Fran Palermo és társaik, azaz ilyen volt a Turbina nyitónapja

2021.10.06. 14:57, FRecorder

franpalermo_turbina_09.jpg

A város klubszíntere komoly változásokon megy át mostanában és ebben az egyik kulcsszereplő lehet a múlt héten nyílt Turbina, amit pénteken két teremben négy zenekarral avattak fel. Elmentünk és megnéztük a helyet, meg persze a koncerteket is, és hoztunk nektek egy fotókkal megpakolt beszámolót.

Az utóbbi évek inkább a klubbezárásokról szóltak Budapesten, mostanában viszont mintha (végre!) kezdene megfordulni a trend, és ennek részeként többévnyi kényszerű csúszás után megnyílt a Turbina is, a Baross utca és a nagykörút kereszteződésétől két saroknyira. A Toldi, Lärm és a Kolorádó fesztivál révén ismert Manek Gábor és az NVC csapata (Központ, Electronic Beats, Selected Sounds kiadó stb.) által megálmodott hely nemcsak klub, hanem egy régi épületben (a régi Gondozó Kert / Bujdosó Kert helyén) kialakított általános kulturális befogadótér, ami többek közt két koncertteremnek is otthont ad és ezek közül a nagyobban a Fran Palermo volt az első este headlinere.

Előttük azonban még az első hallásra is egyértelműen angol hátterű zenékből merítő indie / britpop hibridben utazó Sasa Lele volt a soros. Az ő indulgató pályájukat eléggé félbetörte a Covid (ahogy ez az őket bemutató magyarradaros cikkünkből is kiderül), szóval ezután eléggé jó lehetőség volt számukra Fran Palermóék előtt játszani. A közönség nagyobb része mondjuk picit ellustálkodta az érkezést és a hivatalosan 450 fős terem még eléggé szellős volt, de amit itt lenyomtak, az alapján fog ez még bőven változni a jövőben. Zeneileg mindent kihoztak, amit a műfajból ki lehet, a pörgősebb számoktól a relatíve sziruposabbakig ("igen, igen, tudjuk, ez elég nyálas volt!"), és emellé még a színpadi jelenlét is megvan, részben az énekes, Timbo dalok közti agymenéseinek köszönhetően. Szóval érdemes lesz rájuk odafigyelni.

A koncertjük végére azért már kezdett telni a terem, a Fran Palermo alatt pedig már ki is derült, hogy milyen a telt ház a Turbinában, én legalábbis nem nagyon hiszem, hogy befért volna még bárki, annyian voltak kiváncsiak a hazai indie színtér közkedvenceire. A kezdéssel egy kicsit megcsúsztak, de aztán mindent bepótoltak, és habár sok-sok előkerült a régi közönségfavoritok közül is, azért az este gerincét inkább a tavalyi új album, a Crocodile Juice Bar számai adták. A termen egyébként látszik, hogy profik rakták össze, a hang is kiváló, a fények is, azt mondjuk nem tudtam eldönteni, hogy a színpad két oldalán levő két fikusz az alapdekorhoz tartozik-e vagy a zenekarhoz, mindenesetre nagyszerűen passzolt a kis pszichedeliával és egzotikus kongadobokkal és fúvósokkal felütött indie rockhoz.

Miközben a nagyteremben Henri Gonzo és társai ügyködtek, az emeleten pedig egy kiállítás megnyitója utáni beszélgetés folyt, addig a kisteremben a komplex instrumentális, hol posztrockos, hol annál azért egy jó fokkal töményebb hangzást vivő TPSRPRT játszott, no meg előttük a valamennyire hasonló hangzású, de azért összességében súlyosabb, töményebb Alas!. A kisterem egyébként nem csak nevében kicsi, kb. száz fős, alacsony színpaddal és belmagassággal, kisebb, kezdő zenekaroknak és marginálisabb műfajok képviselőinek azonban tökéletes hely lesz.

De összességében az egész Turbina, a koncerttermeivel, egyéb funkcióival (az emeleten még egy kis, elvileg főleg vegán kajákban utazó étterem is van) és változatos programjaival (a koncertek és kiállítások mellett többek közt jóga, DJ-s bulik és piac) komoly űrt tölthet be Budapesten... nem csoda, hogy alighogy megnyíltak, már be is csatlakoztak a város vérkeringésbe, és többek közt az idei UH Fest és a BUSH több programja is idekerült.

Alább a fotógalériánk a négy koncertről és persze magáról a klubról.

Szöveg + fotók: Frank Olivér (infinitebeat.hu)

Fran Palermo

franpalermo_turbina_01.jpg

franpalermo_turbina_02.jpg

franpalermo_turbina_03.jpg

franpalermo_turbina_04.jpg

franpalermo_turbina_05.jpg

franpalermo_turbina_06.jpg

franpalermo_turbina_07.jpg

franpalermo_turbina_08.jpg

franpalermo_turbina_09.jpg

franpalermo_turbina_10.jpg

franpalermo_turbina_11.jpg

franpalermo_turbina_12.jpg

franpalermo_turbina_13.jpg

franpalermo_turbina_14.jpg

franpalermo_turbina_15.jpg

franpalermo_turbina_16.jpg

franpalermo_turbina_17.jpg

franpalermo_turbina_18.jpg

franpalermo_turbina_19.jpg

franpalermo_turbina_20.jpg

Sala Lele

franpalermo_turbina_21.jpg

franpalermo_turbina_22.jpg

franpalermo_turbina_23.jpg

franpalermo_turbina_24.jpg

franpalermo_turbina_25.jpg

franpalermo_turbina_26.jpg

franpalermo_turbina_27.jpg

franpalermo_turbina_28.jpg

franpalermo_turbina_29.jpg

franpalermo_turbina_30.jpg

Alas!

franpalermo_turbina_31.jpg

franpalermo_turbina_32.jpg

franpalermo_turbina_33.jpg

franpalermo_turbina_34.jpg

franpalermo_turbina_35.jpg

TPSRPRT

franpalermo_turbina_36.jpg

franpalermo_turbina_37.jpg

franpalermo_turbina_38.jpg

franpalermo_turbina_39.jpg

franpalermo_turbina_40.jpg

franpalermo_turbina_41.jpg

franpalermo_turbina_42.jpg

franpalermo_turbina_43.jpg

franpalermo_turbina_44.jpg

Turbina

turbina_01.jpg

turbina_02.jpg

turbina_03.jpg

turbina_04.jpg

turbina_05.jpg

turbina_06.jpg

turbina_07.jpg

turbina_08.jpg

turbina_09.jpg

franpalermo_turbina_45.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/10/06/fran_palermo_es_tarsaik_azaz_ilyen_volt_a_turbina_nyitonapja
Fran Palermo és társaik, azaz ilyen volt a Turbina nyitónapja
süti beállítások módosítása