Melyik a legjobb Nicolas Cage?

2022.05.19. 17:34, Gaines

header_116.jpg

Nicolas Cage, az Oscar-díjas színész. Nicolas Cage, az internet első számú mémhőse. Nicolas Cage, az alsópolcos ZS-filmek koronázott királya. Nicolas Cage, az akciósztár. Nicolas Cage, a dinoszaurusz-koponyákat vásároló elszállt celeb. Negyvenéves karrierje során volt már Hollywood ünnepelt A-listása és közröhej tárgya, olykor mindkettő egyszerre, és több tucat alakítás fűződik a nevéhez, amelyek nélkül nem lenne ugyanaz a filmtörténet. A húsz kedvencünket szedtük össze.

20. Mocskos zsaru – New Orleans utcáin (Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, 2009)

010_a7a10080_189.jpg

Blaszfémiának tűnt, hogy valaki átvegye a stafétát Harvey Keitel legendásan mocskos zsarujától, de Cage végül ihletett választásnak bizonyult. Werner Herzog az abszurdabb, humorosabb oldaláról ragadja meg a drogmámorban szétcsúszott törvényőrt, és épp olyan borzongással vegyes kíváncsisággal szemléli őt kamerájával, mint egy lápvidéki iguánát.

19. Con Air – A fegyencjárat (Con Air, 1997)

010_a7a08a01_492.jpg

Cage páratlan kilencvenes évekbeli akciófilmes sikerszériájának komolyan vehetetetlen, de mérhetetlenül szórakoztató kimaxolása. A röhejes hajnál kezdődik, a trikónál folytatódik, a nyuszinál végződik. Megtörténhetne, hogy mindenki más lekörözi a túljátszásban (Malkovich, Rhames, Buscemi, Trejo), de Cage-et nem olyan fából faragták.

18. Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018)

011.jpg

Supermant nem sikerült eljátszania, de (egy) Pókembert végül igen, ráadásul a modern szuperhősfilmes éra egyik legötletgazdagabb filmjében. A multiverzumból érkezett Noir Pókember az animációnak köszönhetően mindig fekete-fehérben borong, a hangalakítása pedig hibátlanul egyensúlyoz a műfaji komorság és az önironikus kikacsintás között.

17. HA/VER (Kick-Ass, 2010)

010_a7a10104_087.jpg

A vérben és nihilista iróniában tocsogó képregényfilmtől megkapta a lehetőséget, hogy eljátssza a harmadik nagy szuperhőst, Batmant is, a gengszterfőnökök ellen önbíráskodó bosszúhadjáratot vezető Big Daddy-nél azonban az a meglepő, hogy végül az ő figurája hordozza a film kevés őszinte érzelmi tétjének legjavát, és Cage emberivé tudja tenni.

16. Rejtélyek szigete (The Wicker Man, 2006)

the-wicker-man-nicolas-cage.jpg

Nem itt kezdődött a mémesülés, de ez lett a fordulópont, ahonnan már nincs visszaút. A méhek nemcsak a macijelmezben szektatag nőket kickboxoló nyomozó sorsát pecsételték meg, hanem Cage helyét is a popkultúrában. Olyan szemmel is érdemes nézni, hogy vajon Cage hány százalékban értette a viccet, mindig érezte-e, hogy olyan rossz, hogy az már jó.

15. Fegyvernepper (Lord of War, 2005)

076_chl_053031.jpg

A színész legmeghasonultabb időszaka, amikor a kritikai elismerések és A nemzet aranya kasszasikere után maga sem tudta, a presztízsszerepeket hajszolja-e vagy a közönséget. A háborúkon nyerészkedő fegyverkereskedő elkeserítő és bulvárszerű sztorijához nagyobb formátumú rendező dukált volna, de Cage így is eljátszhatta a maga Jordan Belfortját.

14. Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas, 1995)

010_a7a08a50_252.jpg

A nagybetűs dráma, ami meghozta az Oscar-díjat. Harminc év távlatából visszanézve már nagyon sok benne a kilencvenes évek fontos társadalmi ügyeit feszegető tézisfilmekre jellemző stilisztikai modorosság, komolyabbnak akar látszani, mint amilyen. De a Cage alkoholgőzös tekintetéből a szívünkbe markoló, végtelen szomorúság még most is kiüt.

13. A szikla (The Rock, 1996)

010_a7a08a74_391.jpg

Michael Bay legjobb filmje, bombasztikus és vulgárpatrióta, de még egészen emberi, a rendezőhöz képest szinte már szikár léptékek között. Cage új akcióhőstípust teremt, ő a nörd, aki belecsöppen a sűrűjébe, és a végén tökös legénnyé nemesedik. Hihető az átváltozás? Áh, dehogy. De Sean Connery és Ed Harris oldalán pont jól lövi be a szurkolhatóság szintjét. 

12. Trükkös fiúk (Matchstick Men, 2003)

076_chl_134774.jpg

Méltatlanul elfeledett, stílusos szélhámosfilm, ami Ridley Scott filmográfiájában a Gladiátor és A sólyom végveszélyben mögött, Cage-nél pedig az Adaptáció farvizén bújik meg. Holott hálás szerep a Tourette-szindrómás, neurotikus, OCD-s svindler, akit nem játszik túl annyira, mint várnánk, a karikatúra helyett inkább a szeretetvágyat és az emberiességet domborítja ki.

11. Az utolsó dobás (Snake Eyes, 1998)

076_chl_113532.jpg

Azt gondolnánk, hogy Brian De Palma mindenfajta finomkodást nélkülöző, durr-bele stílusa jól passzol Cage színészi maximalizmusához, és ez pontosan így is van. Az osztott képernyős, operai magasságokba csapó thriller nem a csavarok miatt működik igazán, hanem mert tudja, a jackpot az évszázad viharának villámaitól övezve, péppé verve a végzetébe csoszogó Cage.

10. Sorsjegyesek (It Could Happen To You, 1994)

010_a7a18065_425.jpg

Cage attól a kiszámíthatatlanságától zseniális, ahogy szélsőségtől szélsőségig képes kalibrálni alakításait, a bájos Sorsjegyesek azonban ritka példája, hogy teljesen átlagos karakter bőrében is karizmatikus tud maradni. Várjuk a nagy kirobbanást, de hiába, a lottónyertes rendőr végig halkszavú, szerény, visszafogott marad, ám ettől egy percig se lesz unalmas, csak szerethető.

9. Veszett a világ (Wild at Heart, 1990)

076_sailor_et_lula_1990_031_1.jpg

Mi lenne, ha Nicolas Cage eljátszaná Elvis Presley-t? – gondolta az amerikai ikonográfia sötét oldalában előszeretettel vájkáló David Lynch. Roadmovie-s tündérmeséjében a kígyóbőr kabátban parádézó, sportkocsijából szaltózva kiszálló törvényenkívüli inkább Bolondos dallamok-beli rajzfilmhős, mintsem hús-vér alak, de így is emlékezetes párt alkotnak Laura Dernnel. 

8. Disznó (Pig, 2021)

076_pig_2021_09.jpg

Cage pár évente menetrendszerűen emlékeztet minket, hogy nem vesztette el színészi ambícióit és képességeit az alsópolcos vacakságokkal, és hogy nem csak mániákus tud lenni a vásznon. Az elrabolt kismalacát kereső ex-séf John Wicknek tűnhet, de annál melankolikusabb figura, akit egy traumatikus múlt és magányos jelen mázsás súlyával terhelt, csendes óriásként testesít meg.

7. A vámpír csókja (Vampire’s Kiss, 1988)

076_chl_136384.jpg

Maga a film szóra sem érdemes, sekélyes, enyhén nőgyűlölő, rossz írói és rendezői ízléssel és arányérzékkel készített yuppie-bukástörténet. De Cage, na ő mintha egy másik szférából lépett volna át. A „Cage legőrültebb pillanatai” montázsvideók jelenteinek fele innen származik, de kontextussal együtt még lenyűgözőbb a színész teljes német expresszionista transzformációja, ahogy Nosferatu-púposan, révült tekintettel és bárgyú vigyorral leereszkedik egy nightclubba. 

6. Ál/Arc (Face/Off, 1997)

alarc.jpg

A kilencvenes évek bespeedezett akcióorgiáinak csúcsteljesítménye, méltán kultklasszikus, két elemében lévő ripacsóriással. Ha kellően rég láttuk utoljára, akár meg is feledkezhetünk róla, hogy itt valójában Travolta viszi a prímet, hiszen a film nagy részében ő a pszichopata, de Cage lubickolhat, amikor a jó zsaru beleőrül abba, hogy pszichopatát kell játszania.

5. A holtak útja (Bringing Out the Dead, 1999)

010_a7a08a04_182.jpg

Bár van kellő egója, mindig is rajongott annyira a színészmesterségért, hogy a legnagyobb rendezők keze alatt keresse az újabb kihívásokat. Scorsese taxisofőr helyett mentős szerepben küldi pokoljárásra, és az álmatlanságtól karikás szemű, a világ látszólag összes szenvedését magára vállaló révész-mártírnál más színezetet nyer a jellegzetes Cage-téboly.

4. Arizonai ördögfióka (Raising Arizona, 1987)

076_chlnz_009887.jpg

Az egyik legkorábbi siker, és máig az egyik legemlékezetesebb komikus alakítás. A Coen testvérek fékevesztett vígjátékában verhetetlen párost formál Holly Hunterrel, ahol egy percig sem értetlenkedünk azon, miért kavarodott össze a zakkant börtöntöltelék és az élére vasalt börtönőr, és elég két-három jelenet, hogy végleg a szívünkbe zárjuk a két csecsemőtolvajt.

3. Adaptáció (Adaptation, 2002)

076_chl_003736.jpg

Az Akadémia általában nem tud mit kezdeni azzal a teljesen egyedi, a divatos naturalizmussal és a komoly, illedelemes method actinggel egyaránt szembemenő színjátszással, amit Cage képvisel, Spike Jonze és Charlie Kaufman abszurd metavígjátékáért azonban meg kellett volna kapnia a második szobrát. Nem elég, hogy két teljesen különböző, egy neurotikus és egy hóhányó szerepben parádézza végig a filmet, alázattal szolgálja az alkotók fura vízióját is.

2. Mandy – A bosszú kultusza (Mandy, 2018)

mandy1.jpg

A film, amit Cage-nek teremtettek. A szerep, amit senki más nem tudott volna így eljátszani. Lehet, hogy más is elemében lett volna a pszichedelikus bosszúhorror lidércnyomásos metál-rémálmában. Talán más is tudott volna így őrjöngeni a gyásztól, majd átvedleni vérmocskos igazságosztóvá. De senki más nem tudná olyan megrendítő erővel belesűríteni a borzalmat és a pátoszt egyetlen pillantásba, mint amikor a pusztulásba hajtó Cage felesége szellemére néz. Kritikánk.

1. Holdkórosok (Moonstruck, 1987)

010_a7a08a30_465.jpg

Bár Cage-et a leginkább a filmes megőrülései miatt tartjuk számon, változatos életművét végignézve látható, mennyire sokoldalú színész: tud visszafogott lenni és 200 százalékon pörögni, vadállatias dúvadként és öltönyös sármőrként is hiteles, a párbeszédeket és a testbeszédét egyaránt tudatosan és gazdagon használja. Ezt mind prezentálja Cher forrófejű, romantikus péklegény partnereként, egy csodás filmben szállítva az eszményi Cage-alakítást: végig nem értjük, hogy a francba működhet, amit csinál, de lehetetlen nem odáig lenni érte. 

szerző: Huszár András

https://recorder.blog.hu/2022/05/19/melyik_a_legjobb_nicolas_cage
Melyik a legjobb Nicolas Cage?
süti beállítások módosítása