A XXI. századi hiphop tervrajza - 20 éves Jay-Z mesterműve

2021.11.24. 09:55, vferi

wide1_69.jpg

A legenda szerint Jay-Z mindössze két nap alatt írta meg a széles körben nagyra tartott, mainstream és hardcore rap között egyensúlyozó hatodik nagylemezét. A megjelenés dátuma, 2001. szeptember 11. sajnálatos módon más miatt égett bele a közös emlékezetbe – jóllehet az első héten így is közel félmillió példányban kelt el a The Blueprint. Ez a cikk először a Recorder magazin 89. számában jelent meg, amelyben azt is körbejártuk, hogy mi volt a menő 2001-ben.

Mire beköszöntött az új évtized, az érdeklődő közönség már megbizonyosodott a világszerte több millió eladott lemezt számláló rapper tehetségéről. Így hát sokan már előre lelkendeztek a The Blueprint közelgő megjelenésén – lássuk be, nem is lőttek mellé. Rajongói javarésze máig ezt a lemezt tekinti Jay-Z mesterművének. 

Az izmos beatekre ültetett hiteles és erős sorok Jay-Z jellegzetes flowjában tálalva friss és fülbemászó fúziót alkotnak – ez lehet az oka annak, hogy a The Blueprint ma is hat. Kanye West nevét itt ismerhette meg a nagyközönség, a rapper négy dalnak volt a producere ezen az albumon; köztük Jay-Z első top 10-es kislemezének, az Izzo (H.O.V.A) című trekknek. Közreműködött még Timbaland és Eminem (a Renegade-en rapperként és producerként egyaránt), de Jay-Z hajlandó volt visszanyúlni a múltba is. Sorjáznak a The Doors-, The Animals-, Al Green-, David Bowie- és Jackson 5-minták, de az előző évtized olyan rapóriásait is megidézi, mint The Notorious B.I.G., Snoop Dogg, vagy éppen Dr. Dre. A The Blueprint visszahozta a samplinget a hiphop eszköztárába.

Az indító Ruler’s Back, a többi között a Jigga That Nigga és a U Don’t Know lendületének köszönhetően a The Blueprint a műfaj meghatározó és stabil hivatkozási pontjává vált – olyannyira, hogy 2014-ben Nicki Minaj erre utalva keresztelte Pinkprintnek harmadik, szintén nagy hatású lemezét. 

Később kiderült, hogy a 2001-es The Blueprint egy albumsorozat első részeként kezelhető: a másodikat 2002-ben, a harmadik „tervrajzot” 2009-ben készítette. Mégsem trilógiáról van szó, ha számításba vesszük a Blue IV 2012-es érkezését: ő Jay-Z és Beyoncé elsőszülött gyermeke, Blue Ivy – a rapper megfogalmazásában, a legnagyszerűbb alkotása („My greatest creation”). Szóval kritikusok, rajongók, visszaemlékező cikkek ide vagy oda: a rapper mégsem a sokak által körülrajongott hatodik lemezét tartja élete csúcsteljesítményének. De a világ mindezt 2001-ben még nem tudhatta. 

wide2_60.jpg
Jay Z, Blue Ivy Carter és Beyonce Knowles 2017-ben egy kosármeccsen

 

A The Blueprint két évvel ezelőtt bekerült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartásába. Ebbe a gyűjteménybe 2002 óta minden évben 25 olyan hanganyagot válogatnak, amelyet a kritika és a hallgatóság egyaránt „kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvételnek” ismer el. Zenei művek mellett fontos telefonhívások, valamint nyilvános beszédek (például Martin Luther Kingtől az „I have a dream…” kezdetű) szintén fellelhetők. A The Blueprint az első olyan raplemez a 21. századból, ami a kollekcióba került – korábbról 2Pac és a Public Enemy felvételeit adták hozzá a válogatáshoz.

szerző: Galambosi Eszter

Címkék: magazin 2001 jay-z rec089
https://recorder.blog.hu/2021/11/24/a_xxi_szazadi_hiphop_tervrajza_20_eves_jay-z_legendas_lemeze
A XXI. századi hiphop tervrajza - 20 éves Jay-Z mesterműve
süti beállítások módosítása