Szombaton a legmenőbb fiatal magyar dalszerzőnők a debreceni Víztoronyban

2022.04.27. 15:37, srecorder

deva_1.jpg

Aki kíváncsi, milyen izgalmas dolgok történtek mostanában a magyar könnyűzene énekes-dalszerzőnői frontján, annak április 30-án irány a Nagyerdei Víztorony, ahol egy estén megnézheti OHNODY-t, Дeva-t, Saya Noé-t és a 16 éves erdélyi tehetséget, Drimba Cristinát.

A Bartók Tavasz keretében tartott koncerten fellép az összművészeti projektjét törékeny személyességbe bugyoláló OHNODY, aki nemrég adta ki második, ismét remek nagylemezét. „Továbbra is a sérülékenységét, szabálytalanságait bátran vállaló, különleges énekesnő áll a középpontban, és már tudjuk, hogy bár az érzelmi dráma a legfeltűnőbb (a téma: szerelem, gyötrelem, ahogy rögtön a nyitás jelzi), emellett a fülbe és a bőr alá mászó dalokat is várhatunk”írtuk a Sietünk meghalni-ról, amelynek kapcsán A Nagy Évem podcastunkban Hegyi Dóri eddigi pályáját is átbeszéltük.

Az este másik húzóneve az év elején Európa egyik legjobb feltörekvő előadójának választott Дeva, aki szintén friss (és első) nagylemezét, a januárban kijött Csillagot mutatja be. A viharos gyorsasággal befutott Takács Dorina folktronicás, természetközeli dalaiban izgalmasan találkozik a magyar népzene a legfrissebb elektronikus-produceri megoldásokkal. A Csillag még szigorú kritikusunk ódzkodásait is elmosta: „Egyrészt (és talán elsősorban) azzal, hogy Takács Dorina egyszerűen nagyon szépen énekel, gyakran több szólamban, kórusszerűen. Másrészt azzal, hogy a korábbi számainak egyértelműbb slágerességét bátran elhagyva itt egész lemezen keresztül épít egy ívet, hatásos, de nem kidekázott dramaturgiával.”

Az este során fellép a melankolikus elektropopot játszó Saya Noé, azaz Kőrös Mimi is, aki még 2020-ban hozta ki bemutatkozó nagylemezét, a szerintünk az év legjobb magyar lemezei közé tartozó Museum of Sinst („hol slágeresen fülbemászó, hol a kamarazene felé forduló elektronikus pop” – dicsértük), azóta pedig több, továbbra is meggyőző kislemezdallal és EP-vel jelentkezett. „Lendületes, nagyon modern, mindenhonnan merítő zene (pop? alter rock? hiphop? r&b? elektronika? jöhet mind!), karizmatikus frontemberes kiállással és ehhez az örvénylő stíluskavarodáshoz tökéletesen passzoló erős, különleges énekhanggal”írtuk, amikor Дeva előtt megnéztük tavaly őszi koncertjét az Akváriumban.

A fellépők sora pedig a még mindig csupán 16 éves Drimba Cristinával lesz teljes, aki három éve kezdett el közönség előtt is bemutatkozni érzékeny, befelé figyelő, egy akusztikus gitárra és egy énekhangra írt angol nyelvű dalaival – és jutott be 2020-ban a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjébe.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseménye.

headerfotó: Fekete Tibor Kristóf

https://recorder.blog.hu/2022/04/27/szombaton_a_legmenobb_fiatal_magyar_dalszerzonok_a_debreceni_viztoronyban
Szombaton a legmenőbb fiatal magyar dalszerzőnők a debreceni Víztoronyban
süti beállítások módosítása