A Suede alapító gitárosával koncertezik Sam Lee Budapesten!

2022.10.05. 13:22, srecorder

samlee.jpg

Sam Lee a folkzene egyik igazán különös figurája, aki brit Bartók Bélaként járja a szigetországot, hogy felgyűjtse – főleg angol és ír romáktól – a nem ritkán több mint ezer éves népdalokat, majd továbbgondolja, modern hangszerelésbe öltöztesse azokat. Öt éve már fellépett a Müpában, október 12-én pedig a Magyar Zene Házában fog koncertezni, aminek érdekessége, hogy producere, a Suede alapító gitárosa, Bernard Butler is elkíséri őt, aki viszont még soha nem lépett fel Magyarországon.

A környezetvédőként is aktív Sam Lee az archaikus dalhagyományokat megőrizve, mégis mai módon ad elő a világ számára szinte teljesen ismeretlen angol nyelvű népdalokat. Olyan balladákat, melyeket saját maga gyűjtött, illetve az eredeti forrásból, angol, skót, ír és cigány vándorénekesektől tanult meg. 2015-ös, Ground of Its Own című debütáló albuma világszerte hatalmas szenzációt keltett és elhalmozta a kritikai siker; hazájában jelölték Mercury-díjra, és ez lett az első angol lemez, amely az európai világzenei rádiós játszási lista élére került. Ezek után a folytatás sem váratott sokat magára, The Fade In Time című második lemeze, ha lehet, még nagyobb sikert aratott, hozzánk pedig már harmadik, 2020-ban megjelent, majd tavaly kibővítve újra kiadott Old Wow című albumával érkezik, amelynek egyik dalában a Cocteau Twins énekesnője, Elizabeth Fraser vendégeskedett. (Akit érdekel, a magyar népzenészekkel, például a Söndörgővel is jó barátságot ápoló Sam Lee egyébként a songcollectors.org oldalon ingyenes elérhetővé tette a gyűjtéseit.)

„MENNYIRE HAMAR ÉS SOKAT MEGMUTATTAK AZ ÉLETÜKBŐL” – SAM LEE-INTERJÚNK.

Sam Lee a járvány alatt megírta első könyvét (a fülemülékről), az erdőben felállított stúdiójából pedig több online koncertet is adott éjszaka, amiken az énekesmadarakkal duettezett, és olyan világsztárok is bekapcsolódtak mellé a neten keresztül, mint például a Pet Shop Boys. Sam Lee idei miniturnéjának különlegessége, hogy a Suede alapító gitárosa, Bernard Butler is csatlakozott a zenekarához, akit sokan az elmúlt évtizedek egyik leginnovatívabb rockgitárosának tartanak. Butler még a második lemez, a Dog Man Star felvételei közben szállt ki a Suede-ből, azóta viszont szólóban is aktív, és producerként is világhírű lett (Duffy-val közös munkájáért Grammy-díjat nyert), október 12-én pedig először lép fel Magyarországon.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2022/10/05/a_suede_volt_gitarosaval_koncertezik_sam_lee_budapesten
A Suede alapító gitárosával koncertezik Sam Lee Budapesten!
süti beállítások módosítása