Pénteken Injury Reserve a Magyar Zene Házában!

2022.11.18. 13:57, srecorder

injury-reserve2021.jpg

A hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve végre Budapesten! A Stepa J. Groggs halálával duóra fogyatkozott csapat a tavalyi év egyik legszokatlanabb, de egyöntetűen körülrajongott albumával érkezik november 25-én a Magyar Zene Házába.

Az Injury Reserve-nek nem csak a zenéje, a története sem mindennapi. Stepa J. Groggs egy Vans-boltban ismerkedett meg raptrió másik MC-jével, Ritchie With A T-vel 2012 körül, ahol Groggs alkalmazottként dolgozott – a boltot Ritchie anyja vezette. Groggs a szárnyai alá vette a kamasz Ritchie-t, majd csatlakozott hozzájuk producerként Parker Corey, aki korábban úszó volt, de egy sérülés miatt abba kellett hagynia a versenyzést. Corey nem igazán volt raprajongó, Kanye West 2010-es mesterműve, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy volt a legelső hiphoplemez, amit hallott (ennek hatása érezhető is volt első mixtape-jükön, a 2013-as Depth Charton). A trió a nem túl erős rapszíntérrel bíró arizonai Phoenixben alakult meg, és inkább a helyi DIY-szcénában, punk- és indiezenekarok mellett tett szert népszerűségre az Arizonai Állami Egyetem kampuszát övező underground koncerthelyeken (ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy szeptemberben az IDLES előzenekaraként turnéztak Amerikában).

injury-reserve2019.jpgParker Corey, Stepa J. Groggs és Ritchie With A T 2019-ben.

Saját hangjukra a következő két mixtape-en találtak rá, amiket a menedzserük nagyapjának fogorvosi rendelőjében berendezett ministúdiójukban vettek fel és stílszerűen Live From The Dentist Office-nak, valamint Flossnak neveztek el. A rájuk aggatott jazzrap jelzőt hamar lerázták magukról, és egyre inkább bekategorizálhatatlan zenét kezdtek játszani, ami tiszteletteljesen olvasztotta magába a hiphop különféle ágait és korszakait, mégis csak önmagára hasonlított – és tömve volt nagyobbnál nagyobb bangerekkel. Ennek folyományaként első nagylemezük (Injury Reserve) már nagykiadónál jelenhetett meg 2019-ben, amit egy világkörüli turné és még nagyobb sikerek követtek.

2020-ban viszont váratlanul, mindössze 32 évesen elhunyt Groggs, miközben az Injury Reserve a második nagylemezén dolgozott. Parker és Ritchie két hónap szünet után úgy döntött, befejezik az albumot, ami Ritchie pótapjának elvesztése és a begyűrűző Covid-járvány miatt amúgy is az elmúlás, a gyász, a veszteség érzéseivel küzdött. Ezt tükrözte a túlvilági, műfajokon túli, az avantgárd irányába kilövő, apokaliptikus zenei világ is, aminek irányvonalára a 2019-es európai turnéjuk során, egy olasz étteremben zajló, improvizatív dj-zésen találtak rá, miután kiforgatták sarkaiból a Black Country, New Road egyik számát. A végül 2021 őszén, újra saját kiadásban megjelent album nagyon is méltó módon emlékezik meg Groggsról, és olyan új terepekre téved, amit sok amerikai kritikus csak poszt-rapként emlegettek.

Ezen a turnén Parker és Ritchie a teljes By The Time I Get To Phoenix lemezt eljátssza néhány régi sláger mellett, és úgy állít emléket Groggsnak, hogy közben igazi agyrobbantó koncertet adnak. Az estét a lemezen is dolgozó, és a Pitchfork által is egekbe dicsért producer, Body Meat fellépése nyitja, aki sokféle elektronikus zenei műfajjal játszó, szintiket és széles tárházú effekteket mixelő glitch popot játszik.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2022/11/18/penteken_injury_reserve_a_magyar_zene_hazaban
Pénteken Injury Reserve a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása