„Ez egy aktív tiltakozás a mogorva cinizmussal szemben” – Kislemezpremier! hari_drama: SURRENDER

2022.05.01. 13:52, srecorder

hari_drama.jpg

A hazai underground tehetséges fiataljai hari_drama néven alapítottak szabadművészeti kollektívát, amely most egy kétszámos kislemezzel mutatkozik be a Recorderen. A többek közt a TPSRPRT, a Carson Coma, a Hakumba és Giliszta egykori/jelenlegi tagjaiból álló csapat zenéje is szimpatikusan szabad, pszichedelikus repülésük során afrikai ritmusokból, jazzes improvizációkból és bluesos-neosoulos témákból is jó ízléssel merítenek.

hardram4.jpgA hari_dramát Mushu Israel és Papp Mukunda Mátyás alapította 2021 májusában, akiket a TPSRPRT-beli közös múltjuk köt össze. Mushut az a Mukunda váltotta basszusgitárosként a TPSRPRT-ban, akit az utóbbi időkben gyakran láthattunk gitárosként az instrumentális, jazzes-funkos hiphopjával egyre jelentősebb nemzetközi sikereket elérő Jazzbois-zal is. A Bécsben született, de gyermekkorát részben Győrben töltő Mushu előbb a Rising Star tehetségkutatóban, majd a The Matter nevű bluesos indierock-zenekara élén tűnt fel, akikkel bejutottak A Dal döntőjébe is (mi pedig több dalukat is bemutattuk), azóta pedig megfordult többek közt az Anima Sound Systemben és a Fran Palermoban is.

„A hari_drama nem zenekar, hanem egy szabadművészeti kollektíva, amelynek jelenleg is több, modulációs formációja van” – mondja Mushu, ami azt jelenti, hogy „a tagok bármilyen elrendezésben alkothatnak egymással együtt és egymástól függetlenül, egyesített név és szellemiség alatt. A lényeg az, hogy aki jófej és aki ráér, az összeáll király dolgokat teremteni. A jelszó: Tudatosságot minden helyzetbe. Mindig van jobb ötlet.” A kollektíva tagsága még tavaly, sorozatos szabadzenélések során kristályosodott ki, de folyamatosan alakul, bővül a csapat.hari_drama2.jpg„Jelenlegi rendszeres közreműködők az alkotásban-társaságunkban: Nate Miller (Rightful King of Liberia), Puchner Benedek (Tamáska Gabi Live Band, önismereti diszkó), Stanfel Péter (Slukk, Ex: Meg egy cukorka, Folksteps, The Luckies), Papp Mádava (ISKCON), Horváth Martin (a Tan Kapuja Buddhista Főiskola), Foster Dorka Liza (Hakumba), Sikó Alpár Levente (Hakumba), Bóna Zsombor (Carson Coma), Fodor Dávid (DARÄGE, Giliszta, Fodor Dávid and the Doom Blues, the nobody elses), Pozsgay Domonkos (pddoma), Pável Bence (Kama Rave), valamint Papp Mukunda (TPSRPRT, Captain Brainstorm/Papp Mukunda) és Mushu Israel (Jupiter, Mercury). Még Thomas High az, akivel mindig összerittyenünk, ha Magyarországon van épp, Vértesi Ferit, Sági Viktort is mindig szívesen látjuk köreinkben, illetve zajlanak a közös intézkedések a Wavy családdal a la Co Lee/Aminon. Mindenki rettenetesen kreatív és nagyon szeretjük egymást.”

A hari_drama az elmúlt egy évet aktív koncertezéssel töltötte, és még tavaly kihozta első dalát MYKO címmel, ami azóta is jól pörög a Spotify-on. Ezt követi most az új kislemezük, a kétszámos SURRENDER, amit Mushu rögzített és a Jazzbois-dobos Czirják Tamás kevert meg. A szövegekre érezhető hatást gyakoroltak a buddhizmus és a keleti filozófiák, Mushuék a zenekar alapállását is úgy fogalmazzák meg, hogy „ez egy aktív tiltakozás a mogorva cinizmussal szemben”. „A két dal a háborút s a béke kutatását közelíti meg más-más szemszögből. Decemberben készültek házilag a felvételek. Erről keveset szeretnénk mondani: őszinte darabok, hallgassa meg, aki kíváncsi, koncertjeinken rendszeresen előfordulnak.”

S ha valaki esetleg kíváncsi arra is, hogy honnan a név, az nem egy szimpla, zenekari sztorit kap válaszul. „Fontosnak tartanánk megemlíteni, hogy a hari_drama nem véletlenül van pontozással/aláhúzással jegyezve minden felületen, hanem mert figyelmet fordítunk a térre. Úgy ítéljük meg, hogy a magyar mainstream és alternatív zenei színtéren a roma közösség szélsőségesen alul van reprezentálva, vagy legalábbis messze nem annyira sokszínűen és kreatívan, mint amilyen valójában és amennyire megnyilvánul a mindennapokban. Én személyesen kamaszként egészen sokat tudtam agonizálni az afro-fekete férfiak skatulyás-sztereotip, durva popkulturális ábrázolásain. Azóta ilyen tekintetben sokat színesedett és változott az indusztria, de 10-15 éve még nagyon redukált és olykor degradáló szélsőségek voltak csak piacképesnek ítélve annyira, hogy az hozzám is eljusson a magyar vidékre. Nem akartam se Flo Rida lenni, se Chris Brown és Lil Wayne meg pláne nem, és nem találtam olyan embert az aktuálmédiában, aki kifejezte volna, amit magamról igaznak éreztem és hasonlít is rám külsőleg” – meséli Mushu.

hari_drama3.jpg

„A magyar hagyománytól lehetetlen különválasztani a roma kultúrát, zenét és spirituszt, de a popzenében a Gáspár család-féle sanzonozás és a Kis Grófo-ízű lábdobbantatáson felül egészen árnyalatmentesnek bizonyul az ország legnagyobb etnikai kisebbségének a képviselete. (Ezeket nem minősítve, mert mindnek megvan a maga esztétikai célja és helytállósága.) Az alternatív körökben azt tapasztaljuk, hogy ez nem csupán tárgytalan, hanem bizonyos mértékig tabuként van kezelve, holott egy olyan országban, ami évtizedek óta kisbetűs apartheidként működik, kifejezetten fontos lenne életrevaló, sokszínű, kreatív példaképeket bemutatni a jövő nemzedékének. Az üzenet mindenkinek egyaránt az, hogy többre vagytok képesek, ne adjátok fel. Ha fiatal roma vagy, és pláne, ha bármiben tehetséges, akkor arra kérünk, hogy ne add fel, alkoss, küzdj az igazságod megnyilvánulásáért, találj megoldást, mert létezik rengeteg, ami jó és szép és rettenet ijesztő és gyakran vicces. Még ha a legtöbben nem is veszik észre, de ezen a bolygón mindnyájan együtt küzdünk.”

A hari_drama következő koncertje május 4-én lesz a Kobuci Kertben a Hét Hat Club társasságában, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

hari_drama a Facebookon.

fotók: Nényei Lujza, Babai Dénes, Kizlinger Lilla

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/01/_ez_egy_aktiv_tiltakozas_a_mogorva_cinizmussal_szemben_kislemezpremier_hari_drama_surrender
„Ez egy aktív tiltakozás a mogorva cinizmussal szemben” – Kislemezpremier! hari_drama: SURRENDER
süti beállítások módosítása