Filmrecorder. Unbelievable (kritika)

2019.10.25. 09:26, Gaines

unbelievable1.jpg

Kemény sorozat egy megerőszakolt lányról, akinek nem hisznek az emberek, és a két nyomozóról, aki megkísérli kézre keríteni a tettest. Ez a kritika először a Recorder magazin 76. számában jelent meg.

Azt hinné az ember, hogy a nyomozós sorozat már teljesen elhasznált műfaj, de a valós történeten alapuló Unbelievable ékes példája, hogy igenis létezhet még érvényes, addiktív megvalósítása. Még a spanyolviaszt se kell feltalálni hozzá, bőven elég a lélektanilag hiteles írás, az érzékeny rendezés, és három fenomenális színész. Csupa női nézőpont.

A dokurealista Netflix-minisorozat egy sorozatos nemi erőszaktevő kézre kerítését beszéli el a két elhivatott, jellemben tűz és víz nyomozó főszereplésével (Merritt Wever és Toni Collette), de az első rész nem róluk szól, hanem Marie-ról (Kaitlyn Dever az Éretlenségiből), egy korábbi kamasz áldozatról. Közelről ábrázolja a trauma hatásának valamennyi mikrorezdülését, ahogy az ügyében eljáró (férfi) detektívek kisiklatják az életét, mert addig vallatják, hogy végül maga vonja vissza az állításait, csak hogy vége legyen a tortúrájának. Kiborító nézni. És mélyen megindító, amikor a második rész elején Wever gyengéd hreangon, empátiával kérdez ki egy későbbi áldozatot – és több eredményre jut. A folytatás okos, konvencionális. Ez a másfél rész viszont mesteri.

osztályzat: 7,5/10
hol nézhető? Netflix
szerző:
Huszár András

https://recorder.blog.hu/2019/10/25/filmrecorder_unbelievable_kritika
Filmrecorder. Unbelievable (kritika)
süti beállítások módosítása