„Itt vannak a turbulens évek” – Meteo-albumpremier

2022.10.19. 13:19, srecorder

meteo1.jpg

A hunniás Balaton-koncertek hatása alatt, Lovasi András segítségével készítette el második nagylemezétMeteo. A Turbulens Éveken már csak magyar nyelvű számok szerepelnek, és zeneileg is izgalmas új terepre téved a psych-rocktól a kísérleti elektronika felé elmozduló zenekar, amely október 20-án, a ma induló BUSH második napján, a Gödörben mutatja be élőben az új album dalait.

„Annak az ötlete, hogy a következő anyagot magyarul írjuk, 2019-ben merült fel először. Ebben számomra a legfőbb inspirációt a Hunniában kéthetente megrendezett Balaton-koncertek adták. Nagyon szeretem Víg Mihály dalait, és valami hasonló hangulatot szerettem volna megragadni a dalszövegekkel, viszont egy teljesen másmilyen, modern, kísérletező zenei megszólalással. Ez a tervem nem biztos, hogy sikerült, de a dalok mindenesetre megszülettek, és a lemez elkészült. A szövegek témáit áthatja az istenkeresés, a saját belső egzisztenciális konfliktusaim a világgal, vagy a társadalommal való konfrontálódásom, és a korszak végének a várása” – meséli Rözge Maxim frontember a nyelvváltásról és a Turbulens évek születéséről.

„MEGTETSZIK NEKI A TÚLVILÁG” – MAXIM A PAJOR TAMÁS IHLETTE ÚJ DALUKRÓL.

A Meteo még 2019-ben adta ki kiváló debütlemezét, a Hayline-t, és bár az elmúlt időszakban kevesebbet hallatott magáról (Maxim azért egy szólólemezzel is jelentkezett), a háttérben folyamatosan dolgoztak az új dalokon. „A lemez elkészítésének kiindulópontja a Lovasi András által 2020-ban meghirdetett stúdiótámogatási pályázat volt. Körülbelül 400 beadott pályamű közül végül 15-öt választottak ki, köztük minket is. Mi a Kifinomult Ember című dallal neveztünk, amit még a Mindennap Új Zene sorozatomhoz készítettem. Ezt akkor, 2020. április 6-án fel is töltöttem a YouTube-ra, bár ez egy elég kezdetleges, kidolgozatlan demó volt. Ezzel a dallal bekerültünk a nyertesek közé, aminek következtében 2021-ben 3 egymást követő napra megkaptuk a Lovasi stúdióját. Innen is szeretnénk nagyon megköszönni a lehetőséget neki, és Maczkó Róbertnek, aki hangmérnökként segített nekünk a stúdióban. Lementünk a zenekarral Pécsre és 72 óra alatt felvettük a lemez dalait. A stúdiószessön során 80%-ban tudatosan előre megtervezett ütemterv szerint haladtunk, a fennmaradó időben meg tudtunk kísérletezgetni. A felvételeket az utolsó nap végén elhoztuk magunkkal, és a zenekar egyik billentyűse, Jámbor Dávid megkeverte és megmasterelte az anyagot.”

meteo3.jpg

A lemezen dolgoztak:

Boros Levente – szintetizátor, basszusgitár, bongó, chimes, ének
Borsi Judit – ének, borítóterv
Háló Gergő – akusztikus dob, programozott dob, ének
Jámbor Dávid – szintetizátor, zongora, ének, mix, master
Rözge Maxim – gitár, basszusgitár, zongora, ének
Zékány Levente – zongora, ének

MAGYAR PSZICHEDELIKUS ROCK KÖRKÉP, METEOVAL.

„A lemezre a dalokat szavazás alapján válogattuk össze. Beküldtem a tagoknak kb. 15 egyszálzongorás demót, amikből mindenki megjelölte a kedvenc 5 dalát. A legtöbb pontot kapott dalokat dolgoztuk aztán ki közösen. Ez már a karantén alatt volt, ezért úgy dolgoztunk, hogy mindenki otthon hozzákomponált egy-egy sávot az adott dalhoz. Ehhez az 5 dalhoz jött még hozzá a Kettesben a Ketrecben – ami korábban az Electronic Beats pályázatán már megjelent, azonban újravettük ezt a dalt is –, illetve a lemez címadó dala, a Turbulens Évek, amit nagyjából az utolsó pillanatban vettünk fel a lemez dalai közé. Így az összegyűlt dalokat már nagylemezként tudjuk megjelentetni” – mondja Maxim, aki zenekarával október 20-án, a Gödörben mutatja be az albumot. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

RÖZGE MAXIM KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

Meteo a Facebookon.

fotók: Sütő Anna

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/19/lemezpremier_meteo_turbulens_evek
„Itt vannak a turbulens évek” – Meteo-albumpremier
süti beállítások módosítása