

Slow Village: Sztoritell

Számos sziporka két egyszerű ötletből, a csapat két producerének sokoldalúságát megmutató négy verzió: a Sztoritell több mint egyszerűen életjel, hogy “vagyunk még” - de azért 2023-ban már jöhetne album!

VENI: Az út

Az egyik legegyedibb hangú magyar zenekar, a népzenéből, jazzből és kísérleti elektronikából is táplálkozó duó eddigi legkönnyebben befogadható, de még mindig besorolhatatlan és varázslatos lemeze.

Young Majré: Mindenki Majréja

Nem triviális, hogy a trap és az indie énekes-dalszerző világ keresztezéséből nem egy szörnyszülött jön ki, de itt működik, ugyanis stílusjegyek egymás mellé helyezésénél jóval többről van szó.

MÉG 20 IDEI MAGYAR LEMEZ, AMIT ÉRDEMES MEGHALLGATNI

Csernovszky Márk: Aranykor

Popos, jazzes, prog rockos, klasszikus és népzenei elemeket összesodró, sűrű art pop.

Á.Erdei: untitled tapes-sorozat

Minimalista, sejtelmesen baljós hangulatú, olykor drámai, máskor szép drone ambient.

Eszelős Meszelős: Erdősáv-dalok

Az év legfurább lemeze: feltűnően mesterséges hangzású, romantikus kamaradalok, csavarokkal. 

Giash: Untold Phrases

Deep house groove-ok és finom zörejek, vonósok és puttyogások: kiszámíthatatlan elektronika.

Guruzsmás: Új vizeken

Nyers, punkos-garázsos megszólalású, de komplex és gazdagon hangszerelt folk-rock.

Gyapj: Éj Állj!

Csűrdöngölős techno, népzenei idézetek, vasakon dobolós ipari zene – és ez még nem minden.

Harcsa / Keszég / Márkos / Benkő / Pándi: Tandori / Sziveri

Játékos vagy komolyan groteszk, groove-os vagy minimalista, de mindig szabad versfeldolgozások.

Heavy Mountain Olympia: Felejthetetlen masszázsélmény

Többször is működő poénokkal teli, de azért olykor egészen súlyos alt. rock – metal keverék.

Holnaplányok: Bocs h élek

A feminista avant-punk trió búcsúja hol metszően gúnyos, hol az önalávetés mélységeibe ereszkedik le.

Kibaszott Emberek: Kibaszott Emberek

A mai magyar társadalom lényegéig hatoló, szürreális történetek erős előadásban, posztposztpunk kísérettel.

Ma’iwa: KIME

Szabadulás a gyerekkori emlékektől: rituális-avantgárd ének és drone erős érzelmi hatással.

Adela Mede: Szabadság

A szlovák-magyar zenész identitását vizsgálva kísérletezik népdalokkal, elektronikával.

Mudi: Kényszermegoldás

Stoner, meglepetésekkel: funk-rock kitérővel, hirtelen váltásokkal, komplex szerkezetekkel.

Noémo: Szívverés

Intim, törékeny szépségű folkos dalok simogató akusztikus hangszereléssel.

Palánta: demo

Orgonás, szétdobolt pszichopunk a mániákus káosz határán, mégis működő dalokkal.

Realisztik: Moodswing

Karizmatikus rapper asszociatív, hangulatfestő szövegekkel, D.Koms egyedi trap alapjaival.

Soharóza & Jónás Vera Experiment: A nyolcas sáv / Kincskera

Felnőtteknek is szóló meselemez szellemesen kiforgatott stílusokkal a raptól a latin popig.

Sungazers: Nosztalgiaország II.

Magánszorongások és társadalmi látlelet hatol egymásba, és kb. húsz stílus a poptól a metálon át a trapig.

Töki: Organ Field

A régisulis dubstep súlyos basszusai és tág terei találkoznak a dub játékosságával.

Veljko: Deisidaimonia

House, majd techno alapokon lebegő szintik, mikrohangok mesélnek történeteket.

A listát 2021 és 2022 novembere között megjelent lemezekből állítottuk össze Frank Olivér, Greff András, Huszár András, Kristóf Norbert, Mikó László, Soós Tamás, Varga Ferenc és Velkei Zoltán szavazatai alapján. A szövegeket Rónai András és Frank Olivér írta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/12/2022_legjobb_magyar_lemezei
2022 legjobb magyar lemezei
süti beállítások módosítása