Elhunyt Chick Corea

2021.02.11. 23:14, RRRecorder

chick_corea.jpg

Az egyik legnagyobb, legismertebb billentyűs volt a jazzen belül és azon is túl.

Chick Corea 79 évesen hunyt el, miután nemrég a rák egy ritka formáját diagnosztizálták nála - olvasható a Facebook-oldalán. A nekrológ azt hangsúlyozza, hogy egész életét az alkotás, a játék szabadsága és öröme határozta meg.

A poszt tartalmaz egy üzenetet is, amit azoknak hagyott, akik ismerték és szerették őt.

"Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik elkísértek az utamon, és segítettek a zene lángjának ébren tartásában. Remélem, hogy mindazok, akikben van hajlam arra, hogy játsszanak, írjanak, előadjanak stb., azok ezt meg is teszik - ha nem magukért, hát értünk. A világnak több művészre van szüksége, ráadásul művésznek lenni hatalmas öröm.

Azoknak a nagyszerű zenészbarátaimnak pedig, akikre mindig is családtagként tekintettem, azt üzenem, hogy áldás és megtiszteltetés volt számomra tőletek tanulni és veletek játszani. Mindig is az volt a küldetésem, hogy az alkotás örömét elvigyem mindenhova, ahova csak tudom, azokkal a művészekkel együtt, akiket csodáltam - nektek köszönhetem, hogy gazdag életet élhettem."

Armando Anthony Corea Massachusetts államban született 1941-ben, olasz származású családban, édesapja jazztrombitás volt. Professzionális pályáját New Yorkban kezdte. Játszott többek között Stan Getz és Herbie Mann mellett, 1966-ban vette fel első lemezét zenekarvezetőként. Miles Davis zenekarába Herbie Hancock helyére lépett be, és meghatározó albumokon hallhatjuk a játékát (Bitches Brew, On The Corner stb.).

Az általa alapított Return To Forever a fúziós jazz egyik alapzenekara lett. A latin jazzben is meghatározó nyomot hagyott, több szerzeménye mára a jazz standardek közé tartozik.

Élete végéig igen aktív volt, olyannyira, hogy a 2016-ban a 75. születésnapját a New York-i Blue Note Jazz Clubban egy hathetes rezidenciával ünnepelte, aminek során több mint 20 különböző felállással játszott.

Chick Corea töbször koncertezett Magyarországon is, 2020 márciusában is lett volna egy fellépése, ami azonban elmaradt.

 

Címkék: gyász chick corea
https://recorder.blog.hu/2021/02/11/elhunyt_chick_corea_195
Elhunyt Chick Corea
süti beállítások módosítása