Éljen május 1-je! – magyar zenészek a munkáról

2018.05.01. 13:35, rerecorder

munka.jpg

A munka ünnepe, amit úgy ünneplünk május 1-én, hogy nem dolgozunk (már aki). A Recorder úgy ünnepli, megkérdezett több tucat magyar zenészt, énekest a végzettségéről, legrosszabb és legjobb nem zenés melóiról és arról, hogy meg tud-e élni a zenélésből.

Minden megkérdezettnek ezeket a kérdéseket tettük fel:

1. Ha végzettséged szerinti munkát végeznél most, mi lenne az?
2. Életed legrosszabb melója, ami nem zenei?
3. Életed legjobb melója, ami nem zenei?
4. Mióta élsz zenélésből? Ha nem abból élsz, akkor milyen körülmények között adnád fel a polgári állásodat?


Apey (Apey And The Pea)

1. (nevet) Ezt bóknak veszem, nagyon kedves tőletek, elviekben egy kukás autót vezetnék.

2. Vendéglátós voltam elég sokáig, kemény munka tud lenni. Én kötelezővé tenném, mindenki megtanulna köszönni rendelés előtt.

3. Behangolni a saját gitárjaimat illetve pakolni önmagammak.

4. Nagyjából 3 éve. És úgy cirka 14 évnyi munkámba került végigmászni a létrán, de még bőven van hova fejlődni. Szerencsés vagyok nagyon.


Barkóczi Noémi

1. Igazából azt végzek, animációkat készítek. Bár a végzettségem hivatalosan „mozgókép művész”... na, az mondjuk nem vagyok.

2. Egy ideig recepcióztam, ami tekintve, hogy a mai napig, ha idegen szám hív, vagy pizzát kell rendelnem, hiperventillálok, nem volt nagyon testhezálló.

3. Azt hiszem, a mostani. Szabadúszó motion-designer vagyok (nincs erre jó magyar szó, na)

4. Nem élek belőle. Igazából most nagyon úgy érzem, hogy a zenét szerelemprojektnek kell meghagynom. Volt idő, amikor szerettem volna vele komolyabban foglalkozni, de azt hiszem, sosem tettem fel mindent egy lapra. Magától meg ritkán történik ilyesmi.


Beck Zoltán (30Y)

1. Alighanem ugyanezt csinálnám: azzal a különbséggel, hogy több időm volna olvasni és írni.

2. Minden munkát élveztem, a legnehezebb talán sráckoromban az üveggyári behordó volt. A forró gőz néha kicsapott a futószalag fedőajtajának a kinyitásakor, leégette a kezemet meg az arcomat.

3. Szerettem kirakatot rendezni: a gimi után képesítés nélküli betanított dekoratőr voltam, legendás kirakatokat csináltam, akkor tanultam meg szitázni is. És jónéhány évig piacoztunk az Epivel, rengeteg jó emberrel találkoztunk, szarabbnál szarabb autókat vezettem, alig aludtunk. Figuráns is voltam egy földmérő cégnél, nagyszerű fickókkal dolgoztam együtt – ez közös élmény az öcsémmel, később ő is dolgozott ugyanitt, még mielőtt világhírű dobos lett volna belőle.

4. A Semmi szédítő magasság, szóval a harmadik nagylemez környékén, 2007-ben értünk oda, hogy a zenekar tagjai döntést tudtak hozni erről. Én megtartottam az egyetemi munkámat is. Jó dolog sokféle világban benne lenni, és csak olyan dolgokat csinálni, ami érdekel. Éppen ezért, bármit is csinálok, nem értelmezem állásként.


Bérczesi Róbert (hiperkarma)

1. Rádiós-újságíró.

2. Nincs ilyen.

3. Nincs ilyen.

4. 2000 óta. Polgári állásom sosem volt.


Boggie

1. Francia nyelvtanár.

2. Nincs ilyen. Mindegyiket szerettem valamiért. Babysitterkedtem sokat, meg franciát tanítottam sokat még mielőtt meg tudtam volna élni a zenélésből.

3. Párizsban voltam egy évig babysittere két pici gyereknek. Imádtam!

4. 2014 óta élek a zenélésből. A Parfüm sikere után tudtam abbahagyni a francia oktatást. Azóta nem kell mással foglalkoznom csak a karrieremmel és ez egy rendkívül kiváltságos helyzet.


Csorba Lóci (Lóci játszik)

1. Tanár lennék. Vagy portugált vagy médiát tanítanék középiskolában, mivel portugál nyelv és irodalom, illetve filmtörténet és filmelmélet szakos, tanárképes bölcsész a végzettségem.

2. Fekete-fehér mosogató.

3. Klasszikus zenészek sztorijait gyűjtöttem egy nyáron át egy (sajnos) soha el nem készülő nagyjátékfilmhez.

4. Néhány éve már csak olyan munkáim vannak, aminek valami köze van a zenéléshez.


DJ Bootsie

1. Elsősorban borász vagyok, de a többi iskolámmal kiegészülve a szőlőtermesztéstől a sör, bor, pezsgő, üdítő előállításától a palackozásán át egészen a boltba kerüléséig, sőt, még a promóciójukban, népszerűsítésükben is tevékenykedhetnék.

2. Sokféle munkát csináltam, ezekre visszagondolva egyik sem volt kellemetlen vagy rossz, némelyik kimondottan klassz volt! Zenében viszont volt jópár :))

3. Tizenéves korom végétől több nyári szezont is dolgoztam a Balatonnál pincérként. Az nagyon szuper volt. Azt a keresetemet is lemezekre költöttem. :)

4. Egészen régóta élek zenélésből. Nagyon sokféle dolgot csináltam, csinálok. Az az idő is eljöhet, hogy nem lesz elegendő az élethez a zenével foglalkozni, gyakran gondolok erre is. Ez rossz érzéssel tölt el, de ha az ember ebből akar megélni, akkor fontos, hogy legyen minimum egy “B” terve.


drMáriás (Tudósok)

1. Zenekutató. Végül is valami olyasmi lettem, csak ahelyett, hogy valamelyik izgalmas archívum mélyén matekoznék adatkupacokkal, mikrofonba üvöltök. Nekem ez az izgalmasabb…

2. Egy háromnapos konferencián, amelyet még a háború alatt rendeztek a balkáni országok média-képviselői oktatása és békítése céljára egy toitoi jellegű üvegketrecből, ahol mindenki látott, egy katasztrofális mikrofonon keresztül kellett angol-szerbhorvát nyelven szinkrontolmácsolnom.

3. A Bajza Utcai Általános Iskolában angolóráknak álcázott tudományos szeánszokon a gyerekeken különböző kísérleteket végeztem. Például feltettem nekik dolgozat keretében a kérdést, hogy Mi a Tudomány?, majd a legjobb válaszaikat megzenésítettük a Ne aggyad az agyad című albumunkon.

4. Most már meg tudnék élni a művészetből, de nem mondtam le más munkákról, mert azokat is szeretem. Így például az A38 Hajó honlapját szerkesztem, ami nem tudom polgári vagy metál állás, de izgalmas, s jó a részese lenni. El se hiszem, hogy amit egykor megálmodtunk, az már 15. születésnapját ünnepli, virágzik és jól van.


Egyedi Péter (Óriás)

1. Bölcsész, szóval fogalmam sincs. Bár kommunikáció-szakos is voltam, azzal meg azért foglalkozom.

2. Banki előadó például, a húszas éveim elején, reggel 8-tól 5-ig, szép ingben. Bár a társaság jó volt.

3. Projekt Manager a 2000-es évek elején. Sokat utaztam, világot láttam. De belecsömörlöttem egy idő után, hiszen az "igazi" értelmét nem láttam. A legjobb meló-élményeim a kétkezi munkás dolgok jó levegőn. Azok után lehet a legjobbakat aludni.

4. A zenélés mellett a Fishing on Orfű fesztivál szervezéséből élek. Tök jó így.


Farkas Krisztina (Muzsik és Volkova)

1. Okleveles kommunikáció és médiaszakértő van a diplomámba írva, ez alapján elég sok minden lehetnék.

2. Lehúztam majd’ egy évet a reklámszakmában, ahol csináltam mindent gyártásvezető asszisztens és account manager pozíciónak álcázva a kocsimosáson, számlázáson át a narrációig tényleg mindent. Rossznak nem kifejezetten mondanám, mert nagyon sokat tanultam belőle, de az tény, hogy egy ilyen túlpörgött munkakörnyezet megölte a kreatív énemet és iszonyat stresszel járt. Szinte egyáltalán nem is zenéltem akkor hét hónapig, de legalább rájöttem, hogy ez egyáltalán nem való nekem.

3. Reklámnarrációk és statisztálás, szereplés – azt én nem is tekintem igazán melónak. Jó szórakozás, amiért pénzt is kapok. No meg a rádiózás. Tavaly nyár óta műsorvezető vagyok a Tilosnál. A műsorunk mondjuk könnyűzenei tematikájú, szóval nem mentem nagyon messzire.

4. Úgy 11 éve keresek pénzt ezzel, de mellé még azért bevállalok sokféle dolgot, ami nem zenei, mert nem szeretnék mindenáron zenélésből élni. Gondolok itt arra, hogy nem akarnék például lagzikban játszani, csakhogy elmondhassam, hogy zenéből élek. Inkább akkor kipróbálok különféle melókat, így a zene meg megmaradhat szerelemprojektnek. Most például vendéglátóban keresem meg a mellékest.


Frenk

1. Semmi.

2. Nem volt más melóm.

3. Válasz ugyan az.

4. 16 éves korom óta. Sajna ebben az ügyben nem vagyok túl jó interjúalany.


G. Szabó Hunor (The Qualitons, Jónás Vera Experiment, Mongooz & The Magnet)

1. Jazzdob tanár - művész diplomám van, szóval kábé azt csinálom, annyi különbséggel, hogy nem kizárólag jazzzenekarokban játszom és nem csak dobon.

2. Télen, hajnali újsághordás gimisként.

3. Ilyen nem volt, vagy nem emlékszem.

4. Pontosan 20 éve kezdtem bontogatni a szárnyaim Budapesten, tulajdonképpen azóta csak a zenélésből és/vagy tanításból élek.


Henri Gonzo (Fran Palermo)

1. Semmi.

2. Egy nap, még 14 éves koromban egy haverom elvitt valami kapálós melóra. Egy nagyon nagy földterületen kellett facsemeték körül gyomlálni a negyven fokban. Akkor ez elég szarul ment nekem, pedig valójában szép munka az ilyen. De rengeteg borzasztó munkám volt már, például: óriás kamion feltöltés élelmiszer nagykerben, dolgoztam a Royal Mailnél, ahol 12 órán át matricákat ragasztottam levelekre és a Fedexnél is időztem egy kicsit – az utóbbiak már londoni munkák voltak.

3. Grafikusként dolgozom ide-oda a zene mellett, ezt nagyon szeretem csinálni. Árultam már fagyit is, az sem olyan rossz.

4. Az utóbbi két-három évben kezdtem el keresgetni a zenéből, de hogy meg is éljek belőle, egyszerre csinálok úgy 4-5 projektet, és ha szerencsém van, bejön egy reklámzeneírás...


Hó Márton (Hó Márton és Jégkorszak, Gustave Tiger)

1. Újságíró, és mostanában azt is csinálom, szabadúszóként. Van még egy idegenforgalmi technikus végzettségem is, de azt soha nem hasznosítottam.

2. Hát, sok ilyen volt. Nyomdai kisegítő, statiszta, népszámlálási adatrögzítő, és még sorolhatnám. Gyűlöltem mindegyiket.

3. Az Index aranyerénél, a Velvetnél dolgoztam alig egy évet, de bármennyire furcsán hangzik, szerettem csinálni, nagyon vicces volt. Aztán egyik napról a másikra kirúgták a fél szerkesztőséget, megszorításokra hivatkozva. Én éppen a Bánkitón voltam, amikor telefonon közölték a jó hírt, szóval sikerült angolosan távozni az Indextől, ezúton is köszi!

4. Én lennék a legboldogabb, ha meg tudnék élni a zenélésből.


iamyank

1. Érettségim van csak.

2. Még egyetem alatt (amit nem fejeztem be: programozó matematikus szakra jártam kemény három félévet) éjszakai műszak a veszprémi kerámia gyárban diákmunkában, gyújtógyertya présgépnél.

3. Még programozóként volt egy-két szép pillanat: egy labirintusjátékot kellett csinálnom, amiben az eszköz döntögetésével irányíthattál egy csúszó jégkockát a labirintusban.

4. Lassan öt éve, hogy elhagytam a reklámipart, de azért nem mondanám, hogy klasszikus értelemben véve zenélésből élek, hiszen nem a fellépéseim és a lemez eladások (lol), hanem az oktatás és az alkalmazott zenei munkák tartanak életben.


I am Soyuz

1. Orvos.

2. Eddig minden munkát szerettem, amibe beleestem, mindenből rengeteget lehet tanulni, klassz belepillantani egy új helyzetbe. Voltam teniszedző, telefon reklámos, áramszolgáltató árus, olasz étteremben kukta, az egyetlen háziorvos egy kis svéd faluban vagy gyereksebész.

3. Legjobban a gyereksebészetet szeretem.

4. Sem a zenélést, sem az orvoslást nem tudnám föladni. Orvosként az emberi sorsok kialakítanak egy élet iránti szerénységet és egy komoly fókuszt. Hihetetlen mennyire törékenyek vagyunk és csodálatos ilyen kitartó, küzdő emberekkel megismerkedni. A gyerekek meg elhúznak a színes fantáziavilágukba, ami jó, mert így én sem felejtem el milyen az. A dudorászás meg a zene egy menekülési pont egy felhőn az űrben, ez talán azért is őszinte, mert nem ebből fizetem a gázszámlát, viszont e nélkül nem élném túl.


Kocsis Bence (Window
, Saverne)

1. Design és művészetmenedzsment szakon végeztem a MOME-n, főleg klipek készítésével, grafikai kontentek gyártásával foglalkozom a legtöbbet, de mostanra ezek főleg a saját zenei projektekben nyilvánulnak meg. Gondolom egy ügynökségnél lennék kreatív. :) Sok esetben kértek meg zenészbarátok, hogy csináljak nekik klipet, videót (például: Muriel, Mörk).

2. Corvintető liftezés, pohárszedés még úgy kilenc éve, két alkalom után, amikor reggel négyre akartak behívni takarítani, megköszöntem a lehetőséget és ezzel lezárult a vendéglátós pályafutásom.

3. Az AMPM Music-nak dolgoztam úgy négy évet, ők a Punnany, az NB, Myra, Monoka, Saverne kiadója, plusz a Pécs City Karnevál szervezői. Itt nagyon sok olyan projektet csináltunk klipektől kezdve, arculat- és borítótervezésig, amit mind imádok. Úgy éreztem csak rajtam múlik, hogy ha hozok egy jó ötletet, akkor azt megcsinálhatjuk és nem csak egy egyirányú megbízotti szerepkörben kell dolgoznom.

4. Úgy két éve határoztam el, hogy minden erőmmel a zenélésre szeretnék koncentrálni és emellett foglalkozni azzal közösséggel, ami körül vesz és inspirál. De elengedhetetlen a több lábon állás, egyszerre csinálom a Window és a Saverne projekteket, amik teljesen más utat képviselnek. Csinálok videós melókat és reklámzenéket is. Nyáron a Pontoonon a szerdai nap zenei programjáért felelek, ami egyben egy olvasztó tégelye ilyenkor a kis közösségnek, amit említettem.


Korb Géza (Rock Band For Old Men)

1. Érettségim van még egyelőre, szóval nem tudom. Pultos, zöldséges, eladó, kutyaszitter? A kutyaszittelést adnám mondjuk.

2. Mosószergyárban csomagolás, egy 12 órás műszakot bírt a csuklóm.

3. Videózás, ráadásul a barátaimmal, legjobb meló ever, sőt, nem is munka, hanem szórakozás! :)

4. Nem zenélésből élek. Akkor gondolkoznék el a munka világából való kilépésről, ha annyit keresnék a zenéből, hogy mondjuk legyen pénzem albérletre, meg ennivalóra, néha hangszereket javíttatni/venni.


Krúbi

1. Közgazdásznak tanultam, azon belül pedig a marketing irány érdekelt leginkább, szóval valami ilyesmit.

2. Telefonos ügyfélszolgálat.

3. Reklámügynökségnél dolgoztam a digitális osztályon.

4. Március óta.


Lovasi András (Kiscsillag)

1. Tanár? (Végül nem lett diplomám.)

2. Kocsikísérő.

3. Hálózatvizsgáló.

4. Kábé 1993 óta.


Linczényi Márkó (Kolin)

1. Lehetnék rádiós szerkesztő, vagy kommunikációs szakember, vagy egy bőrszandálban járó magyar nyelvész. Vagy az összes együtt, és akkor egy rádióban lenne egy műsorom, ahol ilyen kifejezéseket használnék: „micsoda nyelvi lelemény”, vagy „nocsak, egy újabb nyelvemlék kopogott be az ablakon, hát engedjük be, kérem, meg ne fázzon odakint”.

2. Építkezésen voltam segédmunkás gimnázium alatt, amíg egy cementes zsák az arcomba nem robbant, és én bele nem estem egy gödörbe, ahol egy kiálló vasdarab beleállt a hátamba. De említhetném azt is, amikor felfújhatós kolbászként dolgoztam végig egy nyarat egy országos road show-n, de titokban bevallom, hogy azt eléggé élveztem.

3. A felfújhatós kolbászt itt is megemlítem, mert tényleg kevesen mondhatják el magukról, hogy a kvalitásaikhoz megfelelő munkát találtak, ahol meg is becsülik. De azon kívül nagyon élveztem még a Hungary’s Got Talent műsorban való zsűrizést, illetve a fogkrém reklámokban való szereplést.

4. Tíz éve a zenélés a fő munkám, és leginkább az tart el, de számos más területen is dolgozom, de valahogy mindegyik a zenéléshez köthető, vagy amiatt kerültem oda. Csak abban az esetben adnám fel a zenei pályámat, ha miniszterelnök lennék, de az nem lennék, mert akkor minden nap 5-kor kellene kelni, nyáron is öltönyt kellene hordani, és nem tudnék még moziba sem járni.


Marsalkó Dávid (Halott Pénz)

1. Jó kérdés. A közgázon végeztem, később foglalkoztam piackutatással, dolgoztam pénzügyi tervezőként és elemzőként, voltam reklámügynökségnél is, de valószínűleg marketing vonalon lennék valahol szerintem.

2. Semmit nem éltem meg rosszul, de talán az újságkihordás és az árufeltötltés az, amit nem csinálnék ismét.

3. A pekingi olimpián voltam recepciós egy hónapig, nagyon bírtam.

4. Körülbelül 2014-ben volt az, amikor már nem bírtam fizikailag a zenekar melletti polgári melómat és felmondtam. Azóta 100%-ban a zenekarral foglalkozom.


MC Columbo (Irie Maffia, Brains)

1. Műszaki informatikus diplomám van, szóval nagy valószínűséggel épp egy számítógép előtt ülnék.

2. Egyértelműen a burgonyaszüret. Nagyon utáltam gyerekkoromban.

3. Madárgyűrűzés a Hortobágyon.

4. Nagy szerencsém van, ugyanis mindig a zenélésből éltem már tizenéves korom óta, és ezt igyekszem meg is becsülni.


Micsoda Dániel (Zanzinger)

1. Nehéz determinálni, mert média design-t hallgatok, ami elég szerteágazó munkaköröket irányoz elő. Azt hiszem ehhez kapcsolódó munkát végzek a kiadónk (Lone Waltz Records) anyagainak gyártásában, illetve szabadúszó filmesként is, bár mostanában a zenével kapcsolatos munkáimat ambicionálom jobban.

2. Nem volt olyan melóm, amit ne szerettem volna valamiért.

3. Imádtam fizikai munkás lenni forgatásokon, meg hot-dogot árulni Disneylandben. A nagyon nehéz gitárokat is szeretem.

4. Úgy két éve van releváns jövedelmem zenéből, amikor megpróbálok csak ebből élni, az válságos anyagi helyzetet eredményez. Hogy ne foglalkozzak mással, az akkor sem lenne reális, ha ez nem így lenne, mert szeretem a szembejövő egyéb feladataimat.


Nóvé Soma (Middlemist Red)

1. Jelenleg az iparművészeti egyetem animáció szak hallgatója vagyok (MOME), emellett elvégeztem egy grafikus képzést a Budai Rajziskolában. Ha nem zenével foglalkoznék, animációs rendezőként és grafikusként próbálnék elhelyezkedni.

2. Tizennyolc évesen dolgoztam nagyon rövid ideig egy francia étteremben, mint mosogatófiú. A körülmények miatt pár nap után ott hagytam a helyet.

3. Animációs filmekbe dolgoztam, azt mindig élvezem.

4. Sajnos csak zenélésből egyelőre nehéz megélnem, remélhetőleg rövid időn belül sikerül majd ebből a szakmából stabil havi jövedelemhez jutnom. Időről időre szólókoncerteket is adok. Emellett grafikai melókból keresek pénzt.


Palya Bea

1. Néprajzkutató lennék.

2. Szórólaposztás 14 évesen aluljáróban, huzatban.

3. Filmforgatás, például legutóbb a Django Franciaországban.

4. Körülbelül 10 éve, de mindig munkát csinálok az énekes-dalszerző tudásom körüli határterületekből is.


Pándi Balázs

1. Van egy érettségim és kész. Nem tudom, ez milyen munkát feltételez így önmagában. Zeneművészeti iskolákkal próbálkoztam, de nem volt nekem való az iskolai keretek közötti, tanterv szerinti fejlődés.

2. Pultos voltam a Karma Point nevű helyen. A főnök egy kretén volt, de első munkahelyen járhattam volna rosszabbul is, ráadásul megismertem az egyik legjobb barátomat az egyik műszak során, úgyhogy bőven jól jöttem ki a dologból.

3. West-Balkánban pultozás. A csapat a mai napig összejár, mindenki követi a másik sorsát. Szeretettel gondolok az együtt ledolgozott időkre.

4. Az Indexnél közel 5 éve dolgozom, és nem gondolkodom abban, hogy feladjam. Az itteni munkásságom van annyira az identitásom része, mint a dobverőkkel hadonászás.


Péterfy Bori (Péterfy Bori & Love Band)

1. Az, amit csinálok is: színész vagyok. Jelenleg három darabban játszom, a Katonában a Kaukázusi krétakörben, a Belvárosi színházban a Száll a kakukk fészkére című darabban én vagyok Ratched nővér és játszom az Öldöklés istenében az Átriumban.

2. Olyan szerencsés vagyok, hogy mindig azt csinálhattam, amit szeretek.

3. A szerepeim nagy részét imádtam, de talán a Terápia második évadában Orsolyát eljátszani és egyáltalán benne lenni ebben a fantasztikus sorozatban, az volt az egyik legjobb.

4. Sose éltem kizárólag zenélésből, mindig dolgozom színészként is, csak jóval kevesebbet mint a Love Band megalakulása előtt. Sose szeretném egyiket se feladni, de gondolom a színészet az, amit tovább fogok csinálni, remélem 90 évesen is.


Prieger Zsolt (Anima Sound System)

1. Magyar nyelv és irodalom tanár vagyok. Tanítottam is évekig, sőt mellette könyvtáros is voltam. Visszavágyom mindkét helyre, imádok gyerekekkel lenni, és annál sincsen jobb, mint megszerettetni velük a világirodalmat, a költészetet, vagy könyveket és zenéket ajánlani nekik, de ma a komponálás és írás mellett erre semmi esélyem időbeosztásilag. Akkor „tanítok”, ha elhívnak előadást tartani, akár szakmai sulikba, akár iskolai különórákra. Azokat is élvezem nagyon.

2. Rengeteg melóm volt, rosszak és szórakoztatóak a zenélés előtt és mellett. Talán amikor a katonaságon hetekig disznóknak vittem moslékot nagy távolságra leszakadó karral, az nem volt annyira jó. Ruhát sem tudtam váltani, mocskos cuccban voltam hetekig. Vagy amikor kertészeti segédmunkás voltam a 20. század leghidegebb telén. Nem is oly régen idéztem fel egy volt kolléganőmmel, hogy annyira hideg volt a földeken, hogy amikor erősebben nyúltunk az orrunkhoz vagy a fülünkhöz, akkor az hangosan reccsent. Attól tartottunk, hogy letörik mindkettő. Az sem volt rossz meló, amikor autómosóban dolgoztam, jéghideg vizet engedélyezett a tulaj, álltam 8 órát az aknában, a végén kivette a zsebemből a jattot, munka után meg kirúgással fenyegetett meg, ha nem etetem meg hússal a mosómedvéket az autómosó tetején található ketrecekben. Van még postai sztorim, meg kirúgott újságírói is, meg hajnali fűtőállásos mellékállásként osztálytermekben, meg pár hónapos nevelőintézeti nevelői állás is, óriási történetek, annál jobban nevetek rajtuk, minél nagyobbat szenvedtem akkor tőlük. Ezekből ugyanis rengeteget lehet tanulni, nagyon hálás vagyok értük, mert ezekből „nevelődtem” fel, s ma ezért tudok minden jóért hálás lenni.

3. Talán egyik tanári állásom egy Vas megyei általános iskolában. Kis falu volt, vonattal mentem ki minden hajnalban, de nagyon fogékony, szeretnivaló felsős gyerekek voltak, színházi szakkört is vezettem nekik, imádták, nagyon várták, például csináltunk Robin Hood-előadást, én rendeztem, az egész falu ott volt. Egy másik faluban is tanítottam előtte, de ott nagyon piciket, éppen oviból jöttek ki, az apukájuk voltam kábé, popsitörléssel, orrfújással, ebédeltetéssel. Nagyon sokat kirándultam velük, jártuk a mezőket, különleges virágokat kerestünk. Sokat fociztam a fiúkkal, hóban és nyárban, folyamatosan. Olyan tanítványom is volt, aki később NB I-es játékos lett a Haladásban, és meglepetéssel vegyes jóérzéssel olvastam pár éve valamelyik újságban egy nyilatkozatát, hogy ezt nekem köszönheti meg a sulifociknak. Büszke vagyok rá. Egyébként a megyei lapnál, a Vas Népénél eltöltött kezdeti évekre is jó szívvel gondolok, a tényfeltáró újságírás is fogamra való volt. Mindig is imádtam keresni az igazságot.

4. Azt gondolom, hogy mindig kell a zenélés mellé más munka, mánia, bármi. Nekem mostanában ez az írás leginkább, de nagyon sok dolgot csinálok ezen kívül is. Nem szabad csak a zenéből élni. Más elfoglaltság is kell, amiből keresni tudsz, mert az a legfontosabb, hogy minden körülmények között függetlennek tudj maradni.


Puskás Péter (The Biebers)

1. Én bölcsészkarra jártam angol-magyar szakra. Úgy 2 évet végeztem el, nem is nagyon voltam akkor még képben, mire tudom majd egyáltalán használni magam. Megtanultam mindenesetre 200 forintból bulizni. Sokszor jött jól ez a tudás.

2. Voltam szuvenírboltos, bébiszitter, könyvárus, jegyszedő, nézőtéri ügyelő, mielőtt elkezdtem volna zenélni. Igazából mindegyiket szerettem, de amikor reggel 8-tól 11-ig szuvenírboltoztam, onnan 5-ig bébiszitterkedtem, majd megint szuvenirboltoztam este 8-ig a hét mindennapján úgy, hogy hétvégén szitterkednem nem kellett, viszont volt helyette egyetemi előkészítő volt, akkor azért megnőtt a türelmem és a teherbírásom.

3. Könyvárusnak imádtam lenni. Üldögéltem a Corvin moziban a pultom mögött, dumálgattam, olvasgattam, kaptam talán 3000 forintot egy napra, aztán elmentem a Kultiplexbe esténként.

4. Szerencsére 20 éves koromtól kezdve a zenélésből (is) élek, mellette játszom színházban, forgattam tv-műsorokban, sorozatokban, filmekben. Van egy kis gyártócégünk öcsivel, meg még egy jópár projekt, amiben érintett vagyok. Természetesen voltak ennek magaslatai és igencsak nagy mélységei is.


Sarkadi Balázs (Bankrupt)

1. Szoftverfejlesztőként dolgozom, informatikus végzettségem van.

2. Gimis koromban voltak érdekes nyári melóim. Yellow Pages-ügynökként majdnem szétszedett egy moszkvai őrkutya, a villanyszerelői pályafutásom pedig úgy ért véget, hogy hanyatt leestem a létráról. („Rántsd meg nyugodtan azt a kábelt két kézzel”, mondta a szaki, mire kiszakadt az egész a falból és filmszakadás.) De voltam raktáros is egy autóalkatrész nagykerben, itt az volt a legnagyobb alakításom, amikor a békával ráengedtem egy raklap akkumulátort a főnököm lábára.

3. Most úgy érzem, hogy a jelenlegi melóm.

4. Már a zenekar névválasztásával is arra utaltunk, hogy ha ebből akarnánk megélni, akkor csődbe mennénk. Nekünk szerényebb céljaink vannak, például. hogy ha a Cleopatra Records kiadja a számunkat, meg Bori is slágert csinál a dalszövegünkből, akkor esetleg felléphessünk valamelyik hazai fesztiválon, meg ilyenek.


Sarkadi Miklós (Dope Calypso)

1. Az első végzettségem szerint szakácsként dolgoznék, amit mellesleg kifejezetten kedveltem, csak a permanens részegséget most már inkább bölcsen elkerülném. A Margitszigeti Nagyszállóban dolgoztam, és ott ünnepelte minden évben az iraki követség Szaddam Husszein születésnapját, azok remek partik voltak, gigantikus Szaddam festményekkel, és virágfüzérekkel. Mivel az irakiak nem ittak, az összes repi piát fixen valami mindig jelen lévő, de számomra nem beazonosított egyházi méltóság, meg a Szabó Albert-féle magyar operett szélsőjobb itta meg minden évben, akiknél akkoriban a bomber fehér inggel és amerikai madzagnyakkendővel volt az ünnepi viselet. Vidám kis kavalkád volt. A fekete Afrikát egy két méter feletti, mosolygós afrikai nagykövet képviselte mindig, de soha nem mertek/akartak belekötni a bomberes arcok, még matt részegen sem, akkora lapát kezei voltak. (Fun fact: akkor még az arabok a magyar szélsőjobb legjobb pajtijai voltak, de hát erre már, gondolom, nem sokan emlékeznek.) És itt tartozom egy önvallomással: akár Soros Györgyöt is megmérgezhettem volna, és akkor most sokkal jobban virágozna a haza, ha egyáltalán virágozhatna még jobban, mint most. Vagy Whoopi Goldberget, és akkor nem lett volna Apáca show 2.

2. Vizet hordani a családi építkezésen. A kerti csap a kert aljában volt, az épülő ház 20 méterrel feljebb. Bölcsen megspóroltunk 20 méternyi slagot, ezért inkább éveken keresztül minden egyes talicskányi beton miatt két vödör vizet vittem fel a betonkeverőhöz. Sajnos vödrünk már volt. Mondjuk most meg van házunk, de ha lenne időgépem, az biztos, hogy visszavinnék édesapámnak 20 méter slagot.

3. Az első Ozorán (Solipse) végig jegyet árultam, az a fesztivál kifejezetten szürreális, egyben fene jó móka volt.

4. Nem abból élek. Nem szívesen adnám fel az állásomat, így legalább nem kell eget verő kompromisszumokat kötnöm zenészként, hogy megéljek. Persze, ha majd abból megélek, hogy bemindenezve rosszul játszom véleményem szerint jó dalokat, és néha leeshetek a színpadról, akkor majd feladom.


Schoblocher Barbara (Blahalouisiana)

1. Nagyon szerencsés a helyzetem, mert a végzettségem szerint jazzénekesnő lennék és jelenleg minden formában zenéléssel foglalkozom.

2. A fősuli utolsó évében Pestre költöztem, úgyhogy az egyik Inditex-üzletben voltam eladó, hogy fizetni tudjam az albérletet. Persze vannak rosszabb melók a világon és viszonylag hamar sikerült váltanom, de nagyon utáltam.

3. Csopakon volt egy egyszobás nyaralónk, ahova érettségi után egész nyárra leköltöztünk négy barátnőmmel. A strandon az egyik büfében dolgoztunk és azt csináltunk, amit akartunk. Olyan volt, mint egy tiniálom.

4. Az Inditex zombilét után elkezdtünk Jancsóval bárokban zenélni és rendezvényeket vállalni. Kicsit döcögősen indult, de azóta megvan az a pár hely, ahova havi rendszerességgel járunk, és emellé jönnek esetleg más felkérések. A megélhetési funky mellett pedig hálistennek egyre többet koncertezünk a zenekarral.


Sena (Irie Maffia)

1. Üzletasszony lennék, üzleti tanulmányokat és közgazdaságot tanultam.

2. Hosztesz és tombolaárulás fűszoknyában orvosi konferencián.

3. Anyám ékszerboltjában fűzés.

4. Úgy 10 éve élek zenéből. Sokat kell hozzá vállalni, de örülök, hogy nem kell más munka után szaladgálni.


Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)

1. Bábszínész lennék, illetve ha befejezem a tanítóképzőt, akkor apróságokat tanítanék valahol vidéken, emellett pedig kántorkodnék és vasárnaponta templomban orgonálnék istentiszteleten.

2. Cukorrépa szedés. Gyerekkoromban nyaranta sokszor mentünk nyári munkára, alig vártam, hogy vége legyen és rohanhassunk horgászni, meg focizni.

3. Könyvesbolti eladó. Furcsának hathat, de én nagyon szerettem. Amikor nem volt forgalom, bármit olvashattam, izgalmas volt, így könnyebben tudtam ajánlani is, ha valaki netán tanácstalanul téblábolt a sorok között. Sok mindent fedeztem fel akkoriban, sok írót, költőt, akiket talán nem is lapozok fel magamtól, de így, hogy ott hevertek, nem voltam rest szemezgetni.

4. Gimnázium óta zenélek, de ha szigorúan vesszük, akkor úgy hat éve. Ekkor határoztam el, hogy hivatásszerűen fogok a zenével foglalkozni, nem írtam alá újabb évadra a kecskeméti bábszínházban és felköltöztem Budapestre. Bár mind a mai napig sok szálon zajlik az életem, nem szerettem volna és nem is szeretnék teljesen elszakadni a színháztól, a múltamtól, már csak azért sem, mert az ember zenészként soha nem lehet biztos a jövőben, sok külső tényezőtől is függ a sorsa, szóval mindig ugrásra késznek kell lenni és alkalmazkodni az adódott helyzethez. Nekem a bábszínház, az utcaszínház a mentsvár most, régebben pont fordítva volt és ki tudja hányszor fog még megfordulni. :)


Szalóki Ági

1. Óvónő lennék.

2. Nem volt ilyen.

3. Egy pékműhelyben dolgoztam tavaly.

4. 20 éve.


Szeder-Szabó Krisztina

1. Francia bölcsész, illetve szórakoztató zenész 2. (tánczene-rockzene), bármit is jelentsenek ezek!

2. Jégkrémet kellett árulni egy boltban, amihez egy játék is tartozott, azt kellett mondogatnom az embereknek. Gyakorlatilag senki nem volt a boltban, egész nap állni kellett, és nem lehetett enni a fagyiból!

3. Amikor egész nap biciklizni kellett a Női váz biciklijén, promóciós videó forgatás céljából.

4. Mióta végeztem a Kőbányai Zenei Stúdióban. Egy-két francia magántanítástól eltekintve nagy szerencsémre mindig meg tudtam élni csak a zenélésből.


Szendrey-Nagy Olivér (Papaver Cousins)

1. Pszichológia BA-m van, viselkedéselemző lennék.

2. Miután Pestre kerültem, nyáron diákmunkákat vállaltam, és egyik este a Holdudvar nevű szórakozóhelyre mentem poharat szedni. Amikor megérkeztem, mondták, hogy poharas túl sok van és biztonsági őrnek kellene beállnom. A telek hátsó részében lévő 40 méter hosszú kerítést kellett őriznem egész éjjel. Aki találkozott már velem, annak valószínűleg feltűnt egyébként, hogy nem kidobónak vagyok a legalkalmasabb. Négy óra körül, amikor már majdnem zárt a hely, kijött egy 30-as éveiben járó, vékony pufimellényt viselő, körszakállas ember, az első tenderarisztokraták egyike lehetett. Szó nélkül megpróbált többször megütni. Szépen elhajoltam az ütések elől, aztán megkerestem a legnagyobb darab kidobó kollégát a műszakban, és azt mondta, hogy örömmel segít nekem. Segített is.

3. Az Eastaste-nél dolgoztam és igaz, az leginkább zenei, viszont sokszor részt vehettem a cég másik fókuszához tartozó munkákban is, ami a márkákkal való együttműködést jelenti. Nagyon sokat tanultam belőle és tök jó volt, hogy egész máshogy kellett használnom a kreativitásom ezekben, mint azelőtt bárminél. Amit még szerettem, az a fagyiárulás volt a 12. kerületben. Folyton olvastam vagy az emberek fagyipult előtti párbeszédein szórakoztam.

4. Az túlzás, hogy a zenélésből élek. Azért nem dolgoztam az előző pár hónapban, hogy be tudjuk fejezni a második lemezünket a Papaver Cousins-szal, ami május 4-én jelenik meg egyébként. Én úgy látom, hogy a kortársaim leginkább hónapról hónapra élnek. Dolgozni a személyes fejlődésünkért érdemes most. Én az előző 2 évben olyan dolgokat csináltam, amiket szerettem, ezután is így tervezem, akár sokat fizetnek érte, akár nem.


Szendrői Csaba (Elefánt)

1. Végülis azt végzem, gyakornokként már szövegíróskodtam ügynökségeknél, most pedig egy kreatív szövegírással és social media marketinggel foglalkozó céget vezetek.

2. Grazban szórólapoztam pont a Budapestre költözésem előtt majd egy évet. Egyszer egy napot culágerkedtem Stuttgartban.

3. A falunkban, Jákon kocsmáros voltam egy focipálya melletti kocsmában. Az vicces időszak volt.

4. Én azt látom, hogy aki úgy dönt, hogy akkor mostantól csak a zenéből él, annak nagyon átalakul az értékrendje. Tisztelet a kivételnek. Onnantól nem a saját magad ura vagy, könnyedén a zeneipar szereplőinek ízlése, a politikai rend, a közönség igénye, a divat hullámok közt lavírozó valakivé válsz. Iparos leszel, vannak, akik ügyesen lavíroznak a szabadság és a biztonság között, ők vannak kevesebben. Alig-alig. Ha egyszer úgy alakul, hogy a zene önmagában is eltart, nagyon hálás leszek a szerencsémnek, de a fenti áldozatok mellett nem éri meg szerintem sikeresnek lenni. Már ha nem az ember egója és az anyagiak a legfontosabbak. Én szeretem, ha egy zenekar több mint egy termék. De ezzel amúgy nagyon gyakran maradok mostanában egyedül. Biztos sokan fújnak is rám emiatt. Én nem haragszom azért senkire. A haraghoz már öreg vagyok. Legfeljebb sajnálom az elpazarolt lehetőséget. Én a szakdolgozatom anno a 60-as, 70-es évek beat- és korai punkzenéjének társadalomra gyakorolt hatásáról írtam. Azt érzem, hogy már alig van olyan zenekar, akinek fontos a maga hatása a fiatalokra vagy a korra, amiben létezik. Akinek még van mondanivalója, az vagy perifériára szorul, vagy egy bizonyos szinten túl már nem juthat el az emberekhez. Szóval akkor adnám csak fel a polgári állásom, ha ehhez nem kéne kiszolgáltatnom magam olyan erőknek, amik számomra erősen megkérdőjelezhető irányba viszik a dolgokat.


Szepesi Mátyás (Konyha, Magashegyi Underground)

1. Közgazdász / vállalati menedzser. És mivel nemcsak zenészként erősítem (?) a zeneipart, hanem a háttérben is dolgozom, ezért ez az idő 20 %-ában teljesül is. :D

2. Lekopogom, nem volt ilyen. Rossz főnököket tudnék sorolni esetleg. :D

3. Most indítjuk el a Fábián Juli Emlékalapítványt, amiben a menedzseri képességeim lesznek előtérben, nem a zenészség. Viszont reményeim szerint nagyon sok zenésznek fogunk tudni segíteni és méltó módon ápoljuk Juli emlékét – már nagyon várom!

4. Nálam ez nem tiszta, mert mindennek, amit csinálok, köze van a zenéléshez. Tizennyolc éve kaptam az első komolyabb jogdíjam – akkor mint szövegíró – de igazából kábé hat-hét éve tart az az időszak, hogy a keresetemben jelentős részt tesz ki az, amit zenéléssel keresek. Ha lehetőségem lenne rá, hogy csak a zenélésből éljek, akkor is csinálnék mellette mást, nem a pénzért, hanem azért hogy ne görcsöljek rá egyetlen dologra feleslegesen.


Szigeti Zsófi (Shaibo)

1. Énekesnő.

2. Csináltam irodai munkát, ami tőlem nagyon távol áll.

3. A nővérem képzőművész, és imádom a képeket kiállításokra vinni, kiállítást szervezni, bármiben segíteni az ő munkáját.

4. Jelenleg még tanulok, most készülök külföldre egyetemre menni, így a szüleim még segítik a tanulmányaimat, de négy éve keresek pénzt zenélésből.


Szilárd (Quimby)

1. PR manager lennék valami multinál.

2. Nem volt ilyen.

3. Nem volt ilyen. Csak zenei munkáim volta/vannak, amiket szeretek.

4. Már elég régóta a zenéből élek. Hogy pontosan mióta, arra nem emlékszem…


Takáts Eszter

1. Ének-zenetanár, karvezető.

2. Újságosztogatás a pécsi vasútállomáson.

3. Cikkíró-segéd.

4. 12 éve.


Tövisházi Ambrus (Péterfy Bori & Love Band, Erik Sumo Band, The Gomb)

1. Adatbázist heggesztenék, mivel oracle-lel foglalkoztam, mondjuk a mai napon lehalt ügyfélkaput kellene megjavítanom. Szóval informatikus voltam, egyébként dolgoztam is 7 évig ekként.

2. Óbudai McDonald’s, nem lett volna rossz amúgy, csak mivel valahol elveszettem a munkaruhámat és így összesen négyhétnyi munkáért kaptam 2000 Ft-ot (1992-ben :)).

3. Az ezredforduló környékén egy németországi bútorgyárnak csináltunk egy szoftvert, az hosszú, kimerítő, tanulságos, de vicces, kalandos és klassz is volt.

4. 2003 óta.


Vitáris Iván (Ivan & The Parazol)

1. Ipari termék- és formatervező mérnök lennék.

2. Egyik nyáron voltam mosogató egy étteremben. Kemény világ...

3. Például terveztem grafikákat egy margitszigeti hotel szobáinak belső üvegfalaira.

4. Nálunk az első hat év egyértelműen a befektetésről szólt csak, alig vettünk ki, mindent visszaforgattunk. Manapság már van egy havi fix, amit tudunk keresni a dologból, úgy hogy persze a távlati céljainkra továbbra is okosan kell a likviditást beosztani. Emellett grafikai munkákat vállalok, illetve pár tervezési projektben is részt veszek, ha van éppen ilyen.


Wolfie (Punnany Massif)

1. Akkor nagy bajban lennék. :)

2. Szeméttelepen voltam biztonsági őr és 24 óráztam… :(

3. Mivel már nagyon fiatalon kotnyeleskedtem a zene körül, minden jó melóm kapcsolható is hozzá.

4. Amióta Budapestre költöztem, úgy 5-6 éve.


HUH, EZT MUNKÁS VOLT VÉGIGOLVASNI, UGYE? DE HA TE VAGY A MELÓ HŐSE, MÉG AJÁNLJUK AZT IS, AMIKOR A ZENÉSZEK A POLITIKAI SZEREPVÁLLALÁSRÓL NYILATKOZTAK.

Címkék: munka körkérdés
https://recorder.blog.hu/2018/05/01/eljen_majus_1-je_magyar_zeneszek_a_munkarol
Éljen május 1-je! – magyar zenészek a munkáról
süti beállítások módosítása