Ausztrál üzletember kaparintotta meg Kurt Cobain legendás gitárját

2020.06.22. 10:34, Gaines

cobain_unplugged.jpg

Szombaton rekordösszegért kelt el egy árverésen Kurt Cobain gitárja, amin az MTV Unplugged műsorában játszott. Az gitáraukciós világrekordot 6,01 millió dollárral, azaz 1,9 milliárd forinttal sikerült megdönteni.

A jótékonysági árverésen kalapács alá került 1959-es Martin D-18E típusú elektroakusztikus gitár még négy másik világrekordot is behúzott magának, például nemcsak hogy minden idők legdrágábban elkelt gitárja, hanem egyetlen másik zenekaros emléktárgyat sem vásároltak még meg ilyen magas összegért árverésen. A gitáraukciós rekordot korábban David Gilmour hangszere tartotta, a Pink Floyd-énekes fekete Stratocasterét tavaly árverezték el 1,2 milliárd forintnak megfelelő összegért. A Julien's aukciósház még több másik gitárt is kínált a licitálóknak, Prince legendás Blue Angel Cloud gitárját is megszerzett például egy szerencsés 563 ezer dollárért.

MINDEN, AMIT A NIRVANA MTV UNPLUGGED KONCERTJÉRŐL TUDNI KELL, ÉS TUDNI ÉRDEMES

A nyertes licitet Peter Freedman tette meg, az ausztrál üzletember a RØDE mikrofonokat gyártó vállalat alapítója. Freedman egy interjúban azt mondta, "kurvára be volt szarva, és remegett, mint a nyárfalevél", amikor véget ért az árverés, és hogy bármekkora összeget kifizetett volna a gitárért, amit eredetileg egymillió dollárra taksáltak. A gitárt elmondása szerint nem azért szerezte meg, hogy kitegye a falra, és gyönyörködjön benne: az a terve, hogy vándorkiállítást szervez, később pedig eladja a gitárt, és az így befolyó bevételt előadóművészeket segítő szervezeteknek utalja át. A gitár mellé jár még Cobain eredeti gitártokja, gitárhúrjai, pengetői, meg egy velúrbőr szütyő, amiben Cobain állítólag heroint tárolt.

FOTÓGALÉRIÁNK A BUDAPESTI NIRVANA KONCERTRŐL

A gitár körül egyébként elég durva csatározás alakult ki Frances Bean Cobain, Courtney Love és Frances Bean volt férje, Isaiah Silva között; a gitárt egy névtelen személy kínálta fel eladásra a mostani jótékonysági aukción, ám Love és Frances Bean is biztosra veszi, hogy Silva szabadult meg így jó pénzért a hangszertől. Tavaly is elkelt már több Kurt Cobain-relikvia: az MTV-műsorban viselt, mosatlan zöld kardigánt szintén rekordösszegért, 334 ezer dollárért (103 millió forintért) árverezték el (egy korábbi aukción "csak" 140 ezer dollárt adtak érte) , míg az 1992-es readingi koncerten viselt kórházi köntös is kalapács alá került.

Címkék: nirvana kurt cobain
https://recorder.blog.hu/2020/06/22/ausztral_uzletember_kaparintotta_meg_kurt_cobain_legendas_gitarjat
Ausztrál üzletember kaparintotta meg Kurt Cobain legendás gitárját
süti beállítások módosítása