A maga módján funky. Madteo: Head Gone Wrong By Noise (lemezkritika)

2021.12.06. 10:50, RRRecorder

pick-4.jpg

"A techno az egyenes vonalak és letisztult szerkezetek műfaja. Madteo zenéje viszont olyan, mintha egy filccel firkantaná fel a benyomásait egy koszos szalvétára" - idézi büszkén az olasz producer egy Discogs-felhasználó frappáns jellemzését. Meghallgattuk legújabb lemezét. Ez a kritika először a Recorder magazin 89. számában jelent meg.

Elsőre nemcsak rettentő furának, de kifejezetten monotonnak és őszintén szólva szürkének is tűnhet ez a lemez, ám ha átadjuk magunkat neki, akkor kiderül, hogy valójában egy változatos, nagy zenei és ritmikai fantáziával összerakott, mi több, funky és a maga módján igencsak szórakoztató album ez, ahol ez a maga módja tényleg csak Madteóra jellemző.

Az olasz születésű, New Yorkban élő, az olcsó vinylért rajongó producer számonként néhány loopból dolgozik: egy basszus, valami minimáldallamocska, szövegrészletek, no meg dobok és ütősök – utóbbiak változása általában a számok fő hajtóereje. Olykor mintha a szemünk előtt próbálgatná, hogy ebből a jazzes breakből rakjon-e össze számot, vagy nem, inkább ebből a tablából, vagy nem, inkább ebből a két cinhangból…

Azért legtöbbször egy idő után rátalál egy groove-ra, ami köré elrendeződik minden más, mégpedig egy olyan esztétika alapján, ami ugyanúgy táplálkozik a hiphop és a dub szelleméből, mint a felszabadult avantgárd kollázstechnikájából.

madteo.jpgElőadó: Madteo

Cím: Head Gone Wrong By Noise

Kiadó: Honest Jon’s

Megjelenés: 2021. szeptember 28.

Műfaj: kísérleti minimálfunk

Kulcsdal: They Rolled Over For Him And He Rolled Over Them

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/12/06/madteo_head_gone_wrong_by_noise
A maga módján funky. Madteo: Head Gone Wrong By Noise (lemezkritika)
süti beállítások módosítása