Lemeztáska: Aranyosi Péter

2022.01.13. 13:18, srecorder

aranyosi-peter.jpg

Közismert ska-őrült és feketeöves Star Wars-rajongó, a miskolci Kabinet Rt. és a londoni Madness fanatikusa. Kedvenc zenéiről kérdeztük Aranyosi Pétert, aki elmesélte, hogyan taglózta le az első magyarországi The Cure-koncert, miért került ki a nagybátyja az ős-Eddából, és hogy tulajdonképpen a zenének köszönhetően lett humorista. A Dumaszínház stand-uposa január 17-én a budai Klebelsberg Kultúrkúria színpadán adja elő Vida Péterrel közös Miskolci gyökerek című estjét.

Első zenei emlék

Amit a szüleim hallgattak. Édesanyám nagy komolyzene- és orgonarajongó, úgyhogy nálunk mindig szólt az orgonazene. Anyám az összes miskolci-avasi templomban tartott orgonakoncertre elment, Lehotka Gáborral az élen. Apám pedig a diszkózenét szerette, One Way Ticket, Boney M. És természetesen mindkettejüknek az Illés volt a másik nagy szerelme.

Első zenekar, amiért rajongtál

Hogy humorista lettem, azt áttételesen egy zenekarnak köszönhetem. Eleinte én is komolyzenét hallgattam – meg a Csillagok háborúja zenéjét, de hát az is komolyzene –, és egy nap Mezei Ferkó barátom mondta, hogy menjünk el a 42-es Általános Iskolába, mert ott játszik a Kabinet Tánc- és Tömegzenekar. Amikor megérkeztünk, délután 6-kor, a gyerekek szép sorban ültek az aulában, a színpadon pedig egy nyolctagú, értelmezhetetlen kinézetű brigád játszott dilinyós zenét, amibe én abban a pillanatban beleszerelmesedtem. Az egyikük hajlekötőben, a másikuk klottnadrágban, a harmadik pizsamában, a negyedik fürdőköpenyben bolondozott. A Kabinet Rt.-nek először fanatikus megszállottja, aztán plakátragasztója, majd roadja lettem, sőt később még koncerteket is szerveztem nekik nagy-nagy áhítattal és szeretettel. Ezért aztán a Tanárképző Főiskolára jelentkeztem művelődésszervező szakra, mert mindenképpen koncertszervező akartam lenni. Ott is szerveztem gólyatáborokat, diáknapokat, és az egyikre meghívtuk Fábryt, akivel összeismerkedtünk, összebarátkoztunk, és néhány év múlva már együtt is dolgoztunk. Így kerültem be a szakmába.

A Kabinet Rt.-vel fel is léptél.

Csak egyetlen alkalommal, amikor a zenekar fúvósrészlegét egy félreértés folytán feltartóztatták Németországban, ezért a Poprockfesztiválon én szaxofonoztam playbackre. Volt náluk véletlenül 64 darab rádiós magnó, a számlát pedig eldobták, ezért a zenekar néhány tagját börtönbe csukták. Mit mondjak, ők élték is az életet, nem csak énekeltek róla.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Amiért már nagyon harcoltam 14 évesen, hogy meglegyen, az a Madness 1982-es Complete című válgotáslemeze volt. A Kabinet Rt. (a saját dalaik mellett - a szer.)Bad Manners nevezetű ős-ska zenekar számait játszotta magyarosított formában, és innen már csak egy lépés volt, hogy a Madness mint rokonzenekar szeretete is kiütközzön rajtam.

A 2010-ES SZIGETES KONCERT UTÁN IS KÉRDEZTÜK ARANYOSI PÉTERT A MADNESSRŐL.

Kedvenc Madness-lemez

A ’84-es Keep Moving. Ami egyébként nem ska.

Kedvenc további ska zenekarok

A Kabinet Rt., a Madness és a Bad Manners mellett nagyon szeretem még a német The Busterst is.

Meghatározó koncertélmény nézőként

A Kabinet Rt. után a másik sorsfordító élményem az első magyarországi Cure-koncert volt 1989. május 26-án. Életemben akkor voltam először stadionban, egy világszínvonalú zenekar koncertjén és hát Cure-on is. Hatalmas Cure-osok voltunk, és amikor kijött a színpadra a Robert Smith, nem hittük el, hogy tényleg ő az. Akkoriban el voltunk zárva mindentől, és internet híján a Videoton tévén keresztül néztük a világot, és azon is csak nagyon ritkán. Csodáltuk azokat az embereket, akik videoklipekben szerepeltek, és amikor megjelent Robert Smith, úgy sikítottunk, mint a kis nők ’64-ben a Beatles-koncerteken. Hangosan és teljes átéléssel. Miattuk jöttünk, mégse hittük el, hogy ő az. Mit keresne itt, Pesten?

AZ ELSŐ CURE-KONCERT FOTÓKON.

Kedvenc Cure-lemez

A Disintegration. Ne kérdezd, miért. Mert csodálatos.

Kedvenc magyar lemez

Bármi Müller Péter Sziámitól. Nagyon nagy rajongója vagyok minden szinten. Szövegírónak is csodálatos, és azt is nagyon bírom benne, hogy hozza a figurát. A harmadik dalnál, bármilyen kurva hideg van, ő már félmeztelen. Mert rocker. Sziámi szövegei és Gasner zenéje együtt azért elég jó volt.

Kedvenc miskolci zene a Kabinet Rt.-n kívül

A klasszikus miskolci rockzenéket annyira nem szeretem, nem ismerem. Se az Acélvárost, se az Eddát. Egyszerűen nem érintettek meg, bár az Eddában a nagybátyám is játszott. Én a komolyzene felől érkezve az őrületet láttam meg a Kabinet Rt.-ben. Azt az irtózatos energiát és szeretetet, a jó értelemben vett amatőrizmust, hogy ők imádják, hogy szórakoztatják a közönséget és táncolnak rájuk. Megérintett ez a nagy energia és boldogság, és ezután az Edda már nem sokat adott.

Ki a nagybátyád?

Aranyosi György, ma már nyugdíjas trombitaművész. Az Edda elődzenekarában, a Kőtörőben játszott, de a Pataki, miután belépett, azt mondta, hogy ő nem bírja ezt az energiát. Ő mindenáron világsztár akart lenni, amit bizonyos szinten el is ért, de brutális marketing- és mindenféle egyéb munkával. Nagybátyám, aki annak idején konzervatóriumba járt, azt is mondta, hogy neki az már nem fért bele, hogy minden nap mikrobuszban éljen, szarjon, hugyozzon. Akkor még nehezebb volt a rockerek élete, mint most. Úttalan utakon mentek Mátészalkára, nem kell ezt magyarázni.

AZ EDDA TÖRTÉNETE: ELSŐ, MÁSODIK ÉS HARMADIK RÉSZ.

Kedvenc reggae lemez

A reggae-t is szeretem, de inkább a skának vagyok nagy barátja. Bírom a Ladánybenét, nekik van még egy szuper lemezük az elsőn kívül, ami ugye még ska lemez volt. A zöld borítós, ami Bereményi Géza megreggaesített dalával, a Vendéggel indul, amit Udvaros Dorottya énekelt régen… A mai napig is szoktam hallgatni a kocsiban. A Reggaekirakat!

Kedvenc klasszikus zene

Vivaldi: Négy évszak.

Kedvenc filmzene

Természetesen a Csillagok háborúja. Illetve most az Interstellar zenéje.

aranyosi-peter-darth-vader.jpg

Kedvenc rocklemez

Barbár vagyok, a mai napig ugyanazokat a zenéket hallgatom. Madness, Cure, Depeche Mode, néha-néha egy kis Police, és ezzel vége is. Engem a Rolling Stonesszal meg lehetne fogni, mert három Stones-szám közül egyet se ismerek. Ez kimaradt az életemből és ebben a korban már nem is fogom bepótolni.

Zene, ami hangulatba hoz stand-up előtt

Régen mindig meleg zenéket hallgattam előadás előtt, mert az feldobott. Erasure: Love To Hate You, Right Said Fred: I’m Too Sexy.

Előadó, akit a legviccesebbnek tartasz

Nem azért hallgatok zenét, hogy vicces legyen. De Rózsahegyi Imre, amikor jó állapotban konferálja a Kabinet Rt.-t, nagyon szórakoztató. De lehet, hogy csak azért, mert ismerem. Ő gyakorló elmebeteg, és az mindig jó. Sose felejtem el, amikor magyarosítottak egy dalt, és mondta a basszusgitáros, hogy „jó-jó, Imre, de itt kéne valamit énekelni refrénnek.” Imre mondta, hogy „oké, akkor találj ki valamit”, mire a csávó gondolkodott, gondolkodott, majd az lett a refrén, hogy „Függöny!”. Mert látta a függönyt a színpadon. Teljesen értelmezhetetlen… pedig akkor nem is fogyasztottak alkoholt. Ez engem szórakoztat, de másnak lehet, hogy nem vicces.

NÉZZ BELE BÖDŐCS TIBOR LEMEZTÁSKÁJÁBA IS!

Szám, ami a legemlékezetesebb lassúzásod alatt szólt

Nem szoktam lassúzni, mert gyors vagyok. Ha a Kabinet Rt. játszik, csak Big Mónival – Nagy Móninak hívják, de Miskolcon mindenki így ismeri – szoktam táncolni (értsd: még a feleségemmel se), mert rosszul táncolok. Mónikának mély hangja van, úgyhogy mindig egy terccel lejjebb énekli a dalokat a fülembe. Akár tébolyító is lehetne, hogy más hangnemben hallod a dalokat, de ő énektanárnő, aki érti a zenét, úgyhogy kurva jó szokott lenni.

Zene, ami a temetéseden szóljon

Madness: One Step Beyond és Depeche Mode: Enjoy The Silence.

lejegyezte: Soós Tamás

https://recorder.blog.hu/2022/01/13/lemeztaska_aranyosi_peter
Lemeztáska: Aranyosi Péter
süti beállítások módosítása