Súlyos, modern népdalfeldolgozások a Middlemist Red frontemberének zenekarától. Mordái: Mordái (lemezkritika)

2020.01.29. 09:00, coffinshaker

mordai_vittula_netre-19.jpg

A Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma súlyos, modern népdalátdolgozásokat elővezető formációja, a Mordái 2018 végén debütált akkor még a frontember neve alatt megjelenő EP-jével, melyet a 2018-as év tíz legjobb magyar lemeze közé is beválogattunk, és az első klipjük (amely a Hidegen fújnak a szelek című számhoz készült) premiere is nálunk volt. Azóta megjelent a zenekar cím nélküli debütálása, mi pedig elmondjuk, mit gondolunk róla.

for_web.jpgElőadó: Mordái

Cím: Mordái

Kiadó: Szerzői kiadás

Megjelenés: 2020. január 28.

Stílus: folk-rock

Kulcsdal: Hidegen fújnak a szelek

Nóvé Soma 2018-as Népdalok EP-je után immár teljes zenekar a Mordái. A hatvanas-hetvenes évek folkzenei kísérleteiből táplálkozó albumon egyértelmű csúcspont az elsöprő, pompás részletekben (a mániákus szaxofon! a dobkiállás!) gazdag Hidegen fújnak a szelek. Vannak még erős darabok, például a száguldó Gyere ki te és az odabaszó Látod, rózsám; ám túl sokszor az az érzésem, hogy kitalálták: ez rockos legyen, az jazzes-lassabb – és ennyi. Persze jók a zenészek, Nóvé Soma pedig olyan sötétséget tud kihozni a népdalokból, amilyet nem sokan, szóval rossznak nem rossz, de keveslem az igazi meglepetéseket. Bár igaz, a Nem arról hajnallik és a jamaicai klasszikus Man Next Door mashupjával (Szerelem, szerelem) zárul a lemez, amire tényleg nem számítottam.

6.5/10

Rónai András

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

logo_halmos_nka_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/01/29/sulyos_modern_nepdalfeldolgozasok_a_middlemist_red_frontemberenek_zenekaratol_mordai_mordai_lemezkri
Súlyos, modern népdalfeldolgozások a Middlemist Red frontemberének zenekarától. Mordái: Mordái (lemezkritika)
süti beállítások módosítása