Ezért van a pendrive nálam csőre töltve - Rec.hu

2018.11.29. 18:49, RRRecorder

 ivan_and_the_parazol_nr_1003.jpg

Szakítás droppal, szimbolikusan csókolózó lányok, szerethetően szeszélyes ősz. Szelfizés Budapesten, ordas döngölés Jamaicában, szintik az űrben. Legendás grunge, nyers groove-ok, visszatért posztrock - és még witch house-t is találtunk az internet mélyén! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Polonkai Tamás a magyar grunge és stoner legendás alakja, tagja volt a pont 25 éve alakult Polly Is Deadnek (lásd a magyar stoner történetét bemutató cikkünket), játszott a Napok Romjaiban és a Bálnalovasban. Pearls Of Long Loved Years néven tavaly alapított új együttest, és most itt a bemutatkozó nagylemez, a Budapest, Eger, no meg Seatlle közös földrajzi koordinátájáról elnevezett The 47th Parallel North. A Lángoló Gitárokon debütált lemezen a grunge és stoner persze a fő irány, de ezen belül slágeresebb dalok, elemeltebb balladák és súlyosabb riffelés is hallható, tehát széles skálát jár be az érezhetően hatalmas műgonddal készült album. Facebook


Norwell
számos pompás kiadvánnyal örvendeztette meg idén a szintetizátorok rajongóit, legutóbb szeptemberben egy űracid EP-vel, Az új, Illúzió című albumról ezt posztolta: "mindig szerettem volna írni egy lemezt dobok nélkül. Dalokat, amikben a ritmust csak a dallamok határozzák meg." A hét szám a Norwelltől megszokott szintibűvölés, egy részük szép türelmesen visz magával ki az űrbe, más részük - például az a kettő, amiket "a moduláris szintik urával", Alpárral készített - a nyugalom megzavarására alkalmas, ám persze épp ezért izgalmas szintihangzásokat, illetve eltévedt szólamokat is tartalmaz. Facebook


Még épp időben jelent neg Yasda Little Autumn Tales című EP-je, hogy beférjen az őszbe, naptári értelemben. De ez nem az az ősz, amiről a zenei újságírók mindig írnak, miszerint meleg teával hátradőlsz a kandalló mellett, és ambientet, dream popot, smooth jazzt vagy ilyesmit hallgatsz. Yasda a színes, szeszélyes, de szerethető őszt örökíti meg, mert ilyen is van, még ha ez ebben a pillanatban nem is látszik. Akusztikus hangszerek játszanak szétcsúszó dallamocskákat, a dobok is összevissza szaladnak, elektronika és koppanások, nyikorgások, kukorékolás és gyerekhangok keringenek mindezek körül. Folyamatosan a káosz határán egyensúlyozó, ám csodával határos módon egyben maradó számok ezek, amiket nagyon lehet szeretni. Szerencse, hogy a budapesti zenész az év elején egy 14 számos gyűjteményt is kirakott a Bandcampre. Facebook


A S O N Y A ugye annak idején az első klipjével feltűnést keltett, majd jött a Celine Gibassier EP, amit itt a Recorderen mutattunk be - és ennek immár négy éve. No de októberben végre elkészült a folytatás, az In Another World, ami ismét a rock és a posztrock között helyezkedik el valahol, majdnem dalszerű számokkal, de közben mégsem egészen, de közben mégis hatásos. A címadó számban Norbert Kristof vendégszerepel, ahhoz készült egy új klip, ami megint erős - bár annyiban megtévesztő, hogy ez a kimagaslóan a leg(dream)poposabb és egyben legszintiközpontúbb szám az EP-n. A premier a Stenken volt. Facebook, legközelebbi koncert: december 1., Akvárium (az Apey & The Pea előtt).


Az Ivan And The Parazol Amerikában, az EastWest stúdióban, Wil Anspach producerrel felvett lemezét nagyon várjuk már, de jövő tavaszig ki kell bírni. Most azért itt van egy szám róla. "A Nr. 1003 hidat képez az Ivan And The Parazol eddigi világa és a mostani között. Azt a traumát próbálja feldolgozni, ami a zenekart érte: alapító basszusgitárosunk, Tarnai János egy komoly betegség miatt lassan már két éve nem áll velünk a színpadon. Valahogy a dal is sugallja ezt a lebegést a semmiben" - mondta Vitáris Iván a 24.hu-nak. A klipben van meztelenség és csókolózó lányok, de most csaltunk, mert ez igaz ugyan, valójában ez egy nehezen felfejthető, sok szimbólummal dolgozó (és filmre forgatott) videó. Miki357 rendezte, és szerinte "talán csak a sokadik nézés után fejthető fel igazán". A számot szeretik Németországban és Ausztriában is. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: december 14., Roncsbár, Debrecen.


Még az év elején jelent meg Indigó Salt című nagylemeze. "Art pop, progresszív jazz és elektronika találkozása" a hivatalos leírás, "izgalmas zenei ötletekkel és erős - főként a melankólia felé hajló - hangulatokkal hozza össze a különböző műfajokból érkező megoldásokat" - ezt meg mi írtuk. Most elkészült a klip a Palágyi Ildikó hangját középpontba állító, nemcsak címében északias Northern Songhoz. Az animációs videó mind ráérős ritmusában, mind dramaturgiájában passzol hozzá, pedig Ászity Boglárka teljesen szabad kezet kapott hozzá. A videó születéséről a Stenken lehet bővebben olvasni. Facebook, legközelebbi koncert: december 6., Tinta Art Café.


Mint azt ebből az interjúból - és a hozzá készült exkluzív mixből - tudja a kedves olvasó, tíz éve indult SuperStereo szólópályája. Erről szól az új klipes dal, amit rendhagyó módon végig ő ad elő, mivel hát róla szól. A SzeretlekMagyarország.hu-n bemutatott szám stílusa a tőle megszokott popos elektronika. Jóval meglepőbb viszont Laskai Viktor idén bemutatkozott Milk & Money alteregójának új száma, ami a napfényes jamaicázás és az ordas döngölés között ugrál - csudajó móka. SuperStereo FacebookMilk & Money Facebook.


Korábban szerepelt már a rovatban Miskovits és Fehér Holló egy száma, akik ügyesen ültetik át a trapet a magyar mainstreamközeli közegbe. Az új klip szakítós, merthogy "sokan mondták, hogy csak szerelmes dalokat írunk, ezért most megmutatjuk, hogy tudunk mi ilyet is" - olvasható a sajtóanyagban. Külön jól sikerült a kivételesen nemcsak úgy "legyen, mert kell" alapon bedobott, hanem érzelmileg megindokolt, fémes drop. Miskovits FacebookFehér Holló Facebook, legközelebbi buli: november 30., Ötkert.


A Budapest Voices új videójában az Emil.RuleZ! 2001-es slágerét, a Zazie az ágybant dolgozta át a capella változatba. A klipben a tagok Budapest különféle helyszínein (rögtön és nem rögtön felismerhetőkön) selfie-videózzák magukat. Ennyi történik, de ez elég is egy hangulatos, kedves videóhoz. A szám a Kislemez című kislemezen van rajta, vagyis egy kisméretű (8 cm) CD-n, amit kézzel készült karácsonyfa-díszbe csomagoltak bele. Hallható még rajta egy Generál-feldolgozás, valamint egy karácsonyi hangulatú saját dal, itt hallgatható meg online, díszcsomagolás nélkül. Honlap, Facebook, újévi nagykoncertek: január 4. és január 5., Marczibányi Téri Művelődési Központ.


Két koncertlemez. A Deley pszichedelikus-elektronikus posztrockot játszó zenekar 2016-ban itt a Recorderen mutatta be Sounds Of Silence című EP-jét, és most két év után egy koncertlemezzel álltak elő. Az ilyen zene élőben az igazán hatásos, és még ha a felvételen a vetítést nélkülözni is vagyunk kénytelenek, azért működik a a Clutch címre keresztelt album. A nyolc számból kettő új, a többi rajta volt az első két EP-n; mint írják, a hangzás azért sokat változott az éveken át tartó kísérletezések által, főleg a szintik terén. A felvétel "szinte véletlenül" készült az azóta bezárt Kuplungban. Facebook, legközelebbi koncert: december 13., Robot.


A Gyárfás-Premecz Organ Trio - aminek tagjai Gyárfás István gitáros és Premecz Mátyás hammondos mellett Jeszenszky György dobos - még márciusban jelentette meg az Organ Grinder's Suite című albumát, meghallgatható itt. A groove-os, soulos instrumentális jazz a hangzás adta korlátokon belül meglehetősen sokszínű volt. Most pedig itt egy koncertalbum, Szegeden rögzítették néhány nappal a megjelenése előtt. Ezen a hangzás nyersebb (kissé torz, de jól áll neki), a tempó pörgősebb, a zene ennek megfelelően sodróbb. Korántsem csak jazzrajongóknak ajánlott. Premecz Mátyás FacebookGyárfás István Facebook.


S ▲DC ▲ TT
, mint a névből kitalálhatja minden kicsit is tapasztalt zenehallgató, witch house-t játszik, az alábbi szép című EP (azért vannak olvasható betűk is elrejtve benne) a második kiadványa. Viszonylag harsányan indul, aztán nyomott és sötét ambientbe megy át, az *ERASURE című számban némi rituális és ipari felhangokkal, hogy egy hosszú, szinte teljesen lefojtott minimáldrone-ba fusson bele. Pont azért érdekes és hatásos, mert nem dörgöli a képünkbe a hangulatát.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/11/29/ezert_van_a_pendrive_nalam_csore_toltve_rec_hu
Ezért van a pendrive nálam csőre töltve - Rec.hu
süti beállítások módosítása