Filmrecorder. Értjük a poént, de annyira nem szeretjük - High School Musical: The Musical: The Series (kritika)

2020.01.17. 12:23, vferi

high_school_musical_the_musical_the_series.jpg

A Disney leporolta a gimis-dalolászós franchise-át, és némi irónia segítségével próbált meg életet lehelni belé. Vajon sikerült? Ez a kritika először a Recorder magazin 78. számában jelent meg.

Valószínűleg senki nem számított arra a Disney-nél 2006-ban, hogy a sokadik cuki tiniket és sablonos konfliktusokat felvonultató tévéfilmjük, a High Scool Musical őrületes nézettséget és bevételt produkál, trilógiává bővülve örökre beég a popkulturális emlékezetbe és hollywoodi sztárt csinál a baseball és a színház között örlődő Troy-t alakító Zac Efronból. 

A Disney+ streamingszolgáltatóra készült High School Musical: The Musical: The Series már a címével is sejteti, hogy iróniával kíván nyúlni a minőséginek nem éppen nevezhető franchise-hoz, ezt a jelleget pedig tovább erősíti, hogy a szériát megalkotó Tim Federle a szatírának remekül megágyazó áldokumentum-műfajt használja. Hiába azonban a remek humorforrásként szolgáló ütős felállás (egy überrajongó drámatanár a HSM forgatási helyszínét adó középiskolában állítja színpadra a film musicalváltozatát), a sorozat megmarad aranyos tinidrámának, ami erőteljesen merít a Glee-ből, de nem tudja semmiben meghaladni annak humorát vagy zenés színház-mániás karaktereit.

Ami pedig a dokujelleget illeti: egy másodpercig sem hihető, hogy tényleges kulisszák mögötti betekintést látunk, pedig az American Vandal nemrég megmutatta, hogyan kell ezt a műfajt középiskolai közegbe helyezni, nem lemondta az intim pillanatokról és a tanulságokról sem. A HSM:TM:TS végső soron nem sokkal bevállalósabb, mint az álomgimivilágban játszódó film, amit elvileg parodizálni akar.

High School Musical: The Musical: The Series

hol látható: Disney+
osztályzat: 6/10
szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2020/01/17/high_school_musical_the_musical_the_series
Filmrecorder. Értjük a poént, de annyira nem szeretjük - High School Musical: The Musical: The Series (kritika)
süti beállítások módosítása