Elhunyt Som Lajos

2017.10.30. 20:14, RRRecorder

som_lajos.jpg

A magyar rockzene egyik legfontosabb alakja volt, a Piramis alapítója.

Som Lajos basszusgitáros a hatvanas évek közepén kezdett zenélni a Record zenekarban. Egyszer beugrottak a Scampolo helyére, ekkor indult be a karrierjük. Ezután a Neoton következett, ahol későbbi felesége, Karda Beáta volt ekkor az énekesnő. A hetvenes évek elején a Taurusban már hard rockot játszott Radics Bélával, Balázs Fecóval és Brunner Győzővel.

1974-ben Köves Miklós dobossal alapította meg a Piramist, eleinte Németországban és Svájcban vendéglátóztak, majd Magyarországon is elkezdtek koncertezni. 1975-ben a Generálból távozó Révész Sándor csatlakozott énekesként Lévay Tibor helyett, és ezután a Piramis az ország egyik legnépszerűbb zenekarává lett. Ahogy 1978-as karácsonyi koncertjükre visszaemlékező cikkünkben írtuk: övék volt az ország.

Som Lajos nemcsak basszusgitáros volt, hanem zeneszerző és szövegíró is, valamint zenekarvezető. Nemrég megjelent interjúnkban Révész Sándor is kiemelte "elvitathatatlan zenekarvezetői érdemeit". A halálhír kapcsán Gallai Péter ezt nyilatkozta az MTI-nek: "Elképesztő energiával tudta képviselni a Piramist. Nyolc éven át végig ő volt a zenekar vezetője, szinte mindent ő intézett, a hátán vitte a csapatot. Ő tartotta a kapcsolatot az ORI-val, a Hanglemezgyárral és az Interkoncerttel is. Neki köszönhető elsősorban, hogy a Piramis nemcsak Magyarországon, hanem Kelet-Európában is rendkívül népszerű tudott lenni, volt olyan év, amikor kétszáz koncertünk volt."

A Piramis 1982-ben oszlott fel, amikor Som Lajost és Köves Miklós aranycsempészés vádjával letartóztatták. Som Lajos később azt mondta erről: "Elismerem, nem voltam ártatlan, támadási felületet adtam magam ellen. Legfeljebb az bosszant, hogy a hozzám hasonló aranycsempészek ezrével futkároznak „ártatlanul” a társadalomban." Négy hónapot ült. 2015-ben pedig önként beszélt arról, hogy beszervezte a III/III, édesapja tanácsát is kikérte az ügyben, és a zenekar tagjai előtt sosem titkolta, hogy jelentéseket kell írnia - és nem is volt "ügybuzgó" a téren.

1985-ben a Senator tagja lett, Takács Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt. A Piramis honlapján olvasható életrajz szerint "megjelent ugyan egy albumuk, de az akkori média alaposan „keresztbe tett” nekik a Petőfi Csarnokba meghirdetett koncertjük előtt és ez kettévágta a karrierjüket." A Senator feloszlása után ritkán lehetett zenészként találkozni vele, bár az utóbbi években a bulvárlapok sokat foglalkoztak vele.

1992-ben az egyszerinek tervezett, végül öt alkalomra meghosszabbított Piramis-összeállásban zenélt, 2006-ban megromlott egészségi állapota miatt csak a koncertek elején és végén tudott részt venni. 70 éves korában hunyt el.

Az alábbi daloknak Som Lajos mind (társ)szerzője:

 


 

 

https://recorder.blog.hu/2017/10/30/elhunyt_som_lajos_969
Elhunyt Som Lajos
süti beállítások módosítása