Elhunyt Ennio Morricone

2020.07.06. 10:39, Gaines

morricone2.jpg

Hétfő hajnalban meghalt Ennio Morricone, az olasz zeneszerző egy szerencsétlen esés következtében hunyt el Rómában. 91 éves volt.

Bátran mondhatjuk, hogy a római születésű Ennio Morricone minden idők egyik legjelentősebb filmzeneszerzője volt, több száz filmhez komponált kísérőzenét. A legtöbben a spagetti westernek műfajából ismerhetik a nevét, elsősorban Sergio Leone hatvanas évekbeli, legendás filmjei kapcsán: a Dollár-trilógia (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf) fő motívumait rendhagyó hangszerekkel és hangeffektekkel, ostorcsapkodással, dorombbal, csilingelő zsebórával vagy épp elektromos gitárral emelte ki a grandiózus szimfonikus hangszerelésből, a Volt egyszer egy Vadnyugatot pedig a szájharmonikás témák és a romantikus áriák teszik még nagyszabásúbbá.

Hat évtizedes filmzeneszerzői karrierje során több mint 500 filmen dolgozott, és olyan legendás rendezőkkel működött együtt, mint Brian De Palma (Aki legyőzte Al Caponét), John Carpenter (A dolog), Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso), Terrence Malick (Mennyei napok) és Quentin Tarantino (Aljas nyolcas). Ez utóbbiért 2016-ban Oscar-díjat kapott, előtte 2007-ben részesült tiszteletbeli életműdíjban, összesen hatszor jelölte az Akadémia; négy ízben térhetett haza Grammy-díjjal. Lemezei több mint 70 millió példányban keltek el. Morricone hatása túlmutat a filmzenén és a filmtörténeten, számos könnyűzenei formáció nevezte meg fontos ihletésként: a Muse és a Metallica is felhasználta egy-egy szerzeményét koncertjén, a 2007-es We All Love Ennio Morricone című tribute albumon Roger Waters, Bruce Springsteen és Quincy Jones is közreműködött. A legismertebb Morricone-hangmintás dalokat itt szedtük össze

Hazai vonatkozás, hogy Morricone szerezte a Sorstalanság zenéjét, egészen haláláig turnézott, több alkalommal is koncertezett Magyarországon, legutóbbi 2018-ban és 2019-ben.

 

https://recorder.blog.hu/2020/07/06/elhunyt_ennio_morricone
Elhunyt Ennio Morricone
süti beállítások módosítása