Amerika is megcsinálhatja a saját Eurovízióját

2019.05.16. 15:58, Gaines

eurovision.jpg

A hatvannegyedik évét taposó Eurovíziós Dalfesztivál pár éven belül megkaphatja amerikai kisöccsét, amelyben országok helyett államok mérkőznének meg extravagáns, giccsközeli és azt bőven meghaladó popprodukcióikkal.

Az ötlet az Európai Műsorsugárzók Uniójától származik – az Eurovízió is az EBU-tagállamok (illetve egy-két toldalék, mint Ausztrália) részvételével szerveződik –, ők bízták meg a svéd Brain Academy gyártócéget, hogy adják el a műsor licenszét az Egyesült Államokban. A lehetőségre egyelőre még nem csapott le egy csatorna vagy műsorszolgáltató sem, de az optimista ötletgazdák így is 2021-es premiert terveznek. „Sportközvetítéseken kívül az Eurovíziós Dalverseny a földkerekség legnagyobb tévésműsora, mely egyesíti a kontinenst, és mindenki szavazhat” – bocsátkozott nem megalapozatlan szuperlatívuszokba Peter Settman, a Brain Academy vezérigazgatója. Mármint, a dalfesztivál aligha jelent gyógyírt az Európán belüli konfliktusokra, de a nézettségi adatokkal nehéz vitatkozni: tavaly az elődöntőkre és a döntőre összesen 186 millióan kapcsoltak, és ebbe nem számolták bele az élő streamet.

INTERJÚNK A TAVALYI EUROVÍZIÓN KONCERTEZŐ AWS-SEL

Az American Song Contest, azaz Amerikai Dalfesztivál címmel ellátott műsorterv hasonló felépítéssel működne, mint az európai változat, azaz az egyes tagállamok megversenyeztetnék a jelöltjüket, amelyek aztán élő adásban, elődöntőkön keresztül menetelnének a nagy döntőig. A bevett gyakorlathoz azután tértek vissza, hogy 2017-ben bejelentettek egy ázsiai változatot, melyben egyetlen estén mérkőzne meg 17 ázsiai–csendes-óceáni ország – ez az élő show még csak idén, december 7-én kerül adásba.

Az amerikai remake híre a 64. Dalfesztivál hetén látott napvilágot, amelyet különösen sok ellentmondás és botrány tarkít, kezdve az ukrán nevezés politikai okú visszavonásától az izraeli rendezőországgal szemben sok zenész által sürgetett bojkottig. A szombati döntőben elméletileg Madonna is fellép, így ő is össztűzbe került, kedden pedig a Reutersnek nyilatkozva így felelt a fellépése visszamondására irányuló kérésekre-követelésekre: „Nem fogom mások politikai céljaitól függővé tenni, hogy zenéljek-e, és mindig fel fogok szólalni az emberi jogok megsértése ellen, bárhol is történjék a világon.” Hozzátette, „megszakad a szíve” az izraeli-palesztin konfliktus áldozatául esett ártatlanokért, és reméli, hamar sikerül megtörni az erőszakos körforgást. Ezzel együtt még egyáltalán nem biztos, hogy Madonna valóban színpadra lép-e a döntőben, az EBU közleménye szerint ugyanis még mindig nincs aláírt szerződésük az énekesnővel, annak híján pedig nem engedhetik koncertezni.

MADONNA LEGUTÓBB MÉG KLÓNOZTA IS MAGÁT ÉLŐBEN

Az idei magyar versenyző, Pápai Joci nem jutott be a fesztivál döntőjébe; most fordult elő először, hogy Magyarország olyasvalakit küldött a versenyre, aki korábban egyszer már szerepelt. (Két éve, 2017-ben nyolcadik lett az Origo című számmal.) A 2019-es dalfesztivál döntője május 18-án, szombaton este lesz, addig hallgassuk meg azt a számot, amit mesterséges intelligencia szerzett több száz meglévő Eurovíziós dal felhasználásával.

PÁPAI JOCIVAL EGY ÉVVEL AZ ELSŐ EUROVÍZIÓS SZEREPLÉSE UTÁN BESZÉLGETTÜNK

és Pápai Joci Az én apám című dala az első elődöntőből:

https://recorder.blog.hu/2019/05/16/amerika_is_megcsinalhatja_a_sajat_euroviziojat
Amerika is megcsinálhatja a saját Eurovízióját
süti beállítások módosítása