Kendrick Lamar végre megtörheti az átkot? Íme, a Grammy-jelölések!

2018.12.10. 12:54, Gaines

grammy.jpg

Február 10-én tartják a 61. Grammy-díjátadó gálát, és a pénteken bejelentett jelöltlista alapján érdekes harcoknak nézhetünk elébe. Már csak azért is, mert több kategóriában – beleértve a négy nagyot – az eddig megszokott öt helyett immár nyolc jelölt fog versengeni a díjakért. A mezőnyt 11 jelöléssel Kendrick Lamar vezeti, mögötte Drake 7 jelölésével, aki idén 8 milliárd streammel vezeti a Spotify hallgatási listáit. De akadnak mellőzött Grammy-kedvencek is.

A díjkiosztón gyakran tapasztalható faramuci jelöléseket – és díjazásokat – remekül illusztrálja, ha elővesszük párhuzamként a 2016-os, 58. díjátadót. Emlékezetes, hogy az év kritikailag legelismertebb albuma, Kendrick Lamar To Pimp A Butterflyja elől Taylor Swift elhappolta az év albumának járó szobrot az 1989-cel. Na, ez sokat vitatott döntés idén nem ismétlődhet meg, Swift Reputation című lemeze ugyanis mindössze egy szem kategóriában, a legjobb popalbum díjáért indulhat. Ebben a kategóriában többek között Ariana Grandéval kell versenyre kelnie, aki karrierje egyik legerősebb évét zárta, népszerűbb, mint valaha – ennek ellenére ő is csak két pop kategóriában mérkőzhet meg (a popalbum mellett a legjobb szóló popénekes teljesítményért járó Grammy-díjat zsebelheti be a God Is A Woman című dallal).

ARIANA GANDE GRAMMY-JELÖLT KORHATÁROS KLIPJE CSAK EGY KATTINTÁSRA


Kendrick Lamar ezzel szemben idén akár meg is törhet egy átkot: hiába imádja őt a Grammy, és halmozza el díjakkal a rap műfaji kategóriákban, az év albuma, az év felvétele és az év dala eddig egyszer sem lett az övé. Most mindhárom kategóriában esélyes, és ironikus lenne, ha a Fekete párduchoz készített filmzenealbummal kárpótolnák a To Pimp A Butterfly vagy a DAMN. kikosarazásáért (az All The Stars című számmal indulhat a dalért és felvételért).

Nagy változás, hogy a Grammy 61 éves történetében idén először bővítik ki a fő kategóriák jelöltjeinek számát, válaszul azokra a kritikákra, amelyek a tavalyi díjátadót érték a női előadók alulreprezentáltságát illetően (az év albuma kategóriában Lorde volt az egyetlen női előadó, és az egyetlen, akit nem kértek fel arra, hogy a saját zenéjével lépjen fel). A bővítés célt ért: az év albuma jelöltjei között szerepel Cardi B (Invasion Of Privacy), Brandi Carlile (By The Way, I Forgive You), H.E.R. (H.E.R.), Janelle Monáe (Dirty Computer) és Kacey Musgrave (Golden Hour). Lady Gaga a Csillag születik gigaslágerével, a Shallow című duettel verseng Bradley Cooperrel karöltve, a legjobb új előadó mezőnyét pedig Dua Lipa, Bebe Rexha, Jorja Smith, Chloe x Halle és Margo Price erősíti (a H.E.R.-rel kiegészülve így a 8 jelölésből 6-ot női előadók csíptek meg).

ALAPOSAN UTÁNAJÁRTUNK A TAVALYI GRAMMY-BOTRÁNYNAK


A jelöltek között nem szabad megfeledkezni Childish Gambinóról (öt jelölést szerzett, ebből négyet a This Is America című számmal), említést érdemel még Post Malone (négy jelölés, köztük az év felvétele és év albuma), de jelölték St. Vincentet, a Deafheavent, SOPHIE-t, az Arctic Monkeyst, Björköt, és karrierje során idén először Sufjan Stevenst is, a Szólíts a neveden című film betétdaláért, a Mystery Of Love-ért. Íme a teljes lista.


Ízelítő a jelöltek közül:

https://recorder.blog.hu/2018/12/10/kendrick_lamar_vegre_megtorheti_az_atkot_ime_a_grammy-jelolesek
Kendrick Lamar végre megtörheti az átkot? Íme, a Grammy-jelölések!
süti beállítások módosítása