Nézzünk zenés filmeket, kölyökképű kalandort és bringást gyilkoló szerelmeseket! - Film7

2020.05.18. 15:25, Gaines

lovebirds2.jpeg

A koronavírus idején, a mozik bezárásával még nagyobb hangsúly helyeződik az otthoni film- és sorozatnézésre, amihez jó néhány streaming platform szolgáltat hétről hétre tartalmakat. A rovatunkban az HBO GO és a Netflix újdonságai közül szemezgetünk, időnként némi VOD (video-on-demand) opcióval kiegészítve a palettát.

Cinego

Új szolgáltatóval bővíthetjük a rovatunk kínálatát, múlt hét végén ugyanis magyar kezdeményezésből elindult az egyetlen artfilmekre specializálódott online videotéka. A Cinego palettája folyamatosan bővülni fog, de már most rengeteg közelmúltbeli fesztiválsiker és hazai alkotás közül válogathatunk, jelenleg a Cirko Film, a Cinenuovo, a magyarhangya és a Mozinet filmjeiből. Többféleképpen nézhetünk filmeket az oldalon: lehet egyrészt streamelni, azaz kölcsönözni egyesével a filmeket, másrészt havi vagy éves előfizetést választani, harmadrészt letölteni, vagyis megvásárolni az adott művet. Filmenként változó, hogy a három alternatíva közül melyiket vehetjük igénybe, tehát van olyan film, ami mondjuk kiesik az előfizetéssel elérhető csomagból, de meg lehet vásárolni, vagy fordítva. Ennek jogi okai vannak, a licensz miatt várni kell, amíg letölthetővé vagy előfizethetővé válnak.

De így is máris közel 180 film közül lehet válogatni díjnyertes játékfilmektől kezdve dokumentum- és természetfilmeken át gyerekeknek szóló alkotásokig. A szolgáltató külön válogatásokat is kínál, ahol tematikus szekciókba gyűjtenek egy csokorra való filmet. Rögtön érdemes kipróbálni a Mindörökké zene nevű kategóriát, melynek keretében egyebek között megnézhetjük a 20 000 nap a Földön című 2015-ös rendhagyó Nick Cave-dokumentumfilmet; a klezmerzenét játszó The Brothers Nazaroff utazásait végigkísérő Soul Exodus című magyar zenés road movie-t; valamint Kirill Serebrennikov Nyár című, fekete-fehér életérzésfilmjét a 80-as évek szovjet underground hőseiről, szerelmi bonyodalmakkal, állampárti viszontagságokkal, David Bowie, Iggy Pop, Lou Reed és a Talking Heads dalaira hangszerelt bohókás musicalbetétekkel.

Ajánljuk továbbá négy olyan filmet is, amiket 2019-ben és 2018-ban az év öt-öt legjobb filmje közé válogattunk. A dél-koreai Élősködők nemcsak nálunk vívta ki tavaly az első helyet, az Oscar-díjátadón is győzedelmeskedett; aki még nem járt utána, mire fel ez a nagy felhajtás, az most bátran belevetheti magát ebbe a fordulatos, veszettül szórakoztató, történetmesélési közhelyekre fittyet hányó, mégis maximálisan közönségbarát thrillerbe. Ugyancsak Dél-Koreából érkezik a Gyújtogatók, Murakami Haruki novellájának rejtélyes, feszült adaptációja, ami egyszerre egzotikus és realista, megfejthetetlen és álomszerű. A lírai és érzelmes kosztümös filmek rajongói a Portré a lángoló fiatal lányról című francia filmben találhatják meg a számításukat, amely az utóbbi évek egyik legszebb, legperzselőbb szerelmi története egy festőről és modelljéről. Kicsit közelebb hoz minket az időben a szintén párkapcsolati témájú Hidegháború, ami a Vasfüggöny által szétszaggatott európai világot szűkíti le egy pusztulásra ítélt, mégis lángoló szerelem történetén keresztül, szuggesztív képekkel és gyönyörű zenékkel.

HBO GO

Tintin kalandjai (2011)
bemutató: május 23.

Lassan tízéves lesz a népszerű belga képregénysorozat filmes adaptációja, ami egyszerre próbálta megörökíteni Hergé képi világát, továbbfeszíteni a motion capture technológia által nyújtott lehetőségek kereteit, és beindítani egy franchise-ot. Utóbbi nem jött össze, a régóta ígérgetett folytatás az istennek se akar elkészülni, pedig ritkán kapunk igazán jó, klasszikus értelemben vett kalandfilmeket. Az első rész alkotógárdája ráadásul brutálisan erős: a rendezői székben Steven Spielberg ült, aki 2011-ben még a Hadak útján című lovas-világháborús eposzát is bemutatta; a producerek Peter Jackson és a 2012 óta a Lucasfilmet vezető Kathleen Kennedy, a három jegyzett forgatókönyvíró pedig a brit tévés nagyágyú, Steven Moffat (Doctor Who, Sherlock), Edgar Wright (Cornetto-trilógia, Nyomd bébi nyomd, Scott Pilgrim a világ ellen) és az Idegen arcok című remek inváziós-lakótelepi sci-fi akciófilmmel kultkedvenccé váló Joe Cornish. Már csak az egysnittes, bravúros üldözésjelenetért megéri látni.

Netflix

Szerelemben, bűntényben (2020)
bemutató: május 22.

A Paramount stúdió eredetileg idén április elején mutatta volna be az amerikai mozikban a két, elsősorban tévéből ismerős komikus főszereplésével készült romantikus-bűnügyi filmjét. Aztán jött a koronavírus, és mint oly sok más tervet, ezt is keresztülhúzta. A stúdió a bemutató elhalasztása helyett inkább lepasszolta a filmet a Netflixnek; ez vélhetőleg nem a film minőségének szól, hanem annak, hogy már a járványhelyzet előtt is erősen megritkultak a moziba vitt vígjátékok, a nagy filmstúdiók nemigen tudnak helyet szorítani nekik a nagy blockbusterek és Oscar-esélyes drámák között, ellenben a streamingen, elsősorban a Netflixen, reneszánszát éli a humor és a romkom. A film egyébként egy szerelmespárról szól, akiket a Szilícium-völgy sztárja, Kumail Nanjiani, és a szintén HBO-n futó Bizonytalan című sorozat alkotó-hősnője, Issa Rae alakítanak, és akiket egy andalító, giccses randi kellős közepén túszul ejt egy magát rendőrnek kiadó, ám szemlátomást pszichopata csávó, majd a kocsijukkal áthajt egy menekülő bringáson. A páros ezután nyomozásba kezd, hogy tisztázzák magukat, az előzetesben botcsinálta módon vallatnak kamaszokat, aztán őket is megkínozzák némi alpári módszerrel, és még egy Tágra zárt szemek-jellegű álarcos titkos összejövetelen is a rövidebbet húzzák. A rendező Michael Showalter legutóbbi Nanjiani szerethető, önéletrajzi ihletésű filmjét, a Rögtönzött szerelmet készítette, itt most inkább a bohózaté a terep.

https://recorder.blog.hu/2020/05/18/nezzunk_zenes_filmeket_kolyokkepu_kalandort_es_bringast_gyilkolo_szerelmeseket_film7
Nézzünk zenés filmeket, kölyökképű kalandort és bringást gyilkoló szerelmeseket! - Film7
süti beállítások módosítása