Meghalt Helen Reddy

2020.09.30. 11:09, Gaines

helenreddy.jpg

Kedden 78 évesen elhunyt Helen Reddy, az I Am Woman című feminista himnusz szerzője és előadója. A hírt az énekesnő családja jelentette be, Reddy a hírességek idősotthonában töltötte utolsó éveit.

Az aktivista-énekes Melbourne-ben született, első nagyobb sikerére1966-ig kellett várnia, amikor 25 évesen nyert az ausztrál Bandstand tehetségkutató tévéműsorban. Az Egyesült Államokba költözött, és egy éven belül leszerződött a Capitol Recordshoz. Első felvételei között szerepelt az I Believe In Music, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera egyik dala, a sztársághoz azonban az 1972-es I Am Woman vezetett el: a dal májusban jött ki, és eleinte nem sok vizet zavart, ám a női rádióhallgatók vállukra vették, és követelni kezdték a lejátszását, ezért decemberre sikerült a slágerlista élére röpülnie. A szám feminista ikont faragott Reddyből, és ausztrál előadók közül elsőként Grammy-díjat kapott; beszédében Istennek mondott köszönetet, akire női személyes névmással hivatkozott.

További 70-es évekbeli slágerei közé tartozik a Delta Dawn, az Angie Baby és az I Can’t Hear You No More. Még ugyanebben az évtizedben tévés műsorvezetői és színészi karriert is építgetett, szerepelt például a Peti sárkánya című Disney-filmben, amelyhez eredeti, Oscar-jelölést érdemlő betétdalt is szerzett. Reddy 2002-ben visszavonult, és új karrierbe kezdett hipnoterapeutaként. A 2010-es évek elején még kétszer visszatért a színpadra, és a 2017-es Nők menetén zenei kíséret nélkül énekelte el a feminista himnusszá vált I Am Womant - ekkor lépett fel utoljára.

Címkék: gyász helen reddy
https://recorder.blog.hu/2020/09/30/meghalt_helen_reddy
Meghalt Helen Reddy
süti beállítások módosítása