Ütős programokkal készül az őszre a Magyar Zene Háza, jön Sun Kil Moon, Alva Noto és az Injury Reserve is

2022.06.30. 12:01, srecorder

alvanoto.jpg

Az őszi szezonban számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét a Magyar Zene Házában, de mindegyikük egy kicsit más oldalát domborítja ki a zsánernek: az amerikai alternatív rock egyik vezető alakja, a Red House Painters zenekarral indult Sun Kil Moon a nagyon személyes történetmesélésben hisz, Becca Stevens a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba, Otis Taylor személyében pedig az első igazi bluesos dalszerzőt köszönthetjük a házban.

Innovatív zenében sem lesz hiány, a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan agyrobbantó koncertet ad majd, akár csak a K-pop egyik legígéretesebb formációja, a dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi. Alva Noto (nyitóképünkön) pedig az elektronikus zenében meghatározó figura, már több mint húsz éve.

Magyar popzenéből ugyancsak széles a kínálat, Gloria (Dányi Krisztina Morningdeer utáni projektje) és Berger Dalma egy estén mutatja be új előadói néven első lemezét, illetve EP-jét, Frenk szintén friss albumot koncerteztet, Zoránt pedig ilyen intim közelségből nem nagyon lehet máshol látni. De azt sem, ahogyan menő előadók – Ohnody, Balla Gergely (Platon Karataev), Okos Viola (Odd ID) és Sam Redbreast Wilson – zenélés mellett mesélnek, beszélgetnek is a dalszerzésről a Dalszerzők köre sorozat második kiadásában.

Jazzben határkereső produkciók követik egymást, a Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival közelíti a népzenéhez a műfajt. Az izlandi ADHD a jazz és rock, még inkább a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

A határok átlépése a művészeti ágak között is igaz, az indiepopos Bermuda Szerb Antal Utas és holdvilágát dolgozza fel, az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis elnevezésű est a két azonos című Esterházy-alkotás, a 17-18. századi zeneszerző Esterházy Pál és a 20-21. századi író, Esterházy Péter műveit köti össze, de Pilinszky János munkásságának is szentel az MZH egy zenés estet.

A klasszikus zenében Bachtól (Bach-kép-más-képpRozmán Lajos C klarinét koncertje) Debussyig (Debussy kamaraművei) utaztat a program, a nevükhöz hű, sokszoros díjnyertes cseh trió, a Trio Bohémo Dvořák-, Liszt- és Schoenfield-darabokat játszik, a fiatal olasz kamaraegyüttes, az Ensemble Tolmetes karácsonyi koncertjét a barokknak szenteli. Kirill Troussov hegedűs Szűcs Mátéval, Fejes Krisztinával és Onczay Zoltánnal ad koncertet.

Tradicionális és a világ számos pontjáról érkező globálzenei előadók közül ősszel a 25. évét turnéval ünneplő román rezes Fanfare Ciocărlia szeptemberben örömzenél (a Sam Lee-fellépés mellett ez is a Hangvetővel közös produkcióban megvalósuló koncert lesz). A Magyar Zene Háza szakrális zenei sorozatában az indiai énekes Ustad Wasifuddin Dagar és a tunéziai multikulturális előadó Ghalia Benali lép fel. A tavaszi szezonhoz hasonlóan ősszel is lesznek tájegységekre koncentráló népzenei gálakoncertek, Mozsika és gardon címmel októberben a Gyimes szerepel a fókuszban, decemberben pedig Felföldi utakon címmel a felvidék. Az évet pedig Herczku Ágnes Emlékül című műsora zárja.

Ha ennyi sem volna elég, jön a norvég zongorista-csellós Håvard Enstad, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a marokkói-brazil-spanyol LALA Tamar, vagy éppen a szabadkai születésű, Németországban élő avantgárd-énekes, Thea Soti.

További infók és jegyvásárlás az MZH honlapján.

fotó: Alberto Novelli

https://recorder.blog.hu/2022/06/30/utos_koncertekkel_keszul_osszel_a_magyar_zene_haza_jon_sun_kil_moon_az_injury_reserve_es_alva_noto_i
Ütős programokkal készül az őszre a Magyar Zene Háza, jön Sun Kil Moon, Alva Noto és az Injury Reserve is
süti beállítások módosítása