Lykke Li csupa női előadóval szervez fesztivált

2019.04.04. 15:42, Gaines

yolafestival_header.jpg

A bánatospop svéd királynője június 6-án, szombaton tart új, egynapos fesztivált Los Angelesben, amelyen csak nők vagy magukat nőnek valló előadók lépnek színpadra. Még nem jelentettek be minden nevet, de az már biztos, hogy ott lesz Charli XCX, Cat Power, CupcakKe és Courtney Love.

Lykke Li az Instagramon hirdette ki az újonnan szervezett, „a nők kortárs művészetének, kultúrájának és zenéjének szentelt” YOLA fesztivált: „Végre itt az idő, hölgyeim, gitáraim! Gyűljünk össze a csillagos égbolt alatt énekelni, táncolni, inni, egymáshoz simulni, és kiállni egymásért!” Az esemény szponzora és névadója az énekes-dalszerző saját mezcalmárkája, amelyet harmadmagával – Yola Jimenezzel és Gina Correll Agliettivel – hozott létre, és elkészítéséhez kizárólag a mexikói Oaxacába valósi nőket alkalmaz a vállalat. A fesztivál headlinere természetesen maga Lykke Li, de fellép rajta kívül CupcakKe, Charli XCX, Megan Thee Stallion, Ambar Lucid, valamint Courtney Love, aki a Chateau Band nevet viselő felállásával akusztikus szettet fog játszani. A bevételek egy része a hajléktalan nőket segítő Downtown’s Women’s Centerhez folyik be, ez az a szervezet, ami számára Jenny Lewis is adományokat gyűjtött egy hónappal ezelőtti lemezhallgató buliján.

A SVÉD CSAJPOPNÁL NINCSEN JOBB MANAPSÁG

A női egyenjogúság terén van még mit behoznia a fesztiváloknak. Tavaly több mint 100 fesztivál adta a nevét egy nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célkitűzései szerint 2022-re fele-fele arányban képviseltessék magukat a női előadók az aláírók felhozatalában. Egy friss reprezentatív felmérés alapján pedig az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 50 százalékban nők vásárolnak kezdőként gitárokat. Léteznek természetesen már női előadókra fókuszáló fesztiválok – elég csak a hazánkban is meghonosodott Ladyfestre gondolni –, sőt, tavaly nyáron egy új svéd fesztivál, a Statement azt is megkísérelte, hogy a közönséget is kizárólag nők, nonbináris és transznemű emberek alkossák. A „férfiaktól mentes” rendezvény szervezőit utóbb a svéd diszkriminációs ombudsmani hivatal elmarasztalta a diszkriminációellenes jogszabályok megsértése miatt. A szervezők nem értettek egyet a döntéssel, de ezen felül nem kommentálták, mondván, „azzal vannak elfoglalva, hogy megváltoztassák a világot”.

A NŐK A MAGYAR ELEKTRONIKUS ZENÉT IS MEGVÁLTOZTATJÁK

yolafestival.jpg

 

 

https://recorder.blog.hu/2019/04/04/lykke_li_csupa_noi_eloadoval_szervez_fesztivalt
Lykke Li csupa női előadóval szervez fesztivált
süti beállítások módosítása