Csillog a szeme drága nemzetvezetőnknek – Dalpremier! Muzsik és Volkova: Szabad leszek

2019.03.13. 12:30, Gaines

yt1_kicsi.jpg

A Muzsik és Volkova duót 2016-ban hozta létre a Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származó, korábban a ZUP tagjaiként zenélő magyar-orosz dalszerző testvérpár. Új, live session videós, a magyar közéletre reflektáló számuk, a Szabad leszek a Recorderen debütál.

Muzsik (Farkas János) és Volkova (Farkas Krisztina) az új dalban is megtartja 2017-es lemezük, a Rövidesen találkozunk indiefolkos/akusztikus hangzásvilágát – amit a duó csak greengrassnak nevez a bluegrass után szabadon –, szövegében pedig erősen szarkasztikus-ironikus, általánosságban 21. századi, és szűkebben véve magyar társadalmi frusztrációkat szólaltat meg fanyar humorral. ("Verek az asszony alá négy szép fehér gyereket / Csillog a szeme drága nemzetvezetőnknek.") A dalszöveg utalásaiból is érződik, hogy egészen friss szerzemény: az elmúlt két hónapban íródott, „a szöveg pedig az épp körülöttünk zajló eseményekkel formálódott” – meséli Volkova. – „Ami újdonság, hogy bevontunk egy eddig számunkra ismeretlen hangszert is, egy darbukát.” Muzsik az alábbi kommentárt teszi még hozzá: „Ez a dal végső kifejezésre juttatta abbéli aggodalmam, hogy egy bégető farkast nevelgettem a kert végében.

A Szabad leszek klipje élő sessionfelvételt takar, amit a duó kedvenc belvárosi krimója, az Úri Muri pincehelyiségében vett fel. „Azért is döntöttünk e mellett a megoldás mellett, mert a stúdiózás folyamatában is az egybejátszást szoktuk preferálni, és mert jobb lesz a dal, ha együtt hullámzunk. A legutóbbi, szeptemberi dalpremierünk, az A világból kiszaladok szintén egy live sessionként jelent meg a SoundCam Studio jóvoltából. Egy remek videós stábbal dolgozhattunk együtt. A rendező, operatőr Jenőfi Dániel, a vágó Imre Tamás volt, a helyszínen pedig Rácsai Dávid segített be a videós munkálatokba. A srácok jöttek és improvizáltak, és sikerült valami olyan különleges képi világot varázsolniuk a dalhoz, hogy teljesen átváltozott a tér egy misztikus, sejtelmes közeggé, amire nagyon rásimul a dal.” A hangot keverte és rögzítette Prommer Patrik (Kaukázus), akivel a duó trióvá kiegészülve zenélni is szokott, és külső fülként besegített Lee Olivér (ék, Trillion) is.

muzsik_volkova_2018_spring_9_of_30.jpg

 

A Muzsik és Volkova következő koncertjei: március 23, Nagymaros, Piknik Manufaktúra; április 18, Budapest, Úri Muri (Facebook-eseményoldal); június 21, Fishing On Orfű. További információkért a zenekar Facebook-oldalát érdemes követni.

 
és akkor következzen a friss dal:

Fotó: Lippai Balázs

Szabad leszek cover: Jenőfi Dániel

https://recorder.blog.hu/2019/03/13/csillog_a_szeme_draga_nemzetvezetonknek_dalpremier_muzsik_es_volkova_szabad_leszek
Csillog a szeme drága nemzetvezetőnknek – Dalpremier! Muzsik és Volkova: Szabad leszek
süti beállítások módosítása