Lemeztáska: Sallai László

2022.01.23. 08:55, vferi

wide2_77.jpg

Egy Manfred Mann-dal indította el az úton, a csúcs számára a Mercury Rev, mostanában a Steely Danre van rákattanva. A hamarosan új lemezzel jelentkező Felső Tízezer frontembere, Sallai László zenei ízlését térképezzük fel, aki olyan együttesekben játszik még, mint a Galaxisok és a The Somersault Boy, illetve az új lemezét most pénteken megjelentető Platon Karataev. Nemrég Captain Average nevén indított új projektet, amelynek Heaven Capitulates című debütáló albuma már elérhető. Ez a cikk először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

Első zenei emlék

A Piramis 1992-es koncertje, amit apukám vett fel a tévéből VHS-re. Van egy videó rólam, ahol háromévesen éneklem a Ha volna két életemet, nagyrészt halandzsázva.

Első lemez, ami saját pénzből vettél

Nem vagyok benne teljesen biztos, de emlékeim szerint a Judas Priest koncertlemeze volt, a Priest... Live!

Első zenekar/előadó, akiért rajongtál

Manfred Mann Mighty Quinn című dalával kezdődött a zene iránti szenvedélyem. Az ő munkásságáért annyira rajongtam tízévesen, hogy amikor életemben először ültem internet előtt, akkor a Manfred Mann’s Earth Band honlapjára kattintottam rá elsőként, és azt is kihisztiztem, hogy a 2000-es koncertjükre elvigyenek az általános iskolai osztálykirándulásról.

Meghatározó koncertélmény nézőként

David Byrne, 2009, Millenáris.

Meghatározó koncertélmény előadóként

A Felső Tízezer Majd lesz valahogy albumának bemutatója az A38-on. Nem volt hibátlan koncert, de egy nagyon zűrzavaros időszakot zártunk le azzal a koncerttel, úgyhogy hatalmas megkönnyebbülést éreztem akkor. A Galaxisok Müpás koncertje még, ami eszembe jut, ahol az egész családom ott ült a nézőtéren, az nagyon megható volt.

Kedvenc magyar lemez

Európa Kiadó: Jó lesz ’84, így a mai napig nagyon büszke vagyok rá, hogy Szabó Benedekkel sikerült összehoznunk a 30. évfordulójára a feldolgozáslemezt

Kedvenc poplemez

XTC: Skylarking (1986).

Kedvenc rocklemez

A Bomb The Music Industry! Vacation című lemeze, ami éppen idén volt 10 éves. Jeff Rosenstock a szólólemezeivel is egészen fantasztikus pályát fut be, de ez az album az örök kedvenc tőle.

Kedvenc hiphoplemez

Kevés hiphoplemez köt le igazán, de két nagy kedvencem is van: az egyik MC Tunes The North At Its Heights (1990) című lemeze, amelynek zenei alapjait a 808 State csinálta, a másik pedig P.M. Dawntól az 1991-es Of the Heart, of the Soul and of the Cross: The Utopian Experience.

Kedvenc elektronikus zenei lemez

Kraftwerk: Autobahn (1974).

Kedvenc videoklip

A Blur videóklipjeit nagyon szeretem, a Parklife a kedvencem, de legalább ugyanennyire szeretem a The Universalt vagy a Coffee And TV-t.

Bűnös zenei örömöd

Tíz évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy Falco, akit a mai napig nagyon szeretek, de ma már egyáltalán nem látom cikinek. A Rock Me Amadeus amúgy sosem volt rám különösebb hatással, de mondjuk a Ganz Wien, a Nachtflug, a Sound Of Musik vagy a Helden von Heute mind-mind világbajnok dalok.

A legjobb dal, amit valaha írtál

Erre biztosan mindig mást mondanék, de talán az Építek egy űrhajót, amire a leginkább büszke vagyok, és talán az az egyik olyan dalom, amit tényleg sikerült úgy megvalósítani, ahogy a fejemben szólt.

Legjobb zene szívfájdalomra

East River Pipe.

Zene, ami az esküvődön szóljon

Tízévesen a keresztanyám esküvőjén úgy határoztam, hogy az én esküvőmön a Something fog szólni a The Beatlestől. Azóta nem gondolkodtam ezen a kérdésen, úgyhogy ez a legfrissebb válaszom erre.

Zene, ami a temetéseden szóljon

John Prine: When I Get To Heaven.

Zene, amitől boldog leszel

Ian Durytól mindig jó kedvem lesz, még a Manic Depression című dalától is.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Oasis: Wonderwall

Saját dal, amit már utálsz előadni

Koncerten szívesen eljátszom bármit, inkább meghallgatni nem szeretem bizonyos dalaimat. A Felső Tízezernek van egy Akusztikus gitár című dala, azt például nem szívesen.

Minden idők legjobb lemeze

Mercury Rev: Deserter’s Songs (1998). Még gimisként hallottam először, de ma is ugyanúgy lenyűgöz, és pár évvel ezelőtt Zágrábig mentünk értük, úgyhogy ott pár dalt élőben is hallottam róla. Nem csalódtam.

Kedvenc filmzene

Van egy Bo Harwood nevű zeneszerző, akiről nem túl sok mindent lehet tudni azon túl, hogy John Cassavetes filmjeihez írt zenéket. Az Egy kínai bukméker meggyilkolásában kaptam fel először a fejemet a Rainy Fields Of Frost And Magic című dalára, de az Egy hatás alatt álló nő filmzenéje még annál jobban is elsöpört.  

Legalulértékeltebb magyar előadó

Dévényi Ádám.

Ember, akit a leginspirálóbbnak tartasz most

Robert Pollard. Elképesztően termékeny szerző, és olyan szabadságot teremtett meg a Guided By Voicesban és a többi projektjében is, ami egészen csodálatra méltó.

Kedvenc gitárszóló

Nem igazán izgatnak a gitárszólók, de ha valamire mindig megdobban a szívem, akkor az a Boston More Than A Feelingjének szólója.

Szeretett zene, amit az istennek sem tudtál megkedveltetni a barátaiddal

Sem a Carter The Unstoppable Sex Machine, sem a Babybird iránti rajongásomat nem sikerült másokra átragasztanom, pedig becsülettel próbálkoztam.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Steely Dan. Régebben is próbáltam őket hallgatni, de nem fogott meg túlságosan, tavaly viszont a Katy Lied albummal áttört a gát és teljesen beleestem. Azóta megvettem az összes lemezüket, és elég sokat pörögnek most itthon.

Legjobb zene forradalomhoz

Ilyen helyzetbe még nem kerültem, de ha majd fogok, akkor Hüsker Dü szólhatna közben.

Legjobb lemezborító

Aztec Camera: High Land Hard Rain (1983). David Band tervezte, aki a Spandau Ballet és az Altered Images borítóit is készítette.

wide1_92.jpg
Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

A francia sanzonok világa nem áll hozzám túl közel, de Jacques Brelért feltétel nélkül rajongok.

Kedvenc filmjeleneted, amiben egy zeneszám szól

Az All That Jazz zárójelenete a Bye Bye Life című dallal, ami egy Everly Brothers-szám kiforgatása. Egyszerre szürreális, banális, döbbenetes, vicces és szívfacsaró.

Film, aminek szívesen csináltad volna a zenéjét

Nagyon szeretem a Rosencrantz és Guildenstern halott című filmet, a zenéje viszont kevésbé telitalálat, úgyhogy azt szívesen elvállaltam volna, bár a film megjelenésekor olyan hat hónapos voltam, ami okozhatott volna problémákat.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Nagy Gábor

https://recorder.blog.hu/2022/01/23/lemeztaska_sallai_laszlo
Lemeztáska: Sallai László
süti beállítások módosítása