Az olasz okkult újpszichedéliától a technoprimitív dubig – Itt az idei UH Fest teljes programja!

2022.09.20. 14:46, srecorder

coby_sey.jpg

Októberben ismét a legizgalmasabb kísérleti és underground zenékkel telnek meg Budapest klubjai. A húsz éve működő, 2014 óta pedig évente megrendezett szabad zenei Ultrahang Fesztivált idén október 10. és 16. között rendezik meg hat helyszínen. A szokásosan erős program most is a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat keresi.

Október 10-én, hétfőn a Dürer Kertben indítjuk a hetet a Neon Drog Arkestra koncertjével, ami a Neon Drog kétdob-szinti duó továbbfejlesztett formációjaként még több dobbal, a Kripta közösség szupergrupjaként lép színpadra. Az estén duóként játszik Palmovka és Prell, a közép-európai elektronika két meghatározó alakja, amire eddig nemigen volt példa; továbbá a Tears|OV, azaz Lori E Allen, Deborah Wale és Katie Spafford kozmikus-gótikus-kollázs-improvizáció zajtriója Angliából, akiknek a tavalyi Pluto's Return című lemezéből lenyűgözően szürreális energiák sugároztak. De a nyitóestén itt lesz a Berlinben élő, saját építésű elektronikával és moduláris szintézissel kísérletező Felisha Ledesma is.

Az UH Fest keddi napján játszik a Dürer Kertben a francia és japán tagokkal felálló Officine trió: brutalista noiserockot freejazzes no wave punk kitérőkkel, kíméletlen női énekhanggal. Szintén a Dürerben mutatja be magyar közönség előtt tavalyi, bemutatkozó albumát a Hágában végzett és Rotterdamban élő Mákó Mári. Oudemian című szólólemezén a post-club elektronika akusztikus hangszerekkel ötvözve kamarakompozíciókká állt össze, ezt mutatja be az UH Festen is háromfős zenekarral és a műsorhoz tartozó mozgó képanyaggal.

Szerdán a Francia Intézetben itt lesz a francia Frédéric D. Oberland és a szlovén Irena Z. Tomažin duója: Oberland az avantrocktól a rituális pszichedélián át a kísérleti és konceptuális elektronikáig jutott, míg Tomažin a performansz és a hangköltészet irányából, az improvizációs színtérből érkezett, 2007-ben fellépett már az Ultrahang Fesztiválon, illetve számos nemzetközi együttműködésén túl a 2010-es években a kultikus Borghesiának is tagja volt. Oberlanddal közös projektje egy kiállítás installációjának zenei kíséreteként indult, amelyből Arba, Dâk Arba címmel fantasztikus lemez is született.

A fesztivál csütörtöki napján a Három Hollóban lép fel az okkult olasz újpszichedélia mozgalmának egykori kulcsalakja, Antonio Tricoli, azaz Toni Cutrone, aki Mai Mai Mai nevű szólóprojektjével a dél-olasz folktradíciókat és rituálékat gondolja újra a kavargó-rétegződő elektronika, etnográfiai hangdokumentumok és drone-hipnózis eszközeivel, újabban dalok újrakonstruálásával is. A Három Hollóban mutatkozik be a fesztivál közönsége előtt Emcsi, azaz Domokos Emőke, aki field recordingokat bont le és alkot belőlük elektronikus hangképeket; illetve tér vissza Barta Bence, azaz Noahstas, aki testi traumáit dolgozta át plasztikus zajformákká idén megjelent új hanganyagán (Black Bile, Exiles).

A pénteki napon, a Gólyában játszik a bristoli Young Echo kollektíva tagja, a technoprimitív dubot a disszonáns soundystem elektronikával egybegyúró Ossia. Szintén Bristolból jön és szintén a pénteki napon játszik a cyberpunk, az ipari zajok és a rap hangzó tereiben és ütemeiben mozgó Kinlaw & Franco Franco duó. Fellép még Heta Bilaletdin, akinek szintis-melankolikus popot és kísérleti elektronikus kalandozásokat ötvöző Nauhoi című lemezére nem érdemes kihagyni.

maimaimai_1051.jpgMai Mai Mai.

A szombati napon ismét visszatérünk a Trafóba, ahol Coby Sey (nyitóképünkön), a délkelet londoni pezsgő zenei színtér kulcsfigurája, a kísérleti r&b, a poszt-triphop, a jazz, az improvizáció, a grime és a klubzene határain egyensúlyozó énekes és producer, Mica Levi, Tirzah, Babyfather (Dean Blunt) rendszeres alkotótársa, a CURL kollektíva alapítója, illetve az NTS rádió rezidense. Coby Sey zenekarral lép fel, első önálló nagylemeze szeptemberben jelenik meg. Az este másik nemzetközi vendége a montréali Vicky Mettler avantpop projektje, a Kee Avil, amely elektroakusztikus érzékenységgel bontja le és építi újjá a dalstruktúrát kényelmetlenül szép kompozíciókká, első lemezét a Constellation adta ki tavasszal. (Jegyvásárlás.)

Szintén aznap, a Trafóban mutatkozik be az ukrán, és jelenleg Tallinnban élő hangkollázs művész, hangarcheológus, a Muscut kiadó alapítója, Nikolaienko. Ugyanazon a helyszínen és napon tér vissza a fesztiválra a bécsi Stefan Juster, azaz Jung An Tagen, aki ezúttal duóban, az amerikai Eric Frye-jal mutatja be közöz Phantom Acid című konceptanyagukat élőben, mint Jung/Frye. Olaszországból érkezik Luigi Monteanni és Matteo Pennesi duója, a Babau, amely – Artetetra nevű kiadójukhoz hasonlóan – a digitálvirtuális egzotika világaiban kalandozik, amihez Stock Fantasy Zone című 2020-as lemezük jó kiindulási pont lehet. A pezsgő brüsszeli mutáns zenei közegből jön a mexikói születésű Vica Pacheco, az ő kavargó-lüktető elektronikus folklórja is mintha egy párhuzamos valóság múltjából és jövőjéből szólna egyszerre.

palanta_zenekar_20220825.jpgPalánta.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap, a Turbinában ad koncertet Parker „False Prpht” Black és Warren „Poozy” Jones hardcore rapet, tech-punkot és ritmikus noise-t ötvöző duója, a Prison Religion. Velük lép egy színpadra a nyakatekert iramot diktáló, billentyűkkel megspékelt, pszichedelikus hardcore-punkot játszó Palánta – a fesztivált nyitó Neon Drog Arkestrához hasonlóan – a Kripta közösségéből, Norms-, Észlelés-, Unholy Sativa- és Unit736-tagokkal. Nekik ősszel jelenik meg az első lemezük.

És akkor íme, a 2022-es UH Fest teljes programja, amelyben a korábban bejelentetteken túl szerepel a detroiti house-ból, a belga EBM-ből, a cumbiából és a funkból is merítő dj-producer, Valesuchi, és még sokan mások. Bérletek ide kattintva kaphatók. Facebook-esemény errefelé.

október 10. (hétfő)

Dürer Kert

Neon Drog Arkestra (HU)
Felisha Ledesma (US/DE)
Palmovka/Prell (SK/HU)
Tears|OV (UK)

október 11. (kedd)

Dürer Kert

Officine (FR)
Mákó Mári: Oudemian (HU/NL)
Bloedneus & De Snuitkever (BE)
Yes Indeed (UK)

október 12. (szerda)

Francia Intézet

Frédéric D. Oberland & Irena Z. Tomažin (FR/SI)
Jérôme Noetinger & Lionel Fernandez (FR)
Baracskai Zlatko (HU/SRB)

október 13. (csütörtök)

Három Holló

Mai Mai Mai (IT)
Danse Musique Rhône-Alpes (FR)
Emcsi (HU)
Noahstas (HU)
Razen (BE)

október 14. (péntek)

Turbina

Ale Hop (PE/DE)
Köhn (BE)
Heta Bilaletdin (FI)

Gólya

Kinlaw & Franco Franco (UK/IT)
Ossia (UK)
Valesuchi (BR)
EO (HU)

október 15. (szombat)

Trafó

Coby Sey (UK)
S+ (HU)
Nikolaienko (UA)
Kee Avil (CA)

Trafó pince

Vica Pacheco (MX/BE)
Babau (IT)
Jung/Frye (AT/US)
Fr33skid (HU)

október 16. (vasárnap)

Turbina

Palánta (HU)
Isabella Forciniti (IT/AT)
Prison Religion (US)

https://recorder.blog.hu/2022/09/20/az_olasz_okkult_ujpszichedeliatol_a_technoprimitiv_dubig_itt_az_idei_uh_fest_teljes_programja
Az olasz okkult újpszichedéliától a technoprimitív dubig – Itt az idei UH Fest teljes programja!
süti beállítások módosítása