Meghalt Charles Aznavour

2018.10.01. 15:58, Gaines

aznavour.jpg

A világhírű francia sanzonénekes 94 éves korában hunyt el, hosszú pályafutása alatt több mint 1000 dalt szerzett, nyolc nyelven énekelt és 180 millió lemezt adott el.

A „francia Frank Sinatrának” is aposztrofált Charles Aznavour örmény bevándorlók gyermekeként született 1924-ben, Párizsban. Édesapja éttermekben énekelt, és hamar megfertőzte a kis Charlest a zene szeretetével, a fiú ugyanis kilencévesen otthagyta az iskolát. Eleinte gyerekszínészként és táncosként kezdett dolgozni, majd a náci megszállás alatt álló Párizs mulatóiban rendezett kabaréműsorokban lépett fel, miközben szülei az ellenállással együttműködve zsidókat, kommunistákat, és más üldözötteket bujtattak a lakásukban.

Az első ugródeszkát Édith Piafnak köszönheti, aki 1946-ban a szárnyai alá vette: az énekesnő előtt léphetett fel a Moulin Rouge-ban. „Olyanok voltunk, mint az unokatestvérek” – mesélte 2015-ben a Guardiannek. „Hihetetlen cinkosok. Soha nem folytattam vele szerelmi viszonyt: ez mentett meg minket.” Később nemcsak vele működött közre, hanem Sinatrával, Fred Astaire-rel, Ray Charlesszal, Liza Minellivel, Elton Johnnal, Serge Gainsbourg-val és Bob Dylannel is, aki minden idők egyik legjobb élő előadójának nevezte.

Melankolikus sanzonjait ő maga a francia nemzeti kultúra alapvető részének, a francia szellemiség tükörképének tekintette, bár a francia kritikusok eleinte nem voltak elragadtatva tőle, és csak az ötvenes évek végére enyhültek meg iránta. Legnagyobb nemzetközi sikerét kétségkívül az 1974-es She című balladával aratta, különösen az Egyesült Királyságban; Aznavour öt nyelven rögzítette a számot (angolul, franciául, olaszul, spanyolul és németül), magyarul Máté Péter feldolgozásában ismerhetjük.

Temérdek lemez, musical, sőt, filmszerep sorjázik a neve alatt (a Lőj a zongoristára! című Truffaut-film, a Tíz kicsi indián 1974-es feldolgozása, és a Bádogdob a legnevezetesebbek). 1998-ban az évszázad szórakoztatójának kiáltották ki a CNN-nél; 2009-ben Svájc örmény nagykövetének nevezték ki, és ő képviselte Örményországot az ENSZ genfi központjában. Még a közelmúltban is zenélt, novemberben hét estés francia-svájci turnéra indult volna.

https://recorder.blog.hu/2018/10/01/meghalt_charles_aznavour
Meghalt Charles Aznavour
süti beállítások módosítása