Onozó Róbert – kedvenc 2021-es dalok

2022.01.28. 11:08, srecorder

theweeknd.jpg

Összegeztük a legjobb 2021-es külföldi és magyar lemezeket, valamint a filmeket és a sorozatokat is, most pedig folytatjuk a régi recorderes hagyományt, miszerint a magazin szerzői is bemutatják kedvenc dalaikat az elmúlt évből. 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es2019-es és 2020-as felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2021-es kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. A mai dj Onozó Róbert. (A nyitóképen The Weeknd.)

A 2021-es személyes kedvenc dallisták sorát Frank Olivér nyitotta meg, utána Huszár András és Lékó Tamás következett.

EZEK VOLTAK 2021 LEGJOBB MAGYAR LEMEZEI A RECORDER SZERINT

 

1. Lil Nas X: THAT’S WHAT I WANT

Lil Nas X azt a profizmussal kezelt pajkos polgárpukkasztást hozta vissza a popzenébe, ami a 80-as, 90-es évek legnagyobb popsztárjait, Madonnát, Prince-t vagy George Michaelt jellemezte. Első nagylemezéről minden single telitalálat volt és minden videoklip eseményszámba ment. Választhattam volna a Monterót vagy az Industry-t is, de a That’s What I Want az, amit egymás után tízszer meghallgatva sem unok meg.

2. Charli XCX: Good Ones

Charli egyértelműen elindult a ladygagásodás útján, de amíg ez tökéletes popbangerekben jelentkezik, nem lehet okunk panaszra.

3. Royal Blood: Boilermaker

Két elmaradt fesztiválszezon után el sem merem képzelni, mikor mehetünk végre újra koncertekre, de ha eljön a pillanat, erre a számra az elsők között akarok ugrálni.

4. The Kills: Doing It To Death

Ötéves szám, de mégis az egyik legtöbbet hallgattam 2021-ben, köszönhetően a Titán című Arany Pálma-nyertes agybarúgás egyik tökéletes jelenetének. Kocsiban, maximum hangerőn a legjobb.

5. Olivia Rodrigo: good 4 you

Tizenéves egykori Disney-hercegnő, nyilván nem nekem való, talán a gyerekeim majd hallgatják, gondoltam, amikor feltűnt, majd jött ez a dögös második sláger és a kifejezetten rockos album, és onnantól egész évben nem kopott ki a havi listáimról.

6. Sam Fender: Seventeen Going Under

Amikor először hallottam, meg is kellett néznem, hogy tényleg 2021-es szám-e, annyira retrónak hangzott és mintha teljesen kiveszett volna az egyébként is gyengélkedő brit indie rockból ez a vonal.

7. Foals: Wake Me Up

Sohasem tévednek, akár zúzósabb, akár rockdiszkós irányba mozdulnak. Itt egyértelműen az utóbbiról van szó, sőt, a gyökerekhez való visszatérésről – kíváncsian várom, hogy az egész albumra ez lesz-e jellemző.

8. Stromae: Santé

Nyolc év kihagyás után végre visszatért korunk egyik legkülönlegesebb popsztárja és végleg kitört a frankofón piacról a COVID-válság elképesztően fülbemászó, de egyben könnyekig megható himnuszával.

9. Kylie Minogue feat. Dua Lipa: Real Groove – Studio 2054 Remi

Ha két kor diszkókirálynője összeáll, annak az eredménye csakis egy ilyen megkerülhetetlen dallamtapadás lehet.

10. Indochine & Christine and the Queens: 3SEX
11. Years & Years: It’s a Sin

Két 80-as évekbeli klasszikus újraértelmezését is imádtam 2021-ben. Az Indochine egy olyan fiús lányt hívott meg a 3e Sex új verziójához, akiről akár szólhatott is volna az eredeti. A Pet Shop Boys szintipopslágere pedig hátborzongató balladaként újult meg az ugyanazon című zseniális tévésorozat betétdalaként, majd a Brit Awards átadón a Pet Shop Boys helyett Elton Johnnal megtámogatva pedig újra eufórikus diszkóhimnuszként.

12. The Weeknd: Take My Breath

Apropó 80-as évek, The Weeknd eszméletlen jól sikerült szintipop-kísérletében, az After Hoursban volt annyi szufla, hogy még 2021-ben is rengeteget hallgattuk, és úgy tűnik, még egy albumra kitart a koncepció.

13. Adele: Oh My God
14. Lorde: Solar Power
15. Billie Eilish: Happier Than Ever

Három popénekesnő új albumát várta igazán a világ 2021-ben és egyik sem okozott csalódást: Adele még jobb, amikor nem csak áriázik, Billie Eilish kevésbé morcosan is üt, Lorde pedig az egyetlen szektavezér, akit követnék.

16. The Killers feat. Phoebe Bridgers: Runaway Horses

Koncertjükre még biztos elmennék, de mostanra úgy érzem, visszafordíthatatlanul meguntam Brandon Flowers bandáját. Phoebe Bridgerst viszont egyáltalán nem, ezért az új Killers-albumról szinte csak ezt a számot hallgattam.

17. Wet Leg: Chaise Longue

Állítólag 2022 nagy dobása lesz ez a brit indiepop csajduó, de én már 2021-ben sem tudtam eleget hallgatni a pimasz bemutatkozó dalukat.

18. Halsey: Easier than Lying

Korábban egyetlen száma sem tetszett és másodvonalbeli tucatpopnak tartottam, ezért nagyon későn fedeztem fel Halsey 2021-es, kifogástalan albumát és rajta ezt a punk beütésű gyöngyszemet.

19. Måneskin: I Wanna Be Your Slave

Az 5 és 8 éves gyermekeim kedvenc együttesét sem hagyhattam le a listámról, főleg, hogy nekik köszönhetően a családi Spotify-fiók legtöbbet hallgatott előadója lett az Euróvízió-nyertes, olasz vicczenekar. Három világslágerrel és Iggy Pop áldásával később persze már szó sincs viccről.

20. Scarlet Pleasure: What a Life

A 2020-21-es összemosódott moziév legcsodálatosabb (ál-hepiend) filmbefejezése a Még egy kört mindenkinek táncjelenete Mads Mikkelsennel – amióta láttam, mindig jó kedvre derülök ettől a daltól.

https://recorder.blog.hu/2022/01/28/onozo_robert_kedvenc_2021-es_dalok
Onozó Róbert – kedvenc 2021-es dalok
süti beállítások módosítása