„Ez a szám az én fügefám, ami alatt megvilágosodtam” – Dalpremier! hari_drama: DAVID

2022.09.11. 13:44, srecorder

hari_drama3_1.jpg

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb új formációja kétségkívül a hari_drama, egy soktagú, állandóan változó felállásban játszó kollektíva, akik szabad repülésük során afrikai ritmusokból, jazzes improvizációkból és bluesos-neosoulos témákból is jó ízléssel merítenek. Első kislemezük után az új daluk is a Recorderen debütál.

„Amikor ezt játsszuk, egy animébe flesselem magam” – mondja Puchner Benedek dobos a DAVID-ről, ami tényleg egy flesselős, pszichedelikus elszállásokkal és hangszeres robbanásokkal központozott szám. Egyben kulcsdal a tavaly alakult hari_drama több tagjának is. „Ez a dal talán arról szól, hogy valaki retteg a lehetőségtől, majd felismeri azt. Talán a legszemélyesebb szerzeményem a sok közül. Nagyon örülök, hogy végre világra kerül, hisz már 4 éve noszogatom valamilyen formában" – mondja a zenekaralapító-énekes Mushu Israel. Hozzá csatlakozik a Hakumbában is játszó Sikó Alpár szaxofonos is.

haridrama4.jpg„Ehhez a számhoz köt talán a legtöbb érzelem. Mikor összeraktuk, még csak pár hete ismertem a srácokat. Próbáltak instruálni, hogy milyen szaxisoundokat csináljak a „David, I'm afraid” utáni robbanásszerű részben, én meg egy szót sem értettem... Vinnyogtattam a hangszerem össze-vissza, Zsoma még videót is mutatott valami free jazz formáról, de sehogy se volt jó. Valójában kicsit fel is idegesített a szituáció... „Egyáltalán tudják ezek az arcok, mit akarnak? Meg minek kell belerondítani ebbe a szép felvezetésbe?” És aztán valahogy elért egy breaking point, de jóval azután, hogy összeraktuk a számot. Egyszer csak megértettem, hogy el kell engednem az (addig sem túl szigorú) zenei kereteket, amin belül gondolkodtam. Rájöttem, hogy nem csak arról van szó, hogy eljátszunk egy dalt, hanem van egy dramaturgia, ami az adott helyzethez is igazodik, és erre reflektálni kell. És a dramaturgia felépítésében minden egyes zaj szerepet játszik. Azt hiszem, ez a szám az én fügefám, ami alatt megvilágosodtam, ezért is szeretem annyira.”

HARI_DRAMA: „EZ EGY AKTÍV TILTAKOZÁS A MOGORVA CINIZMUSSAL SZEMBEN”

Horváth Martin, a DAVID társszerzője, gitárosa számára a dal arról szól, amiről maga a Hari is. „Hogy mindennek rengeteg oldala van, és ezért rengeteg lehetőséget foglalhat magában. És ahogy a kollektíván belül igyekszünk, hogy ez a sokszínűség a lehető legtermészetesebb módon nyilvánulhasson meg, ugyanúgy törekedhetünk erre mind egyénileg is. És ezt ezer irányból meg lehet közelíteni. Ahogy nálunk sincs megkötve, hogy épp milyen felállásban állunk színpadra, úgy nincsen feltétlen egyfajta működéshez kötve az, hogy az életben velünk szembejövő szituációkat hogyan kezeljük. Ha valahogy ez meg tud történni úgy, hogy az természetesnek hasson, akkor az általában működik is” – mondja Martin. „Alapból tanulságos és mókás az, ahogyan ez össze lett téve. Amikor nyáron a legberagadtabb, legfáradtabb állapotban csak összeültünk, és egészen magától értetődően csak ki tudott folyni ez a dal. Párhuzamot lehet vonni a mondandó és a dal megszületésének körülménye között. Nekem legalábbis teljesen megváltoztatta az aktuális hangulatomat pusztán az, hogy összeültünk, és ötleteltünk közösen.”

A többek közt a TPSRPRT, a Carson Coma, a Hakumba és a Giliszta egykori/jelenlegi tagjaiból álló hari_drama egy intenzív nyári koncertszezonon van túl, amin a sok koncertnek köszönhetően alaposan összerázódtak, és feltérképezték, mennyiféle izgalmas megnyilvánulási formája lehet egy zenészkollektívának. („Szép kis ámokfutás volt, rengeteg csúcsponttal, és néha kiégéssel” – mondja Alpár.) Ennek állít emléket a DAVID klipje is, amihez a hangot a Gólem Fesztiválon vették fel, a videóba viszont több koncert képanyaga is bekerült, visszaadva valamit a hari_drama-koncertek hangulatából. „A videóban különböző világokon, idősíkokon keresztül evezve adjuk elő a nevezetes dalt” – teszik hozzá.

A hari_drama legközelebb szeptember 24-én játszik az A38 Hajón az Újbuda Jazz Fesztivál keretében. Mellettük fellép még a jazzes hiphopot játszó zïp is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

hari_drama a Facebookon.

fotók: Kristóf Balázs, Babai Dénes

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/11/dalpremier_hari_drama_david
„Ez a szám az én fügefám, ami alatt megvilágosodtam” – Dalpremier! hari_drama: DAVID
süti beállítások módosítása