Nézzünk megduplázott Hulkot, tinicárnőt és drogtripeket! – Film7

2020.05.11. 11:58, Gaines

ruffalo.jpg

A koronavírus idején, a mozik bezárásával még nagyobb hangsúly helyeződik az otthoni film- és sorozatnézésre, amihez jó néhány streaming platform szolgáltat hétről hétre tartalmakat. A rovatunkban az HBO GO és a Netflix újdonságai közül szemezgetünk, időnként némi VOD (video-on-demand) opcióval kiegészítve a palettát.

HBO GO

Ez minden, amit tudok (2020)
bemutató: május 11,

Az utóbbi években megszaporodtak az olyan sorozatok, amelyekben egy népszerű színész egyszerre két szerepet játszhat el. J. K. Simmons két párhuzamos valóságban élő titkosügynököt alakított a Counterpartban, Paul Ruddot klónozták Az élet önmagammalbanJames Franco ikerpár volt a Fülledt utcákban, Ewan McGregor pedig a Fargo harmadik évadában. Most Mark Ruffalo jelentkezik a maga duplázós szerepéért, a nagyközönség számára Bruce Bannerként/Hulkként ismerős színész súlyos tragédiáktól és traumáktól terhelt testvérpárként tűnik fel az HBO új minisorozatában. egyikük paranoid skizofréniában szenved, a másik testvér pedig ezzel és sok más szenvedéssel próbál együtt élni. Nem ígérkezik könnyű darabnak a hat epizódos regényadaptáció, de Ruffalo számára minden bizonnyal jutalomjáték lesz a kettős szerep. Az író-rendező Derek Cianfrance, akinek az érzelmileg megterhelő Blue Valentine és Túl a fenyvesen című filmeket köszönhetjük.

Nagy Katalin – A kezdetek (1. évad)
bemutató: május 16.

A rendhagyó megközelítésű kosztümös filmek és sorozatok reneszánszát éljük, erről a trendről megemlékeztünk nemrég egy alapos összeállításban. A modern hangvételű múltidézések egyik legszórakoztatóbb, a női főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazott példája volt A kedvenc, melyben Stuart Anna királynő pszichoszexuális udvari intrikáiba nyerhettünk betekintést. A film egyik társforgatókönyvírója, Tony McNamara hasonló stílusban porol le egy újabb történelmi személyiséget, csak ezúttal sorozat formájában: Nagy Katalin cárnő (Elle Fanning) első lépéseit nézhetjük meg a trón felé vezető úton, itt még újonnan érkezik a cári udvarba III. Péter (Nicholas Hoult A kedvencből) csillogó szemű hitveseként, aki egy kiállhatatlan, hisztis, idióta ficsúr, szabadidejében ejtőernyős kutyákat röptet, és mellesleg Katalin megölését fontolgatja. Az anakronisztikusnak és élvezetesnek tűnő időutazást azonnal végig is nézhetjük hétvégén egy ültő helyünkben, mint a tíz rész elérhetővé válik.

Fájdalom és dicsőség (2019)
bemutató: május 17.

Pedro Almodóvar legutóbbi filmje erősen önéletrajzi ihletésű, főhőse egy öregedő, tucatnyi testi nyavalyával és enyhe depresszióval küzdő rendező, aki már elvesztette az alkotói kedvét is, aztán viszontlátja régi kedvenc színészét, akivel csúnya körülmények között váltak el, és a találkozás elindítja a múltidézés és életszámvetés útján. Plusz a kemény drogokén. A film különösen sokat jelenthet azoknak, akik régóta követik Almodóvar munkásságát, de nem muszáj rajongónak lenni a szemet is gyönyörködtető, érzelemgazdag, elégikus hangú történet élvezetéhez. A deres halántékú, megszakállasodott Antonio Banderas varázslatos a főszerepben, megérdemelten jelölték Oscarra érte; egykori szerelmével való találkozása egyértelmű karriercsúcs. Az éles szeműek pedig még a modern flamenco popsztárját, a katalán Beyoncét, Rosalíát is kiszúrhatja a háttérben.

A FÁJDALOM ÉS DICSŐSÉGRŐL ÍRT LELKES KRITIKÁNKAT ITT OLVASHATJÁTOK

NETFLIX

Jó utat a tudatmódosítók világában (2020)
bemutató: május 11.

A drogtripeknek vannak azért enyhén fokozatai is, mint Banderas herointúrái, a Netflix komikus dokumentumfilmje ezekből a kalandokból kínál egy csokorra valót humoristák és sztárok tolmácsolásában. A műsor premisszája meglehetősen egyszerű, pszichedelikus utazásaikról mesélnek majd olyanok, mint Sting, Sarah Silverman és Ben Stiller, ezek a se füle, se farka sztorik pedig animációs betétekben és élő szereplős szkeccsekben elevenednek meg, így láthatjuk majd azt is, amikor A$AP Rocky péniszéből kisugárzik egy szivárvány. Mások LSD-s vagy begombázós tripjeit végihallgatni persze nem mindig akkora élmény, mint ahogy azt a mesélő gondolja, de remélhetőleg a jó érzékkel összegyűjtött alanyok gondoskodni fognak a kellő szórakoztatásról.

A megtörhetetlen Kimmy Schmidt (interaktív különkiadás)
bemutató: május 12.

A Netflix legelső saját gyártású vígjátéksorozata tavaly ért véget a negyedik évaddal, most pedig különkiadással tér vissza még egy utolsó utáni epizód erejéig. A sorozat egy szektavezér által 15 éven át bunkerben fogvatartott, majd onnan kiszabadulva a világra naivan ráeszmélő lányról szólt, aki a különkiadásban épp az esküvőjére készül egy jóképű brit koronaherceggel (Daniel Radcliffe), amikor megtudja, hogy egykori bántalmazója (Jon Hamm) valahol fenntartott még egy másik bunkert is. (A sorozat inkább tarka humorú, mintsem depresszív, de tagadhatatlanul ott húzódik mögötte ez a nyugtalanító háttértörténet.) A különlegesség abban áll, hogy a néző döntheti majd el az otthonából, merre haladjon tovább az epizód, milyen döntéseket hozzon Kimmy Schmidt. Nem ez az első Netflixes kísérlet az interaktív sorozatnézős élményre, a Black Mirror című antológiasorozat állt elő pár éve a Bandersnatch című epizódjával, de azért még mindig elég nagy nóvumnak számít, hogy nézőként befolyásolhatjuk a sztorit, és érdekes lesz végigzongorázni a különböző, előre rögzített verziókat.

iTunes

Egy kivételes barát (2019)
bemutató: május 14.

Az idei Oscar-szezonban bosszantóan elsikkadt ez a szívmelengető dráma, ami csak egyetlen jelölést tudhatott magáénak Tom Hanks alakításáért, és a magyar mozikat is elkerülte. A sztár az egyik legnépszerűbb amerikai tévés személyiséget, Fred Rogerst kelti életre, a 2003-ban elhunyt műsorvezető évtizedeken keresztül készítette gyerekeknek szóló, bábos-éneklős műsorát, nemzedékek nőttek fel rajta, úgy kell elképzelni, mint Levente Pétert, ha olyan témákról is mesélt volna égből pottyant mesét, mint a rasszizmus vagy a szeretteink elvesztése. Rogersről pár éve készült egy jó dokumentumfilm is, Marielle Heller játékfilmjének főhőse azonban nem ő, hanem egy cinikus újságíró, aki le akarja leplezni Rogerst, mert szerinte olyan nincs, hogy valaki ennyire jóságos legyen, tuti szerepet játszik. A forgatókönyvből kisülhetett volna egy szép, de szirupos Hallmark-film is, de Heller rendre szokatlan és érdekes rendezői megoldásokat választ, ami izgalmasabb és szabálytalanabb filmet eredményez. Ettől még persze kisírhatjuk a zsebkendőnket, és arra is készüljünk fel, hogy Tom Hanks egyenesen a lelkünk mélyére fog nézni.

https://recorder.blog.hu/2020/05/11/nezzuk_megduplazott_hulkot_tinicarnot_es_drogtripeket_film7
Nézzünk megduplázott Hulkot, tinicárnőt és drogtripeket! – Film7
süti beállítások módosítása