Agyonlőtték Kevin Fretet, a nyíltan meleg latin rappert

2019.01.11. 13:00, Gaines

fret.jpg

A 24 éves Puerto Ricó-i Kevin Fretet egy tavaly áprilisi interjúban a latin trap első olyan előadójának nevezték, aki nyíltan vállalja melegségét, San Juanban lőtték le csütörtökön reggel motorozás közben; a halálhírt Fret menedzsere megerősítette a Billboardnak.

Fret Soy Asi című számával tavaly áprilisban lépett be a latin trap színtérbe, ami a 2010-es években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a karibi térségben, és vezéralakjai – Bad Bunny vagy OzunaCardi B-vel is dolgoztak már együtt. Klipjeiben tudatosan és nyíltan szembement a műfajhoz tartozó elvárásokkal a saját megjelenését illetően: noha mind a Soy Asi videójában, mind a Mike Duran Diferente című számában vállalt vendégeskedésénél ott vannak a tipikus kellékek – a gépfegyver, a fukszok, a twerkelő csajok –, Fret glitterruhában, szivárványszínű meshfelsőben és hosszú műszempillákkal szerepel, és a Soy Asi színvilága, a rózsaszín, lila és kék neonfények az LMBTQ-közösségben „biszexuális világításnak” elkeresztelt palettát használja. „Olyan ember vagyok, akit nem érdekel, mások mit mondanak rólam” – nyilatkozta még tavaly a Paper magazinnak. – „Sok fiatal meleg srác és leszbikus lány példaképként tekint rám, mert azt látják, hogy hűha, ha ő vállalja magát, és nem érdekli, ki mit szól hozzá, akkor nekem is sikerülhet.”

A rapper az elmúlt egy évben több ellentmondásos helyzetbe is került: egy tavalyi interjúban például azt mondta, számára a homoszexualitás döntés kérdése volt – Fret szigorúan vallásos neveltetésben részesült –, júniusban pedig tettlegességgel vádolták, miután állítása szerint a szexuális irányultsága miatt rátámadtak, ő pedig hozzávágott egy fémpalackot a támadójához. Egy New Yorkban élő Puerto Ricó-i író-aktivista azt mondta róla, reményt adott a hozzá hasonlóknak, akik a szexualitásuk miatt terrorizálásnak és zaklatásnak vannak kitéve: „Kevin Fret üdítően új nézőpontot jelenített meg egy rendkívül homofób és ultramacsó zenei műfajban.

Ősszel egy riválisa homofób fenyegetéssel illette dalszövegében a rappert, ezért egyesek gyűlöletből elkövetett bűncselekményt sejtenek a halála hátterében, de a rendőrség egyelőre nem árult el semmit a lehetséges indítékokról. A gyilkosság a Puerto Ricót az elmúlt hetekben elborító erőszakhullám újabb fejezete; eddig idén 22 embert öltek meg az országban.

Címkék: gyász trap kevin fret
https://recorder.blog.hu/2019/01/11/agyonlottek_kevin_fretet_a_nyiltan_meleg_latin_rappert
Agyonlőtték Kevin Fretet, a nyíltan meleg latin rappert
süti beállítások módosítása