„Amiről pironkodva tudnék csak magyarul írni” – Dalpremier! Boggie: Árnyék

2022.10.13. 09:02, srecorder

boggie1.jpg

Öt év után új szerzői nagylemezzel jelentkezik a francia sanzon, a pop és a jazz határán alkotó Boggie, amit október 27-én mutat be először Budapesten, a Magyar Zene Házában. A Fragilité egyik felvezető dala, az Árnyék online itt, a Recorderen debütál.

A lemez központi témája Boggie-tól szokatlan módon a szerelem, a kísértés, és a különféle párkapcsolati szituációk, de helyet kapott a lemezen egy gyászdal és édesanyával való kapcsolatának feldolgozása is, melyről Boggie őszintén mesélt korábban a TED-X előadásában. „Az Árnyék eredetileg Shadow munkacímen futott. Gyakran csinálok ilyet, amikor olyan témához nyúlok, amiről pironkodva tudnék csak az anyanyelvemen írni. Pedig túl vagyok már egy TED-X beszéden, ahol nagyon őszintén beszélek az édesanyámmal való kapcsolatomról, de akkor is nehéz erről kommunikálni. Most sikerült először dalba is foglalnom, de azért el kell mondanom, hogy a 2018-as Run to the River című dalom tulajdonképpen előszobája az Árnyéknak. Grecsó Krisztián írta nekem a dalszöveget ehhez a dalhoz és szőtte az érzéseimet énekelhető gondolatokká. Hálás köszönet érte!” – mondta az Árnyékról Csemer Boglárka, ami mától minden streaming-platformon elérhető.

„A PARFÜM IS BEÜTÖTT, MIÉRT NE ÜTHETNE BE MÉG EGY?” – BOGGIE NAGY ÉVE.

Fragilité is soknyelvű (magyar, francia, angol) album lesz, amin Grecsó Krisztiánnal (Messziről jött ember) és az Aurevoir. frontemberével, Agócs Mártonnal is duettezik Boggie. Grecsó mellett Kemény Zsófi is írt szövegeket a lemezre, az angol dalszövegeket pedig Bori Sári Helene jegyzi, aki Boggie eurovíziós békehimnuszának, a Wars For Nothingnak is a szövegét írta. Az elmúlt öt évben felgyűlt dalokat, ötleteket 2022 január-februárjában rakta össze zenekarával műhelymunka keretében, majd a márciusi-áprilisi turnén élőben is tesztelték őket. „Nagyon szerettem, ahogy a dalok formát öltöttek. Mindig is szerettem volna egy olyan albumot, amit van lehetőségünk letesztelni, kipróbálni közönség előtt. Egyből lehetett érezni, hogy melyik dal működik, melyikre tud rezonálni a közönség és melyikre nem. A lemezre tényleg a legerősebb dalok kerültek most fel. Szerintem ez az eddigi legerősebb anyagom.” A lemezre Toldi Miki öltöztette modernebb köntösbe Boggie akusztikus dalait. „Hihetetlenül izgalmas volt számomra Toldi Miki zeneisége. Nagyon mást hallott a zenémbe, mint eddig bárki. Voltak összefeszüléseink és voltak pillanatok, amikor azt éreztem, hogy nekem túl merész Miki agya, de aztán mindig sikerült túllendülni ezeken a pontokon és mindig kisült valami szuper a gyurmázásból.”

A Parfüm című dallal 2013 decemberében berobbant és a Billboard-listát is megjárt énekesnővel legutóbbi, 2017-es nagylemeze óta minden évben történt valami fontos: 2018-ban egyedüli női dalszerzőként képviselte Magyarországot a világ legjelentősebb showcase fesztiválján, a texasi SXSW-n. 2019-ban Hangvilla-díjat kapott, 2020-ban megszületett második gyermeke, 2021-ben a budapesti showcase fesztiválon, a BUSH-on lépett fel zenekarával, idén júniusában pedig ő képviselte Magyarországot a 22. Európai Zenei Fesztiválon Algírban. Fragilité című nagylemezét október 27-én, 19 órai kezdettel mutatja be a Magyar Zene Házában.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

BOGGIE KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

Boggie a Facebookon. Honlap.

fotó: Trokán Nóra

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/13/dalpremier_boggie_arnyek
„Amiről pironkodva tudnék csak magyarul írni” – Dalpremier! Boggie: Árnyék
süti beállítások módosítása