Az ember arra való, hogy szórakoztassa az androidokat

2018.07.10. 09:55, Gaines

palo.png

A Years & Years három éve jelentette meg debütalbumát, a BBC Sound of 2015 lista első helyén végzett brit formáció második lemezével még feljebb teheti a lécet. Az új anyagot ambiciózus kisfilm kíséri.

Nagy divat, hogy a neves előadók már nem pusztán klipeket készítenek az új számaikhoz, hanem vizuális albumokat adnak ki, ahol egy komplett történetet mesélnek el valamilyen koncepció mentén a lemezük anyagával. Ez a történet sokszor disztópia: a Family Feud negyed órás kisfilmjében Jay-Z sztárok tömkelegével vezet a távoli jövőbe, Janelle Monáe első videóiban kitalált magának egy android alteregót, a Dirty Computerhez készült futurisztikus filmben pedig agymosás alá próbálják vetni a lázadást elnyomó rendszerben.

DIRTY COMPUTER LEMEZKRITIKÁNK

Az elektropopos Years & Years (voltunk a koncertjükön, interjúztunk velük) most hasonlóan nagyszabású, negyed órás, Thaiföldön forgatott videóval harangozza be második nagylemezét, a Palo Santót. Mint ahogy az ilyen kisfilmeknél lenni szokott, hét-nyolc perc is eltelik, mire zenét hallhatunk, addig megismerhetjük a Fred Rowson rendező és a frontember Olly Alexander által vizionált allegóriát. Palo Santo világát androidok népesítik be, amelyek embereket hajtanak fel, hogy szórakoztassák őket, mert másképp nem tudják megtapasztalni az érzelmeket. Egy ilyen embert játszik Alexander, akinek minden este kabaréban kell fellépnie az androidok előtt.

A hosszú klip képi világát többek közt a Csak Isten bocsáthat meg című film inspirálta (onnan kölcsönöztek egy színészt, a főhős gazdáját/szeretőjét játszó thai Vithaya Pansringarmot), ciánkék és magenta neonfényben táncol a leopárdmintás ruhájú Alexander, még Judi Dench is megszólal a város hangjaként. (Egyéb ihlető források Alexander szerint: Showgirls, Muppets, Twin Peaks.) A Dirty Computerhez hasonlóan önálló filmként és sztoriként ez a vizuális album is túl vázlatos, úgy nem állja meg a helyét, de zenei illusztrációnak tökéletes.


A lemez, rajta a videóban felcsendülő If You’re Over Me és Sanctify című számokkal, már streamelhető és megvásárolható. Most pedig jöhet a kisfilm.

Címkék: years and years
https://recorder.blog.hu/2018/07/10/az_ember_arra_valo_hogy_szorakoztassa_az_androidokat
Az ember arra való, hogy szórakoztassa az androidokat
süti beállítások módosítása