Szombaton Becca Stevens a Magyar Zene Házában!

2022.10.09. 12:25, srecorder

beccastevens.jpg

Előszeretettel játszik a Snarky Puppy-val, David Crosby-val és Jacob Collierrel, jazzes inspirációit az Appalache-hegységi folktól az indie popig és rockig ívelő, személyes történetekbe öntő dalaiért zsebelt már be Grammy-jelölést, október 15-én, a Magyar Zene Házában pedig végre nálunk is fellép Becca Stevens, az elmúlt évek egyik legtehetségesebb énekes-dalszerzője.

Becca Stevens élete túlzás nélkül a zene. Apja zeneszerző, anyja klasszikusan képzett énekes, ő pedig már háromévesen színpadon állt, sőt turnézott is a Tune Mammals nevű családi zenekarukkal. Gyerekkorában szerepelt musicalekben, énekelt operákat, a zenei ízlését azonban az otthon egyfolytában szóló ír és Appalache-hegységi folkzenék formálták a legmélyebben. Felnőtt zenei karrierjét a New York-i jazzszíntéren indította, ahol végzősként alapított zenekarával (Becca Stevens Band) ért el jelentős sikereket. „Amikor először hallottam a zenéjét, még teljesen akusztikus zenét játszott, ami, hát, furcsa volt, de a legjobb értelemben. Olyan volt, mintha egy földönkívülit hallgatnál” – meséli Michael League, a Snarky Puppy alapító basszusgitárosa. „Soha nem gondoltam még úgy az akusztikus zenére, mint ahogy ő játszotta. Hallani lehetett benne az Appalache-i gyökereit, de Björk és Joni Mitchell hatását is – mindezt átszűrve az ő saját személyiségén. Egyáltalán nem másolt senkit.”

Becca Stevens vendégzenészként is a legelőkelőbb körökben szokott megfordulni, az utóbbi években játszott Esperanza Spalding, Brad Mehldau, Ambrose Akinmusire vagy Dayna Stephens oldalán is, de az ősszel szintén Budapesten koncertező Snarky Puppyval és David Crosby-val is komoly együttműködése volt. Saját lemezei közül a fordulatot a pop felé elmozduló, 2015-ös Perfect Animal, az áttörést pedig az angolszász uralkodónők által inspirált, talán máig legjobbjának mondható Regina hozta el. Ekkoriban a neves jazzmagazin, a Downbeat is a legjobb feltörekvő énekesnőként írt róla. Azóta kihozta a Grammy-díjas Nic Harddal közösen felvett és producerált, szomorú akusztikus albumnak indult, végül a legtáncosabb poplemezét eredményező WONDERBLOOM-ot, amelynek Slow Burn című daláért Grammy-re is jelölték. Ám Stevens továbbra sem horgonyzott le egy stílusnál, hiszen utána a török kamarazenés The Secret Trioval, valamint brácsás férje oldalán az Attacca Quartettel is adott ki több mint jól sikerült albumokat. Hozzánk a Becca Stevens Band két oszlopos tagjával, Chris Tordini nagybőgőssel és Jordan Perlson dobossal érkezik, és a szokásosnál is intimebb hangszerelésben nyújt betekintést készülő lemezébe.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

A Magyar Zene Háza őszi énekes-dalszerző koncertjeire (Becca Stevens, Chris Tile, Otis Taylor) kedvezményes bérlet is váltható ide kattintva.

fotó: Shervin Lainez

https://recorder.blog.hu/2022/10/09/szombaton_becca_stevens_a_magyar_zene_hazaban
Szombaton Becca Stevens a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása