EP-premier! Deley: Sounds Of Science

2016.09.08. 11:00, Frontrecorder

deley_bfoto.jpg

A 2012-ben alakul, beszédes nevű Deley instrumentális zenéjében posztrock-hömpölygés keveredik elszállós elektronikával, hipnotikus-tripes hatással, a produkció szerves részét képező vizuális rásegítéssel. A budapesti zenekar a 2013-as bemutatkozó EP-je (Adventures In Psychoacoustics) után most bocsájtja ki második anyagát, mely több szempontból is korszakváltást jelöl. Tudományos hangörvények következnek!

Az elmúlt pár évet a rendszeres koncertezés mellett a Deley (Laukó Péter - gitár, Ribényi Gergő - basszusgitár, Kovács Zoltán - dob, Székelyi Szabolcs - billentyű, Molnár János - vj) az új lemezanyag koncepciójának kidolgozásával, dalírással, a vizuál megtervezésével töltötte. Időközben tavaly történt egy tagcsere a zenekarban: Markos Levente billentyűs helyére Székely Szabolcs került, ami nemcsak személyi, de hangzásbeli változást is hozott. "Az új számokon még a korábbi billentyűssel dolgoztunk, akit tavaly Székelyi Szabi váltott. Ez egyúttal egy fontos momentuma lett az EP-nek, ugyanis Szabival teljesen átírtuk az elektronikát, ami olyan szinten megváltoztatta a számokat, hogy gyakorlatilag egy teljesen úgy anyagot kaptunk. Ráadásul ez a koncerteken is új élményt jelentett, számunkra is" - mesélik. A felvételek első részét tavaly nyáron végezték, aztán novemberben felvették a szintis részeket, végül a keverés és mastering idén tavasszal zajlott, immár profi körülmények között. "Az első lemezhez képest – amit a gitárosunk egy laptopon kevert, otthon – hatalmasat léptünk előre, hiszen ezt az EP-t már a budapesti Kazoo Hangstúdióban rögzítettük és kevertük, majd a masteringet a debreceni Hangart Stúdióban hoztunk össze."

Az EP Sounds Of Science címet kapta, egy éjszakába nyúló beszélgetés hatására, amikor valaki úgy jellemezte a Deley zenéjét, hogy olyan, amit kutatáshoz ajánlana tudósoknak. A számokat pedig így jellemzi röviden a zenekar:

Western Digital

"A nyitószám a végén feltűnő western-gitártémáról kapta a címét - élőben még savasabb. És Peti kedvence, ez fontos."

Unusual Wiring Of Our Minds

"Általában sokat pöcsölünk egy-egy számmal, de ez ebből a szempontból kivétel. Egy próbahelyi jammelésből alakult ki, és két próba alatt össze is állt. Persze azóta is csiszolódik, ráadásul az új szintivel élőben újabb rétegeket is kapott. Nem mellékesen koncerten nagyon szokták szeretni, ez a tapasztalat."

Nightgarden

"Ez is egy olyan szám, amiben egyszer van a refrén. A címét az In The Nightgarden (Szép álmokat, gyerekek!) című gyereksorozatról kapta, amit akkoriban sokat nézett a basszusgitáros, Gergő. A szürreális asszociáció ellenére ez talán a legegyenesebb számunk."

The Holmes-Watson Effect

"Nem titok, hogy nálunk általában próbahelyi jammelésekből indulnak a számok, ez viszont nem. Péter és Levente írták otthon egy hétvége alatt, és a próbateremben csak egyszerűen összeraktuk, finomítottuk. A cím a szám felépítésére utal, miszerint az eleje okosabb, mint a vége."


A Sounds Of Science EP élő lemezbemutatója szeptember 23-án lesz a Gozsdu Manó Klubban (Facebook-esemény), a stúdióverziója alább rögtön végighallgatható 

https://recorder.blog.hu/2016/09/08/ep-premier_deley_sounds_of_science
EP-premier! Deley: Sounds Of Science
süti beállítások módosítása