Mount Eerie: Now Only (lemezkritika)

2018.05.10. 08:03, rerecorder

mount_eerie_2.jpg

Mount Eerie a katartikus A Crow Looked At Me lemezt (ami a Recorderen 2017-ben az év albuma lett) egy nem kevésbé megrázó LP-vel folytatta.

mount-eerie-now-only_1.jpgKiadó: P.W. Elverum & Sun

Megjelenés: 2018. április

Stílus: lo-fi folk

Kulcsdal: Distortion

Amikor tavaly kijött Phil Elverum A Crow Looked At Me című lemeze, akkor akinek van szíve, csak könnyeit visszafojtva kapkodta a levegőt. A Now Only lényegében ugyanezt csinálja velünk. Ugyanis Elverum ismét a tavaly hirtelen elhunyt, szintén zenész feleségének írt egy ultraszemélyes lemezt. Annyira személyeset, hogy akiben van jóérzés, az zavarba esik, mert olyan, mintha egy ismeretlen legmélyebb érzéseit kellene hallgatnia, amihez neki egyébként semmi köze. Az A Crow Looked At Me nem zene volt, hanem zsigeri irodalom, amihez valamit kapirgált Elverum gitáron abban a szobában, ahol meghalt a felesége. Ahhoz képest a Now Only sokkal zeneibb, itt már számok vannak, dallamok, néha betorzuló gitárok, nem motyogás és suttogás, hanem ének. Emiatt ez talán nem annyira megdöbbentő, korszakos műalkotás, mint az előző album, „csak” egy gyönyörű lemez, amin egy percben több finom, bonyolult érzelem van, mint más énekes-dalszerzők egész életművében. „I sing to you” – így kezdődik a lemez, de sokkal nyitottabb kifelé, mint az előző nekrológ-album.

MOUNT EERIE-INTERJÚNKAT ITT OLVASHATJÁTOK.

Elverum hosszú, bonyolult, nem-lineáris narratívában önti elénk nagyon is kitervelt történeteit. Ez már nem a tavalyi sokk szülte Crow, hanem sokkal átgondoltabb alkotás. Viszont ugyanaz a gyászmunka, ami a végleg elvesztett szeretett másik körül forog mániákusan, talán némileg felcsillantva annak a lehetőségét annak, hogy Elverum tovább tud lépni, már pusztán azzal, hogy képes a tárgyilagosságtól elrugaszkodva, mintegy távolról szemlélni magát. Tavaly még azt énekelte, hogy „Death is real / Someone’s there and then they’re not / And it’s not for singing about / It’s not for making into art.” De most megszegte ezt a szabályt, és értelmezni kezdett. Annyira, hogy a címadó szám arról szól, hogy milyen volt turnézni tavaly azzal a nagyon személyes anyaggal, amit Elverum is annyira erősnek érzett, hogy előre figyelmeztette a közönséget az érzelmi megrázkódtatásra. Most ezzel már kicsit viccelni is tud: lalalázva énekli, hogy az emberek rákosak lesznek és meghalnak – és még Skrillex is előkerül.

9.5/10

Kálmán Attila

a friss lemez:


élőben:  

https://recorder.blog.hu/2018/05/10/mount_eerie_now_only_lemezkritika
Mount Eerie: Now Only (lemezkritika)
süti beállítások módosítása