Kalapács alá kerül Kurt Cobain kórházi köntöse

2019.03.08. 11:10, Gaines

kurtcobaingownheader.jpg

Az, amelyiket a Nirvana legendás 1992-es readingi koncertjén viselt.

A zenekar majdnem egy évvel a Nevermind megjelenése után lépett fel a brit Reading fesztiválon, ahol Kurt Cobain az egészségi állapotát övező pletykákra válaszul kórházi köntösben lépett a színpadra. Sőt, nem is lépett: Everett True zenei újságíró tolta ki egy kerekesszéken, majd miután feltápászkodott, eljátszotta, hogy összeesik. A 25 számos koncert évekig keringett bootleg változatban, 2009-ben adták ki CD-n és DVD-n.

A híres jelmez most a Marvels of Modern Music elnevezésű, egy hétig tartó árverésen találhat új gazdára; az aukciós ház 50 ezer dollárra taksálja a köntös értékét (ez átszámolva 14 millió forint), de nem kizárt, hogy ennél is többért kel majd el a március 14-ig tartó licitálás során. A kikiáltás szerint a „muzeális értékű” köntös „jó állapotban van, kissé foltos és elhasználódott”.

kurtcobaingown.jpg

A köntös Cobain 1994-es halála óta egy rajongó tulajdonát képezte, aki állítása szerint Courtney Love-tól kapta meg a ruhadarabot egy Seattle-ben tartott virrasztáson. „Aznap késő este megjelent Courtney Love a Babes In Toylandes Kat Bjelland társaságában, és hozott egy zsákot Kurt ruháival” – írja az illető a köntös eredetiségét igazoló dokumentumban. – „Szemmel láthatólag gyásztól sújtottan elkezdte szétosztogatni a ruhákat, miközben Kurt életével kapcsolatos érdekességeket szeretett volna hallani tőlünk. Átnyújtotta nekem a legendás 1992-es Reading fesztiválos fellépésén viselt kórházi köntöst. Aztán a vállamra borulva sírt egy rövid ideig. Igyekeztem valami olyasmivel nyugtatni, hogy Kurt mennyire szerette őt, mire ellökött magától, és váltig állította, hogy csak Francest szerette… Az egész eset nagyon szomorú volt. Meg fura. Tinédzserként totál eldobtam tőle az agyam.”

2011-BEN RENGETEGET FOGLALKOZTUNK A NIRVANÁVAL, A CIKKEK ITT VANNAK ÖSSZEGYŰJTVE


Cobain köntösén kívül még olyan tárgyak szerepelnek az árverési katalógusban, mint Keith Moon széljegyzetelt címejgyzéke, egy dühös hangvételű levél, amit John Lennon írt George Martinnak, Pete Townshend gépelt levele Paul McCartney-nak, valamint Prince egyedi VOX gitárja a 3RDEYEGIRL korszakból. Akinek épp akad fölös tizen-egynéhány milliója, az most jó előre bebiztosíthatja magának a jövő évi farsangon a legmenőbb beöltözés díját. Itt lehet licitálni, hajrá! Alább pedig megtekinthető a teljes fellépés:

Címkék: nirvana kurt cobain
https://recorder.blog.hu/2019/03/08/kalapacs_ala_kerul_kurt_cobain_korhazi_kontose
Kalapács alá kerül Kurt Cobain kórházi köntöse
süti beállítások módosítása