Egyszerűen nagyon szépen - Дeva: Csillag (lemezkritika)

2022.01.20. 08:00, RRRecorder

wide1_91.jpg

Дeva viharos gyorsasággal, alig néhány megjelent dallal állította maga mellé a közönséget és a szakmát. Most, hogy kijött végre a debütáló album, szőrösszívű kritikusunkat eresztettük rá. Ez az írás először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

Népdalok, lebegő elektronikus zene sok finom kis csingilingivel, mesevilág és az ember belső magja – ilyenkor a cinikus sokat látott kritikus elkezd aggódni. De ami ódzkodás volt bennem, azt elmosta Дeva bemutatkozó albuma. Egyrészt (és talán elsősorban) azzal, hogy Takács Dorina egyszerűen nagyon szépen énekel, gyakran több szólamban, kórusszerűen. Másrészt azzal, hogy a korábbi számainak egyértelműbb slágerességét bátran elhagyva itt egész lemezen keresztül épít egy ívet, hatásos, de nem kidekázott dramaturgiával.

Ugyan azt mondja, hogy nem szerkesztgetett át százszor minden rezzenést, azért mind a helyükön vannak; az utolsó kis zörgésig és effektig minden részt vesz az összkép kialakításában; jók az egyes dalok csak többszöri hallgatás után észrevehető szerkezeti trükkjei. Az impresszív technikai (énekesi, szerkesztői, produceri) tudás az őszinte és önazonos művészi önkifejezést szolgálja, és ez akkor is igazán meggyőző és átélhető, ha egyébként mást gondolok az ember belső magjáról, mint Дeva.

wide2_76.jpgElőadó: Дeva

Cím: Csillag

Kiadó: Move Gently

Megjelenés: 2022. január 20.

Műfaj: folktronica

Kulcsdal: Fa lenni

 

 

8.5/10

Rónai András

Headerfotó: Valami Hektor

A Csillag megvásárolható CD-n is ezen a linken.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/01/20/_eva_csillag_lemezkritika
Egyszerűen nagyon szépen - Дeva: Csillag (lemezkritika)
süti beállítások módosítása