Lékó Tamás - kedvenc 2020-as dalok

2021.01.13. 10:10, Gaines

ambar2.jpg

Összegeztük már a tavalyi év legjobb lemezeit, továbbá közösen összeállítottunk egy magyar toplistát, ám hagyománynak számít a Recorderen, hogy a stáb tagjai külön-külön is publikálják kedvenc dalaikat. A 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es és 2019-es felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2020-as kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. A mai dj Lékó Tamás. (A nyitóképen Ambar Lucid.)

A 2020-as személyes kedvenc dallisták sorát Frank Olivér nyitotta meg, utána Huszár András következett.


EZEK VOLTAK 2020 LEGJOBB MAGYAR LEMEZEI A RECORDER SZERINT

 

 

Romy: Lifetime 

A The xx rég nem hallatott magáról, ezért nagy örömmel fogadtam az énekesnője, Romy Madley Croft szóló próbálkozását, mely meglepően poposra és táncolhatóra sikeredett.

 


Dua Lipa: Physical
 

Kétség nem fér hozzá, hogy az év pop lemezét Dua Lipa szállította. A Future Nostalgia 11 db. tökéletes sláger gyűjteménye, melyről nekem a Physical jött be legjobban főleg a workout-os videot nézve hozzá.


DMA’s: Life is a Game of Changing

Az ausztrál banda még mindig a legjobban hozza a 90-es évek Britpopját. Nagy kedvencem volt a The Glow című új lemezük, melyről az év viszontagságaira reflektáló Life is a Game of Changing az év himnusza volt nálam.


Smino, with Monte Booker and The Drums: Backstage Pass
 

Nagy The Drums rajongó lévén rögtön beakadt a St. Louis-i rapper dala, mely a banda védjegyét jelentő gitárhookra épül.


Sault: I Just Want to Dance
 

Az enigmatikus angol zenekar már tavaly felkorbácsolta a soul-os, funkys zenét kedvelők érdeklődét. Idén két újabb lemezzel jelentkeztek. Az összesen 35 zseniális szerzemény közül a címéhez méltón remekül táncolható dalt kedveltem leginkább.


Platon Karataev: Ocean

Amikor felkérést kaptam, hogy a zenekart fotózzam, azonnal meghallgattam a vadiúj Atoms című lemezüket és már rajongóként vártam a srácokat. Nálam a legtöbbet hallgatott magyar lemez lett, amelyről a csúcspontot jelentő Ocean az ifj. Vidnyánszky Attila főszerepével készült klippel igazi audiovizuális élményt nyújt.


Ambar Lucid: Questioning my Mind

Egy Pitchforkos lemezkritika keltette fel figyelmemet a 20 éves két nyelven éneklő indie-t, r’n’b-t, popot remekül mixelő énekesnő iránt, aki számomra az év felfedezettje lett.


Bartees Strange: Boomer
 

Egy újabb idei felfedezett, aki hosszú ideig kommunikációs szakemberként dolgozott és tavaly villantott egy zseniális hip-hop-ot, indie rockot és jazzt keverő lemezt, melyről nekem ez volt a kedvencem. 


Badly Drawn Boy: Banana Skin Shoes

20 évvel ezelőtt futott be Damon Michael Gough. Közel 10 év után jelentkezett új lemezzel az 51 éves énekes. Valószínű a nosztalgia is szerepet játszott, hogy nekem ennyire bejött ez a lemez. Emlékszem, New Yorkban a Virgin Megastore-ba naponta jártam a kihelyezett fülesen hallgatni az About a Boy filmhez készült lemezét 2002-ben.

sneaks.jpg


Sneaks: Mars in Virgo
 

A punk felől érkezett énekesnő idén house és hip-hop texturákat mixelve adott ki egy új lemezt Happy Birthday címmel. A rövid de velős Mars in Virgo szerettette meg velem a munkásságát. 


Declan McKenna: Be an Astronaut

Új Zero című lemezével első lett az angol lemezeladási listán a 22 éves srác. Nálam is sokat pörgött a korong, hirtelen nem is tudtam, melyik dalt válasszam róla a listámra. Végül ezt a 70-es évek Bowie-ját idéző dalt szemeltem ki.


Perfume Genius: On the Floor

Spotify mint rádió? Igen! Megszámolni sem tudom, hányszor indult el ez a szám a lejárt playlistem után. És megszerettem, annyira hogy a listámra is felkerült.


Charli XCX: Pink Diamond

Charli XCX 4. lemezének ellenállni nemcsak a szexis lemezborító miatt nem lehet, hanem mert ilyen noise pop gyöngyszemek vannak rajta mint például a nyitószám.

John Frusciante: Usbrup Pensul

Azt hiszem az év meglepetését a 2019 legvégén a Red Hot Chili Peppersbe tíz év után visszatérő gitáros szolgáltatta, aki mindezek ellenére újabb szólólemezzel rukkolt elő, mely ráadásul a 90-es évek elejének UK hardcore és jungle szellemében fogant.


Run The Jewels: Yankee and the Brave (ep. 4)

Végezetül legyen egy ütős hip-hop szám, Amely a sok év végi listán első helyezést elért RTJ4 lemez nyitódala. Én a cserháti dombvidék kacskaringós útjain száguldva imádtam hallgatni, de szerintem gyakran elhangzott a dal a Black Lives Matter tüntetéseken, forrongásokon is az amerikai városok utcáin.

LÉKÓ TAMÁS 2019-ES DALAI ITT HALLHATÓK

A 2017-ESEK ITT.

A 2016-OSAK ITT.

A 2015-ÖSEK ITT.

A 2014-ESEK ITT.

A 2013-ASOK PEDIG ITT.

https://recorder.blog.hu/2021/01/13/leko_tamas_kedvenc_2020-as_dalok
Lékó Tamás - kedvenc 2020-as dalok
süti beállítások módosítása