Elhunyt Dinnyés József

2021.03.16. 22:42, RRRecorder

dinnyes_jozsef.jpg

A daltulajdonos 72 éves volt.

A közismert önjellemzése szerint "daltulajdonos" Dinnyés József az 1967-es első pol-beat fesztiválon tűnt fel Karrier című dalával - ahogy ebben a cikkünkben írtuk, nagy sikere volt, " de nem a hatalom szemében". Ennek köszönhető, hogy egyetlen kislemez után 1985-ig kellett várnia saját nagylemezre, noha folyamatosan járta az országot, saját dalait és versfeldolgozásokat játszva.

A rendszerváltás után a felvételek aztán sorra megjelentek. Dalaim könyve című gyűjteménye például 1400 megzenésített verset tartalmaz. Honlapján az ábécé minden betűjéhez legalább öt, de gyakran sokkal több feldolgozott költő tartozik. (Ugyanitt található egy 2020 májusában általa készített válogatás a kiadványaiból.)

A Recordernek 2013-ban arról beszélt, hogy számára a dalban a szöveg a legfontosabb; már indulásakor is "az volt a lényeg, hogy a dal magyarul legyen és az utcáról, az emberekről szóljon". Honlapján itt írt a versfeldolgozások mögötti ars poeticáról. "Minden prózai előadás rendelkezik valamiféle dallammal. A ritmusokba szerkesztett szöveg még inkább muzsikál. Belső zenei antennámmal a versbeszéd dallamát figyelem. Ha a vers megtalált, a dallam is előhívható. Életre hívom a szöveg által sugalmazott dallamot és megszólaltathatom a költeményt. A dallamokat szerkeszteni sem kell, mert magában hordja a vers nyelve a zenét."

https://recorder.blog.hu/2021/03/16/elhunyt_dinnyes_jozsef
Elhunyt Dinnyés József
süti beállítások módosítása