Meghalt Phil Spector

2021.01.18. 09:02, Gaines

phil-spector-2.jpg

81 évesen meghalt Phil Spector producer, halálát koronavírus nyomán fellépett szövődmények okozták. Spector 2009 óta börtönben ült Lana Clarkson színésznő 2003-as meggyilkolásáért, ott kapta el a fertőzést.

Spector az ötvenes évek végén tűnt fel a zeneiparban, először The Teddy Bears nevű doo-wop formációjával rögzített dalokat, például a To Know Him Is To Love Him című slágert, majd 1961-ben megalapította saját kiadóját, ahol a kor legjobb szerzőivel és legprofibb zenészeivel stúdiózhatott. A kora hatvanas évek legfontosabb producerévé vált, aki zenei rendezőként belefolyt a dalszerzésbe, hangszerelésbe is: olyan slágerekkel uralta az amerikai slágerlistát, mint a Be My Baby a Ronettes-től vagy a Da Doo Ron Ron a Crytalstól. Ekkor fejlesztette ki jellegzetes wall of sound-hangzását, amelyben nagyszabású, egymásra úsztatott-rétegzett, többször feljátszott szólamokkal, szimfonikus, visszhangos megszólalással terjesztette ki a pop és rock kereteit. Ez a gazdagabb, sűrűbb, drámaibb hangzás többek között a Beach Boys és Bruce Springsteen életművére is hatással volt. 

Spector dolgozott a Ramonesszel, John LennonnalGeorge Harrisonnal, vagy Ike és Tina Turnerrel, ő volt a Beatles Let It Be című lemezének producere. A hetvenes évektől csökkent a népszerűsége, és egyre több hír kapott szárnyra a fegyvermániás producer közveszélyes viselkedéséről, Lennont, Leonard Cohent és Debbie Harryt is megfenyegette pisztolyával a stúdióban. A 90-es években nagyrészt visszavonult a zenei munkától.

2009-ben ítélték el Lana Clarkson megöléséért, a színésznőt Spector házában lőtték agyon, a producer pedig - akit egy szemtanú látott kilépni a házból, pisztollyal a kezében - azt állította, véletlen baleset, és egyben öngyilkosság történt. Az első, 2007-es tárgyaláson az esküdtszék nem tudott döntésre jutni, ezért a bíró felfüggesztette a pert, az újratárgyalás során viszont a második esküdtszék bűnösnek mondta ki gondolatlanságból elkövetett emberölésben, és tizenkilenc év börtönbüntetésre ítélték. A producer pereiről tévéfilm is készült 2013-ban Al Pacino főszereplésével.

Címkék: gyász phil spector
https://recorder.blog.hu/2021/01/18/meghalt_phil_spector
Meghalt Phil Spector
süti beállítások módosítása