Ezeket a zenészeket jelölték idén Oscar-díjra

2022.02.08. 18:21, srecorder

oscar2022.jpg

Kihirdették az idei Oscar-díj jelöltjeit, a legjobb betétdal és a legjobb filmzene kategóriájában akadnak borítékolható és meglepő nevek is. Magyar vonatkozása is lesz a március végi díjátadónak.

Nagyobb összegben lehetett volna fogadni rá, hogy a legjobb betétdalok közé jut az aktuális James Bond-főcímdal, a Hans Zimmer nagyzenekari hangszerelésével megtámogatott No Time To Die, amit Billie Eilish a tesójával, Finneasszal írt és a Smiths-legenda Johnny Marr is gitározik rajta. Melléjük sorakozott fel a Kenneth Branagh kvázi-önéletrajzi filmjéhez, a hatvanas évek ír zavargáshullámai idején játszódó Belfasthoz több dalt is kölcsönző másik legendás belfasti, Van Morrison, akit a Down to Joy-ért már Grammy-díjra is jelöltek. Billie Eilish mellett Beyoncé is élete első Oscar-jelölését gyűjtötte be a Be Alive-jal, amely a teniszbajnok testvérpár, Venus és Serena Williams apjáról szóló, Will Smith főszereplésével forgott Richard királyhoz született. (Beyoncé jó barátságot ápol Serena Williamsszel, aki a Sorry klipjében is szerepelt.)

A slágergyáros Diane Warren (Cher: If I Could Turn Back Time, Aerosmith: I Don't Want to Miss a Thing, stb.) 1988 óta a 13. Oscar-jelölését kapta, ezzel ő lett a legtöbbször jelölt nő, aki még egyszer sem nyert Oscart. A legjobb filmzene kategóriában a Radiohead-gitáros Jonny Greenwood is hozzájárult eggyel a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült neowestern, A kutya karmai közt tucatnyi jelöléséhez (neki ez már a második jelölése filmzeneszerzőként a Fantomszál után). Összességében a legtöbb jelölést (12) A kutya karmai közt, valamint Denis Villeneuve Dűne-adaptációja (10) kapta – utóbbi látványterveiért Sipos Zsuzsanna díszlettervezőt is a legjobb öt közé szavazták.

BENEDICT CUMBERBATCH BŰZLIK ÉS ÉLVEZI.

Jól szerepelt a legfiatalabb Haim tesó, Alana Haim fő- és Tom Waits mellékszereplésével forgott Paul Thomas Anderson-film, a hetvenes évek Kaliforniájában játszódó Licorice Pizza is, amely a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is versenyezhet az Oscarért. És a Roots-alaptag Questlove is kapott egy jelölést a legjobb dokumentumfilm díjára esélyes Summer of Soul rendezőjeként, ami a fekete Woodstockként is emlegetett, 1969-es Harlemi Fesztiválnak állít emléket.

A díjátadót március 27-én tartják a hollywoodi Dolby Theatre-ben, a többi kategória jelöltjeit itt lehet végigböngészni.

 

Legjobb betétdal

Belfast (Van Morrison: Down to Joy)
Encanto (Lin-Manuel Miranda: Dos Oruguitas)
Four Good Days (Diane Warren: Somehow You Do)
Nincs idő meghalni (Billie Eilish, Finneas O’Connell: No Time to Die)
Richard király (DIXSON, Beyoncé Knowles-Carter: Be Alive)

 

Legjobb filmzene

A kutya karmai közt (Jonny Greenwood)
Dűne (Hans Zimmer)
Encanto (Germaine Franco)
Ne nézz fel! (Nicholas Britell)
Párhuzamos anyák (Alberto Iglesias)

 

Íme, az öt jelölt betétdal:

https://recorder.blog.hu/2022/02/08/beyonce-t_billie_eilisht_van_morrisont_es_jonny_greenwoodot_is_jeloltek_oscarra
Ezeket a zenészeket jelölték idén Oscar-díjra
süti beállítások módosítása