EP-premier! Minimyst: Infernal and Supernal Songs on Demand

2018.11.09. 15:04, Gaines

minimyst_2_2.jpg

A Minimyst, azaz Mészáros István énekes-dalszerző három plusz egy tagú zenekarrá bővült projektjének új angol nyelvű anyagáról egy hónapja már megmutattunk egy kedvcsináló dalt – a hozzá tartozó tengeri szörnyes klippel –, most pedig elkészült az öt plusz egy számos EP.

Ahogy a Death Cab For Cutie-s indie-t (vagy tán The Postal Service-es indielectronicát) megidéző Mailand már előrevetítette, az Infernal and Supernal Songs on Demand című album részben megújult hangzással viszi tovább a bemutatkozó EP-vel, a 2015-ös Hard Water nagylemezzel és az egy évvel későbbi Venus EP-vel eddig járt utat. A szintiktől sem kell ugyan búcsút vennünk, de az artpop elektronikát klasszikusabb zenekari felállás, artrock/indie rock megszólalás váltja fel.

minimyst_1500x1500_spotify_logo.pngA lemez létrejöttéről Benedetti Péter basszusgitáros így fogalmazott: „Ez az első olyan anyagunk, ami teljes mértékben nélkülözi az elektronikus alapokat. Került rá három, eddig még kiadatlan dal (Mailand, Sentinels, Promises), és kettő még a legutóbbi Venus című ep-ről (Surprise, Uncatchable) újraértelmezve, áthangszerelve, plusz egy bónusz outro a Mailand című dalhoz. A dalokat és szövegeket szokás szerint Isti szerezte, de trióban dolgoztuk ki majd demóztuk fel (Mészáros István – gitár, ének, Benedetti Péter – basszus, Sándor Dani – dob). Ezek után felkértük Weil Andrist (Ethnofil, Kistehén), hogy hangszerelje, tegyen rá billentyűket, vokálokat. Miután ez is megvolt, a Kistehén próbatermében és Andris lakásában párhuzamosan készültek a felvételek, rengeteg hangszert felhasználva, speckó vintage dobszettekkel, gitárokkal, énekmikrofonokkal, amik Andris gyűjteményében vannak. A keverés és a mastering is az ő munkáját dicséri, és állandó vendégként ő egészíti ki a trió felállást a felvételeken és a színpadon is – a mi kis "jolly jokerünk".


A dalokat a szóban forgó „jolly joker”, azaz Weil Andris egyenként is kommentálta.

Mailand:

Talán az első, vagy második demo volt, aminek nekiálltam. Tetszett az egész dal, de a refrénben volt valami furcsa diszkó hangulat. Valószínű Dani groove-ja húzta ebbe az irányba, erre reagált a ritmikus idióta szinti téma és vele a szinti basszus. A verze szép atmoszférikus, jó kis kontraszt lett a két rész között.

Mailand Outro:

Bár az outro ötlete a zenekaré, mégis kicsit saját gyereknek tekintem a Mailand utóéletét. Az egész alapja egy nagyon szép bass loop, erre épül Dani bő kétperces dobolós fejlődése, amire játszottam némi Rhodes-ot és visszaemlékezés hangulatban behoztam vokál elemeket a Mailandból. Érzelmileg ez e két trekk nekem teljesen összefonódik, egymás után hallgatva a kettőt talán a klip folytatása is kirajzolódik az ember előtt.

Sentinels:

Érdekes, azt hiszem a Sentinels távolodott el a legmesszebb az eredeti srácoktól kapott demótól. Hangulati hullámvasazás az egész a nyomasztó verzétől a megnyugtatóbb bridge aztán megint valami furcsa rész a végén meg ez a sok old-school gitározás azt se tudom hol jár a fejem, izgalmas kaland lett.

Surprise:

Ezt a dalt azért szeretem, mert valahogy minden egyértelmű benne. Automatikusan jöttek a vokálok, az egész dalszerű mivolta nagyon erős és tetszik a kicsit klasszikusabb rock refrén.

Uncatchable:

Keserédes, szomorkás, de mégis kedves és dreamy. Egyszerű, egyenes. Nekem most ez a kedvencem. Remélem készül hozzá videó is, nagyon kíváncsi lennék rá.


és az Infernal and Supernal Songs on Demand című, klippel induló, 4+1 számmal folytatódó lemez:

borító: Turai Balázs
Minimyst Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2018/11/09/ep-premier_minimyst_infernal_and_supernal_songs_on_demand
EP-premier! Minimyst: Infernal and Supernal Songs on Demand
süti beállítások módosítása