Az alapító atyák munkáját alapító anyák hozzák helyre

2018.01.12. 11:07, RRRecorder

family_feud.jpg

Jay-Z új, több száz évnyi jövőt átfogó videójában a nemzeti és családi viszálykodás fonódik össze.

Jay-Z 2017-es, 4:44 című albumához több - itt a Recorderen is, az év legjobb klipjeit bemutató cikkünkben - ünnepelt videó készült. A legutóbbi a Family Feud, ami a Jay-Z és sztártársai tulajdonában lévő Tidalra még az év végén került fel, a YouTube-ra a napokban érkezett meg.

Igazi A-listás sztárparádé: a rendezője Ava DuVernay, akit első fekete női rendezőként jelöltek Oscarra (Selma című filmjével), a szereplők között pedig ott van Michael B. Jordan, Thandie Newton, Jessica Chastain, Brie Larson, Rosario Dawson, Rashida Jones és sokan mások. A Moonlighthoz hasonlóan ez is egy olyan rövidfilm, amiben maga a Jay-Z-szám csak későn kerül elő - előtte a filmzene jellegű zenét Flying Lotus írta.

A Family Feud nagyszabású, több évszázadot átölelő történelmi vízió, amiben van egy kis kettős gyilkosságos királydráma; kiderül, hogy a jövőben két elnöke lesz az Egyesült Államoknak, az egyik egy őslakos nő, a másik egy fekete férfi. A jövőben játszódó jelenetek közül a legnagyobb visszhangot persze az váltotta ki, amiben az alapító anyák átírják az alapító atyák alkotmányát.

A cím és a refrén is kettős értelmű: az, hogy "ha a családban viszály van, senki nem nyertes", vonatkozik egyrészt a konkrét családra - ezen belül is Jay-Z családjára -, másrészt a nemzetre mint családra. Van egy egyértelmű oldalvágás Trumpnak, bár név nélkül említik azt, aki "úgy akarta naggyá tenni Amerikát, hogy félelmet gerjesztett az emberek között". A klip második része jut el a nagy történelmi kérdésektől a családig; itt Jay-Z gyónásképpen rappel feleségének mint papnőnek, és szóba kerül hűtlensége: név szerint az a Becky, aki Beyoncé Sorry-jában ("Becky with the good hair") került be a popzene panteonjába.

Címkék: jay-z
https://recorder.blog.hu/2018/01/12/az_alapito_atyak_munkajat_alapito_anyak_hozzak_helyre
Az alapító atyák munkáját alapító anyák hozzák helyre
süti beállítások módosítása