Nyögések, elharapott szavak, depis mámor. Manuel: Idegen, Vol. 1. (lemezkritika)

2022.07.18. 14:13, RRRecorder

manuel-band.jpg

Manuel egy ideje a YouTube legnagyobb sztárjai közé tartozik. De vajon érdemes-e annak is meghallgatnia, aki nem tartozik a célközönségbe? Spoiler: igen! Ez a kritika először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Demográfiai okokból nagyrészt kimaradtam a Manuel-jelenségből (Figura Puma című rágógumi-csodájában hallottam), úgyhogy elfogultság nélkül mondhatom: ebben a negyedórában (az első album első részében) egy kifejezetten jó, izgalmas, mi több, okos kortárs popsztárt hallhatunk. A legjobb a Balenciaga és a Zombi, amik elmosott trapes alapokra hatásosan képesek megragadni a kissé depis mámor szédületét.

A Zombi alapja erősebb, viszont a Balenciaga mutatja legjobban, mennyire érti Manuel, hogy a nyögések, lélegzetvételek, elharapott szavak, no meg az AutoTune kreatívan használva nem a zene halálát jelentik, hanem éppen hogy kifejezőeszközeinek kiterjesztését.

A pop-punkos Fiatal és őrültön frappánsan vonja be az énekstílusába a rock néhány eszközét, vagyis nem csak azért van, mert mostanában lennie kell. A Sajnálom és a Terapeuta szabványos R&B-dalok, fülbemászók stb., de egy-két meglepő vokális megoldást leszámítva nem túl izgalmasak. Szóval annak is érdemes követnie Manuelt, aki nem érzi magát a célközönség részének.

manuel.jpgElőadó: Manuel

Cím: Idegen, Vol. 1. 

Kiadó: Gold Record

Megjelenés: 2022. június 6.

Műfaj: pop

Kulcsdal: Balenciaga

 

 

7/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/07/18/manuel_idegen_vol_1_lemezkritika
Nyögések, elharapott szavak, depis mámor. Manuel: Idegen, Vol. 1. (lemezkritika)
süti beállítások módosítása