A Macskák-film előzetese legvadabb (rém)álmainkon is túltesz

2019.07.19. 11:38, Gaines

cats.jpg

Andrew Lloyd Webber elképesztően népszerű, sokszor gúnyolt musicaljének filmadaptációja csak karácsonykor fészkeli be magát a mozikba, de két és fél zavarbaejtő, szürreális percre már most bepillantást nyerhetünk abba, ami ránk vár.

A Macskák című musicalt 1981-ben mutatták be először Londonban, és két évre rá már Budapesten is megtartották a hazai ősbemutatót, népszerűsége pedig azóta is töretlen, a Madách Színházban tavaly ünnepelte 35. jubileumát az előadás. Steven Spielberg már a 90-es évek közepén fontolgatta, hogy animációs filmre viszi a musicalt, de abból nem lett semmi, és csak a színpadi verziót filmezték le 1998-ban egy DVD-megjelenés erejéig. Az új filmváltozatról azt ígérték az alkotók, hogy élő szereplőket és CGI-t fog ötvözni, de a tegnap közzétett első előzetesig csak találgathattunk, ez a valóságban hogyan fog kinézni.

Nos, sok mindenre számítottunk, de arra biztosan nem, hogy a film főhőse úgy fog kinézni, mint egy David Cronenberg-testhorror főhőse vagy a Hibrid című film génmanipulációval létrehozott, hosszú farkú mutánsa. A „digitális bundatechnológiával” megalkotott macskák valamennyire megőrzik emberi formájukat, felismerhetőek például az őket játszó színészek – nem úgy, mint a héten bemutatott Az oroszlánkirály teljesen dehumanizált, fotorealisztikus állatszereplőinél –, de az abnormális arcberendezés és testfelépítés (honnan indul a farkuk?) rémálomszerű hatást kölcsönöznek a figuráknak.

A MŰFAJ, AMI NINCS IS - A MUSICAL-SZTORI

Mondjuk, a musical cselekménye önmagában is kellően nonszensz, kezdve azzal, hogy nincs igazából cselekménye, macskák énekelnek arról, hogy melyikük milyen macska, hogy aztán valamelyikük felszállhasson a mennybe, és újjászülethessen. A film csupán ehhez igazodik azzal, hogy úgy válogatta össze a szereplőit, mintha egy bekötött szemű ember dartsozná ki egy véletlengenerátorral alkotott mezőnyből (Judi Dench ÉS Taylor Swift ÉS Reber Wilson ÉS Ian McKellen ÉS Idris Elba ÉS Jennifer Hudson), majd megfejelték egy Szárnyas fejvadász 2049-et idéző, neonfényes látványvilággal, amelyben gigászira nagyított díszletek között balettoznak és énekelnek a lilliputi szereplők. „Emberek, de közben macskák” – álmélkodik James Corden az előzetest megelőlegező kulisszák mögötti videóban, és mi is beleszédülünk a gondolatba.

AZ ELMÚLT 25 ÉV LEGJOBB ZENÉS FILMJEI

A Macskáknak a kilencedik Star Wars-filmmel kell majd versenyeznie a nézők kegyeiért; két éve A legnagyobb showman hasonló helyzetből, Az utolsó Jedikkel egyidőben bemutatva lett bombasiker, nyilván erre bazírozik a Universal, alternatívát nyújtva a Disney blockbusterével szemben. Az az igazság, bármennyire is abszurd az előzetes, felcsigázta az érdeklődésünket, lehet ebből csodálatos katasztrófa is, ami után elkerekedett szemmel nézünk egymásra, hogy ez meg mi a fene volt. Hátrány, hogy Tom Hooper rendező a Nyomorultak adaptációját is közel nézhetetlenné tette, de még mindig kevesebb stresszel jár ezen aggódni, mint a klímaváltozáson.

íme tehát a hagymázas előzetes:

és a színfalak mögötti kedvcsináló, mely szerint ez egy „időszerű történet a befogadás és megváltás fontosságáról”, oké:

https://recorder.blog.hu/2019/07/19/a_macskak-film_elozetese_legvadabb_rem_almainkon_is_tultesz
A Macskák-film előzetese legvadabb (rém)álmainkon is túltesz
süti beállítások módosítása