Plázazaj-macskajaj? Van ellenszer! – Adventi háttérzene

2017.12.10. 11:30, rerecorder

df1c6f830f61fc8207da8620ee072cf7.jpg

Itt az advent. Van, aki ünnepre készíti a lelkét, van, aki a rohanás, a tömeg és a vásárlási őrület ellen vértezi magát. Utóbbiaknak segít a Recorder összeállítása, amelyben felfedjük, hogy milyen zenékkel előzik meg a zajmérgezést – a karácsonyi dalokból végtelenített plázazajt – stábunk tagjai ajándékvadászat közben. A friss, decemberi Recorder magazinban megjelent ajánlatunk következik.

Te milyen zenével a füledben vészeled át a karácsonyi bevásárlást és zárod ki az ilyenkor mindenhonnan áradó, örökzöld dalokból végtelenített plázazajt?

Biczó Andrea

# K.E.: Bármilyen Lemez Az Adott Évből (idén 2017)

Én a karácsonyi bevásárlás mellé általában az év termését hallgatom, és azon sopánkodok, hogy milyen lemezeket (vagy jó esetben milyen sorrendben) adtam le az év végi listámban a Recorderre. Csak ha a bevásárlás önmagában nem lenne elég stresszes, legalább ezen is jól fel tudom húzni magam.


Csada Gergely

a2687561644_10.jpg# Sufjan Stevens: Songs for Christmas (2006) + Silver & Gold (2012)

A karácsony előtti hetek felhajtását leginkább megpróbálom elkerülni, de adott esetben egy-két óráig jól elvagyok a klasszikusokkal és/vagy a Last Christmasszel is. Viszont pár éve, a négy fal között, amikor csak tehetem (ám kizárólag az ünnep közvetlen közelében), Sufjan Stevens monumentális karácsonyi lemezeit hallgatom. Nem sok popzeneileg is értelmezhető és értékelhető karácsonyi lemez született, ami persze nem meglepő, hiszen nagyon nehéz elrugaszkodni a meggyökeresedett ünnepi dallamvilágtól – így elcsépelt lehet, de Stevens dalaiban az a legjobb, hogy nem is próbál elrugaszkodni, hanem a megszokott melódiákat csavargatja, úgy hogy hozzáadja saját, egyébként is emelkedett popérzékenységét és teremt valami ismerős, mégis új és modern zenei világot.


Dömötör Endre

# Wham!: Last Christmas (1984)

Biztosra megyek. Nagyon idegesítő lenne, ha a Media Markt pénztáránál ácsorogva nem szólalna meg a hangszórókból. Viccet félretéve, egyrészt semmivel nem védekezem, nincs olyan eszközöm, amiről tudnék zenét hallgatni otthontól távol, másrészt a karácsonyi sztenderdek nem rosszabbak arra a pár hétre, mint bármi, ami mesterséges fényű helyeken mindent összemosva háttérduruzsol, bármikor máskor.


Elekes Roland

# Cornelius: Like A Rolling Stone (2006)

Ez, pláne videóval, minden szar környezetben el tudok vonatkoztatni attól, hogy minden szar.


Kálmán Attila

# minden

Imádom a karácsonyi zenéket, amik mindenhol szólnak!


Kollár Bálint

# Bill Callahan: Dream River (2013)

Bármikor kiemel a világból és elfeledteti velem azt, ami épp nyomaszt. Mélyen emberi, csendesen emelkedett és szemlélődő, a karácsonyi tűzhely mellett (is) végtelenítve szokott szólni.


KEDVENC HAVAS DALAINK - A FEHÉR KARÁCSONY REMÉNYE.


Komróczki Dia

# Fidlar

Fidlarra bármikor nagyon szívesen végigvonulok az idegesítő tömegen úgy, hogy én közben baromi jót bulizok.


Lékó Tamás

# Sia: Everyday Is Christmas (2017)

Vadiúj dalok, de a karácsony hangulatában. Hangulatba hoz.


Mihályi Dávid

# blink-182: I Won't Be Home For Christmas és Happy Holidays You Bastard (2001)

A karácsonyi időszak egy óriási paradoxon, hiszen az emberek végig a szeretetről beszélnek, mégis képesek lennének lelökni a másikat a plázák mozgólépcsőin. Ez általában mélységesen felidegesít, de ha ezt a két dalt meghallgatom, csak röhögni tudok a városban tapasztalt tragikomédiákon.


Mika László

# Wode: Wode (2016)

Talán minden tágabb zenei műfajnál jobban igaz az a metálra, hogy egyes évszakokban más és más altípust esik jól hallgatni. Tavasszal a vigyorgósan bólogatós crossover thrash és hardcore a sztár, nyáron az izzasztó sludge és death, ősszel jöhet a lassú pusztulást szimbolizáló doom, a tél pedig ugye – hiába klisés – egyértelműen a black metal felségterülete. Én már évek óta minden plázázást/mindenféle parkolókban eldugott csomagátvételi pontok keresését egy-egy bizonyos lemez repeat-élvezetével zárok ki, tavaly találtam meg a tökéletes társat a Wode nevű zenekar címnélküli, első albumával, ami pont megfelelő hangulatú ahhoz, hogy a szeretet ünnepén is kellően utálhassam az előttem sorban állókat és a füstölőillatot.


Németh Róbert

# Motown 50: Yesterday, Today, Forever (2008)

2586550.jpgVan ez a Motown-válogatás az iPodomon – mindig, minden kritikus helyzetben segít.


Reszegi László

# Black Sabbath: Master Of Reality (1971)

Vicces, nemrég egy bevásárlóközpontban álltam sorban a pénztárnál, amikor kiszúrtam ezt a lemezt hazai Euroton/Pop Classic-kiadásban (haha) és beugrott, hogy idén ez lesz a vásárlós album. Már iPodon van, eddig jól teljesít.


Rónai András

# The Stanley Maneuver: IKZ Podkazt 49 (2014)

Nincs műfaji megkötés, a lényeg az, hogy elég sűrű legyen, hogy ne hatoljon át rajta a külvilág hangja, és ilyenkor hallgatom a legkevésbé érzelmes zenéket is. Különösen emlékezetes élményem az, amikor néhány éve egy érzelmes regényeket olvasó idős rokonnak válogattam a számomra korábban elképzelhetetlen választékból valami talán nem olyan rosszat, és közben The Stanley Maneuver mixe szólt a fülemben – talán az életemet mentette meg. A hangszórókból szóló zenével kapcsolatban egyetlen pozitív emlékem, amikor az egykori Europarkot betöltötte a Talking Heads Road To Nowhere-je; azóta is szoktam néha elmélkedni azon, hogy ezt valaki direkt, ironikus szabotázsként helyezte a playlistbe, vagy komolyan azt gondolták róla, hogy ez egy karácsonyi dal. Végül is van benne kórus.


KARÁCSONYI LIDÉRCNYOMÁS ELLEN - KEDVENC 'NEMKARÁCSONYI' DALAINK KARÁCSONYKOR.


Salamon Csaba

# Run The Jewels: Christmas Fucking Miracle (2013)
Lábamon lángoló cipőkkel szelem ketté a plázákat, mint az N.W.A Comptont. Fizetés nélkül távozom, miközben a télapónak öltözött Killer Mike ellopja a gyerekek ajándékait.


Soós Csaba

# semmi

Olyan sok időt nem szoktam bevásárlással tölteni, meg amúgy sem zavar soha, hogy éppen mi szól, mert annyira nem is figyelek oda.


Szabó Benedek

# Jethro Tull: Songs From The Wood (1977)
Díszítéshez, sorban álláshoz, sétákhoz a latyakban. Már harminc éve.


Varga Zsófia

# Frank Sinatra: In The Wee Small Hours (1955)

Bár Sinatrának volt témájában is karácsonyi albuma, ezt szeretem legjobban, mert a ténylegesen karácsonyi dalokat csak 24-én, nagyjából a fadíszítés időtartamára viselem el.

EZEK PEDIG A KEDVENC KARÁCSONYI AJÁNDÉKKÉNT KAPOTT ZENÉINK.

a2602881106_10_0.jpg

https://recorder.blog.hu/2017/12/10/plazazaj-macskajaj_van_ellenszer_adventi_hatterzene
Plázazaj-macskajaj? Van ellenszer! – Adventi háttérzene
süti beállítások módosítása